Home » Авторски страници

Радиоактивното замърсяване в Европа може да е свързано с инцидент в Белоярската АЕЦ

2017.02.25 Няма коментари
Spread the love

ЯДРЕН ИНЦИДЕНТ В БЕЛОЯРСКАТА АЕЦ?

Проблеми с реактора на бързи нeутрони
Пътят на науката е осеян с трудности и жертви

Коментар на Григор Лилов

© РИА Новости. Павел Лисицын

© РИА Новости. Павел Лисицын

Една случайност е ежедневие. Две случайности не са нищо особено. Три са рядко съвпадение. Четири са странна игра на природата. Пет са чудо. А шест, седем и повече накуп, свързани с един обект или събитие? – Те вече не са случайност, а неизвестна засега закономерност!

Нека да видим случайностите и неизвестната все още официално закономерност при мистерията за радиоактивното замърсяване в Европа, свързана с издирването на неговия неизвестен засега никому източник.

Медиите тръбят и цитират научни организации за радиоактивен йод-131, замърсил половината Европа. Но същите тези медии мълчат като комунисти на разпит за откритите следи и концентрации на други радиоактивни изотопи.

За тях използвах данните, събирани от институциите на Европейската комисия.

Те сочат истински ядрено-изотопен букет. Например цезий, маркери от който има повече от достатъчно през този период. Къде? – Особено в Норвегия, Финландия (първите, установили радиоактивното замърсяване), в балтийските държави и др. Има ги и в приземния слой.

Има например и 4 пъти повече изотоп на оловото (б.а.: оловото служи за защита от гама лъчението в реакторите), фиксиран наред с радиоактивния йод при изследванията във Франция, според съобщение на Френския институт за радиологична защита и ядрена безопасност (виж. бел. 2 на края на съобщението му).

За моето разследване обаче от особена важност се оказа наличието на два радиоактивни изотопа – както в атмосферата, така и аерозолни частици в приземния слой.

Единият е Na 22 (изотоп на натрия). Той е засечен в същите станции, които първоначално засякоха наличието на радиоактивния йод – т.е. тези в Норвегия и Финландия (вж. скрийншот № 1).

Илюстрация 1

Скрийншот 1

Открит е и церий. Съединенията на церия са изключително топло- и огненоустойчиви, а освен това изотопът му Ce 144 е продукт от деленето на урана и се натрупва в големи количества в ядрените реактори.

Важно обстоятелство е, че от двата изотопа също като при радиоактивния йод са намерени и аерозолни частици в приземния слой, освен в атмосферата. Специалистите ще ме разберат какво искам да кажа – тежък инцидент с разрушаване на агрегат, а не само изхвърляне на радиоактивна пара и газове.

Скрийншот 2

Скрийншот 2

1. Какво означава това?

Натрият и церият свидетелстват ЕДНОЗНАЧНО за ядрен реактор на подводница, кораб или точно определен модел АЕЦ!

Такива подводници и кораби имат САЩ, Русия, Франция, Англия, Китай, Индия. При тези атомни реактори топлоносителят на горещината от ядрения разпад не е вода, а течен натрий при висока температура.

Именно затова се коментира хипотезата за авария с ядрена подводница в Северния ледовит океан или изпуснал, разхерметизирал се реактор на бракуваните руски подводници от онези в Колския залив.

Обаче има и такива реактори за производство на ток на сушата – на бързи неутрони.

САЩ, Франция, Русия са експериментирали с тях, като най-напреднала е Русия. Тя единствена в света промишлено експлоатира такива реактори: БН-600 и БН-800 в Белоярската АЕЦ.

Аз не съм разузнавателна агенция, нито правителствена организация, нямам нито шпионски спътници, нито апарат от хиляди хора, агенти и бюджет от милиарди, за да проследя подводниците и онова, което евентуално се е случило с някоя от тях.

Но мога като журналист с много опит, умения и компетентност в тази сфера да проверя АЕЦ-а: единственият в света, който би могъл да бъде източник на такова заразяване.

И така да потвърдя или отхвърля една от двете хипотези за ядрен инцидент.

Този АЕЦ е Белоярската централа край град Заречный в Свредловска област с тези реактори БН-600 и БН-800.

4

2. Реакторът БН-600 е пуснат в експлоатация през 1980 г., отработен е, така да се каже. В тази АЕЦ засега сериозни проблеми не са фиксирани (освен един пожар през новогодишната нощ на 1978/1979 г., по чудо не довел до спешна незабавна евакуация на цялата АЕЦ и града – автобусите са били вече докарани. Но този реактор отдавна вече е изваден от експлоатация. И още един подобен инцидент с изпускане на топлоносител от контура от лятото на 1994 г., и последвал пожар.)

Реакторът БН-800 е научно и техническо развитие на БН-600 и е нов. Монтиран е в 4 блок на Белоярската АЕЦ. Завършен е юни 2014 г., през декември 2015 г. е включен в руската енергомрежа, а на 31 октомври м.г. е получил разрешение за промишлена експлоатация.

На него много авторитетното американско енергийно списание POWER присъди ежегодната си премия „Power Awards“ за 2016 г.

3. Но само два месеца и нещо по-късно е спрян. Това се случва на 6 януари т.г.

Съобщения за спирането му няма абсолютно никъде – от сайта на централата до която и да е медия или специализирано издание.

Има само едно такова съобщение от тази дата в специализираното издание Seogan.ry.

Няма да ви занимавам със скриптове, изходни кодове и пр. програмистски фокуси. Ще посоча очевидното!

Информацията за спиране хем я има, хем я няма.

