2024-04-19

2 thoughts on “Съобщение от ЦИК във връзка с предстоящите избори

  1. По принцип и български медии зад граница могат да бъдат страна, не пречи това, че са регистрирани в чужбина.

    По време на кампанията за предишния национален референдум, ЦИК, впрочем, одобри много договори от различни партии и инициативни комитети, за един-единствен сайт, Хаш-таг.бг, и стотици хиляди левове отидоха в този сайт, който публикуваше включително банери, наречени един под друг, като в единия се призозаваше гласувайте за, а в другия – против, и т.н.

    Що се отнася до това как българските избиратели зад граница, които са пръснати къде ли не, разбраха или не за референдума за електронното гласуване, информационната кампания за един такъв референдум, който много пряко ги касаеше, не беше въобще достатъчна. Но не знам дали някой въобще се е интересувал от това.

    При кампанията за втория национален референдум и президентските избори, ЦИК реши да се отнесе по-строго към сайтовете, именно може би заради случая с този сайт, който се оказа свързан по някакъв начин и със самата председателка на Комисията.

    Еврочикаго имаше по време на гореспоменатата кампания договор с един инициативен комитет за сромна сума от медийния му пакет, който договор ЦИК не одобри, като се позова на свое решение за сайтовете.

    Надявам се, че по време на тази кампания няма да се раздават така щедро парите на българските данъкоплатци не само за някой сайт, който да се окаже привилегирован и просто да спечели лесно някакви пари, които не заслужава, но и за която и да било друга медия.

    В ЦИК няма специалисти по медии, впрочем. Има само един член, който е завършил журналистика, преди да продължи нататък със социология. И начинът, по който се оценяват договорите за медийни пакети, не дава гаранции за обективност.

  2. В интерес на точността, трябва да се посочи, че за тези избори ЦИК промени виждането си относно он-лайн медиите и те вече се третират както другите печатни медии, както относно безплатната, така и относно платената медийна кампания. Сайтовете могат да получават например пари от медийните пакети.

    Друг въпрос (на който не знам отговора) е дали сайтове и по-общо медии регистрирани в чужбина могат да бъдат страна по договори за платени публикации със средства от медйините пакети т.е. да получават държавни пари по линия на медйините пакети.

    Mоже би е интересно да се зададе такъв въпрос към ЦИК.
    Въпреки, че вече е късно за такова участие в кампанията, доколкото медиите, които имат намерение да участват в кампанията, имат задължение да публикуват тарифи до определена дата, която мина (13.02).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *