Home » Избрано

Заплахата на киберкукловоди от “Ислямска държава” обхваща целия свят

2017.02.09 Няма коментари
Spread the love

Мишел Мутоу, Франс прес 

75ca57ce71263e0642c4d39def6ca814

Групировката “Ислямска държава” губи позиции в Ирак и Сирия, където крепостите й са застрашени, и все повече разчита на манипулирането в интернет на кандидат-джихадисти, които да извършват нападения в цял свят, предупреждават експерти.

Тези нападения или опити за атентати понякога се приписват на прословутите “вълци единаци”, но разследванията показват, че в почти всички случаи извършителите им са били мотивирани, насърчавани, подпомагани, насочвани, понякога с точност до минута и до метър, от киберкукловоди, които са станали майстори в умението да приканват последователите си “да ударят неверниците”.

Тъй като пътищата към “земите на Халифата”, които ИД е окупирала в Сирия и Ирак, са под все по-засилен контрол, те подканват привържениците си да нанасят удари където живеят, дори с подръчни средства, но водещи до смърт и терор, като с обикновени камиони в Ница и Берлин.

В публикуван в понеделник доклад експерти от ООН уверяват, че “много нападения, които изглеждат вдъхновени от ИД и за които тя е поела отговорност, първоначално се приписват на самотни извършители, но последвалите разследвания показват, че нападателите често пъти са получавали подкрепа или материална помощ от други екстремисти”.

Истинският “вълк единак”, който не споделя намеренията си с никого, не се свързва с никого, не се нуждае от никого за избора на мишената си, намиране на оръжия и преминаване към действие, не може да бъде засечен, но е и много рядък случай.

“В повечето случаи роднина или приятел на извършителя на нападението предварително е знаел нещо, или пък джихадистът е получавал в интернет насърчавания, мотивация или е споделял нещо за плана си”, заяви неотдавна нюйоркската експертна фирма “Суфан груп”.

През последните месеци са извършени атентати или в последния момент са осуетени опити в страни като Франция, Австралия, Германия, Индонезия, Индия, Малайзия и Бангладеш от кандидат-джихадисти, които чрез интернет са директно ръководени от специализирали се в тези задачи манипулатори на ИД, които се намират в Ирак или Сирия и работят с кодирани приложения.

“Въпреки че освобождаването (от анти-ИД коалицията) на териториите под контрола на джихадисткото движение е жизненоважно, за да се постигне отслабване на организацията, тя несъмнено ще намери начини да се приспособи”, подчертава Бриджет Моренг, анализаторка от вашингтонската фирма “Валенс глоубъл”.

“Използването на виртуални координатори е стратегия, която групировката може да ползва дългосрочно. Те могат да действат отвсякъде, а единствените им оръжия са компютър и интернет връзка. Западът трябва да е готов да понася нападения дълго след падането на Халифата”, добавя тя.

Един от най-известните и най-опасните кукловоди на ИД е 29-годишният французин от алжирски произход Рашид Касим. Името му, псевдонимите му и следи от връзките му са намерени от следователи в редица случаи, включително в убийството в края на юли на свещеник в църквата му във Франция от двама млади джихадисти.

От лятото петнайсетина души, често пъти млади хора и дори непълнолетни, са задържани и са им повдигнати обвинения за заплахи или планиране на атентати, вдъхновени от неговите призиви към убийство, най-често публикувани в приложението за кодирани съобщения Телеграм.

“Скъсай билета си за Турция, раят е пред теб. Манипулираш двама-трима дребни престъпника, намираш оръжие във всеки квартал”, казва той във видеоклип от юли.

В излъчено миналата седмица разследване журналисти от френското телевизионно предаване “Специален пратеник” се представят за радикализирани девойки и се свързват с Рашид Касим.

“Има две възможни действия, които можеш да предприемеш”, казва им той в аудиопослание. “Или се опитваш да дойдеш тук, или правиш нещо откачено там, ако се сещаш какво искам да ти кажа”.

Източник на текста на български: Mediapool/ БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.