Home » Авторски страници, българи зад граница

Съобщение от ЦИК във връзка с предстоящите избори

2017.02.21 2 коментара
Spread the love

Централната избирателна комисия изпрати до медиите, включително до нашето издание, което не е телевизия, радио или вестник, а онлай издание, сайт – и поради това в ЦИК не го смятат за медия, когато става дума за предизборна кампания и медийни пакети – съобщение във връзка с предстоящите парламентарни избори. Въпреки това отношение на ЦИК, както и въпреки ограничителните условия в последния вариант на Избория кодекс към българските избиратели извън ЕС, към които спадат и тези в САЩ, публикуваме това съобщение. В съобщението се припомня, че на 28 февруари изтича крайният срок за подаване на заявления за откриване на избирателни секции и се призовават сънародниците зад граница да подават такива заявления.

Надяваме се, че все някога не само ЦИК, но и всички български институции ще разберат, че сънародниците зад граница не могат да се привличат за по-активно участие в българския политически живот с ограничения на правата им за гласуване, с пренебрежително отношение към техни медии зад граница, с невъзможност да избират депутати, които да ги представляват наистина тях, както и без просветена, адекватна, истинска държавна политика към българската диаспора по света.

————————————————————————————————————————————————-

Untitled

Уважаеми сънародници,

Централната избирателна комисия Ви напомня, че можете да подавате заявления за гласуване извън страната не по-късно от 28 февруари 2017 г.

Препоръчваме Ви да не чакате последния момент; подавайте заявления, за да бъдете вписани в списъците за гласуване и да упражните правото си на глас в изборния ден по-бързо.

Заявления може да подавате, както и да извършвате проверка за потвърдените заявления на интернет страницата на ЦИК – https://www.cik.bg/bg/ns2017/adroad

.

2 коментара »

 • стефан said:

  В интерес на точността, трябва да се посочи, че за тези избори ЦИК промени виждането си относно он-лайн медиите и те вече се третират както другите печатни медии, както относно безплатната, така и относно платената медийна кампания. Сайтовете могат да получават например пари от медийните пакети.

  Друг въпрос (на който не знам отговора) е дали сайтове и по-общо медии регистрирани в чужбина могат да бъдат страна по договори за платени публикации със средства от медйините пакети т.е. да получават държавни пари по линия на медйините пакети.

  Mоже би е интересно да се зададе такъв въпрос към ЦИК.
  Въпреки, че вече е късно за такова участие в кампанията, доколкото медиите, които имат намерение да участват в кампанията, имат задължение да публикуват тарифи до определена дата, която мина (13.02).

 • Mariana said:

  По принцип и български медии зад граница могат да бъдат страна, не пречи това, че са регистрирани в чужбина.

  По време на кампанията за предишния национален референдум, ЦИК, впрочем, одобри много договори от различни партии и инициативни комитети, за един-единствен сайт, Хаш-таг.бг, и стотици хиляди левове отидоха в този сайт, който публикуваше включително банери, наречени един под друг, като в единия се призозаваше гласувайте за, а в другия – против, и т.н.

  Що се отнася до това как българските избиратели зад граница, които са пръснати къде ли не, разбраха или не за референдума за електронното гласуване, информационната кампания за един такъв референдум, който много пряко ги касаеше, не беше въобще достатъчна. Но не знам дали някой въобще се е интересувал от това.

  При кампанията за втория национален референдум и президентските избори, ЦИК реши да се отнесе по-строго към сайтовете, именно може би заради случая с този сайт, който се оказа свързан по някакъв начин и със самата председателка на Комисията.

  Еврочикаго имаше по време на гореспоменатата кампания договор с един инициативен комитет за сромна сума от медийния му пакет, който договор ЦИК не одобри, като се позова на свое решение за сайтовете.

  Надявам се, че по време на тази кампания няма да се раздават така щедро парите на българските данъкоплатци не само за някой сайт, който да се окаже привилегирован и просто да спечели лесно някакви пари, които не заслужава, но и за която и да било друга медия.

  В ЦИК няма специалисти по медии, впрочем. Има само един член, който е завършил журналистика, преди да продължи нататък със социология. И начинът, по който се оценяват договорите за медийни пакети, не дава гаранции за обективност.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.