Скрийншот 3

Скрийншот 3

Има я на сайта им, ама я няма в същия сайт на датата, на която е обявено и поместено (вж. скрийншот № 3). Няма я и във Фейсбук профила. Няма я и в специализираните архивни търсачки, които са фиксирали съответните страници от този ден.

Следователно е антидатирана – пусната е по-късно, ала е посочена по-ранна дата!

Защо се прави това? Няма никакъв смисъл, освен ако целта му е нещо да се укрие.

4. Апропо – сега (от няколко дни, откакто нашумя радиоактивния йод по Европа) ) вече се появиха и други подобни антидатирани съобщения в руски медии.

Антидатирани от тези сегашни дни с посочена дата от 29 или 30 декември. Със съдържание за очакван „планов” ремонт на реактора на бързи неутрони в Белоярската АЕЦ, започващ на 6 януари.

Ето например такава информация в РИА „Новости” в руската търсачка „Яндекс” – вж. тук и тук.

Да, ама „съхраненото копие” на руската търсачка „Яндекс” е от 17 февруари – при условие, че тя всеки ден сканира съдържанието на сайта на РИА „Новости”. (вж. скрийншот № 5)

Скрийншот 5

Скрийншот 5

Разбира се, подобни „новости” има и другаде.

Да кажем, в специализирания ядрено-енергиен сайт на Руското атомно общество.

Или тук – в агенция „Рамблер”.

Там пък датата не е дори 30 декември, не е 29 декември, не е 28 декември, а е от 27 декември. И те цитират като всички вестник „Бърз неутрон” и се позововат на агенция … РИА „Новости”.

Стоп! Опаааа! Я виж ти какъв гаф!!!

Та нали РИА „Новости”, както видяхте, е пуснала съобщението си на 29 декември. Как тогава другата руска агенция „Рамблер” се позовава на нейното съобщение цели 2 дни преди поместването му? (вж. картинка 7)!!

Скрийншот 7

Скрийншот 7

Плач и смях – „Думали лучше, а получилось как всегда.”

И поредна порция плач и смях – съобщението на уважавани руски агенции и суперавторитет атомноенергиен официален сайт са от различни дати, ама всичките са се позовали на вестник „Бърз неутрон”.

Вестникът е издание на самата Белоярска АЕЦ.

Позовали са се обаче, преди да се е появил на белия свят самият брой на вестника. Става дума за бр. № 51 от 30 декември (вж. скрийншот № 6). Естествено, и тук – в изданието на Белоярската АЕЦ има манипулация.

6

Въобще сме свидетели на чудо! Истинско чудо!

Руски авторитетни новинарски агенции и ядрени сайтове надминаха баба Ванга и гледат прозорливо в бъдещето. Вярно – само с дни, а не например с години, но и това е световна сензация.

И отново поредна порция смях и плач!

За „плана.”

Плановите ремонти затова са планови, защото се планират поне месеци, а и година по-рано (за АЕЦ), а не жалките 7 дни. И не се обявяват като на пожар в започналите новогодишни празници (30 декември е събота, 31 декември – неделя).

При опит за проверка на достоверността на тези „обяви”, техният източник (сървър), първичния електронен код, скриптовете и т.н. веднага се вижда, че са създадени значително по-късно от посочените дати или са извънсистемни (т.е. с друг източник вместо посочения).

А иначе в руските медии и сайтове не се крият много проблеми. Например този – на 14 ноември, само 14 ден след разрешението за промишлена експлоатация на БН-800 – вж. тук.

(Б.а.: В специализираните руски издания се намира маса данни за ядрени инциденти, пожари в АЕЦ, аварийни спирания, повреди и пр. събития – ден по ден, и за Русия, и за света.)

Възниква въпросът защо само при Белоярската АЕЦ изведнъж информирането на обществеността зацикля.

6. Та откъде знам тази дата ли – 6 януари за начало на евентуален инцидент, след като информациите са антидатирани – създадени значително по-късно?

Знам я от други новини по повечето руски медии. На 28, 29 и 30 януари, в които се се информира, че след планов ремонт и презареждане с ядрено гориво, които са започнали на 6 януари, реакторът е пуснат отново в експлоатация.

Е, това вече са не фалшивите новини, а истинските.

7. Първите данни за радиоактивно замърсяване, получени от Финландия и Норвегия, са от 9 януари. Три дни – от 6-ти, когато е спрян реакторът БН-800, са достатъчно време за трансфер на въздушни маси от Сибир до Скандинавския полуостров и съответно Европа.

8. Толкова скорошна профилактика – „планова” на такъв реактор изглежда много странно.

Та само преди 2 месеца той е бил в процес на изпитания и съответно всичко многократно е проверявано, разглобявано, сглобявано, усъвършенствано.

Освен това парадоксално звучи и презареждане с ядрено гориво – при условие, че реакторът е работил от физическия си пуск всичко на всичко само 1 година и 5 месеца с редица спирания и на ниска мощност, а на пълна мощност – едва жалките 2 месеца. При такъв вариант на често презараждане този реактор трябва да е истинска ламя – да гълта ядреното гориво така, както гладни деца нападат поднесената им торта. Но според параметрите му реакторът въобще не е жаден, колкото излиза според тази информация. Дори обратното – той се задоволява с по-малки количества гориво спрямо други реактори.
Т.е. профилактиката е евфемизъм за нещо друго, което се е случило.

9. Всъщност отделни детайли от „плановия” ремонт се знаят, макар и чак от 19 януари.

Става дума за главната циркулационна помпа (за контура, по който върви топлоносителят) и подмяна на целия й електродвигател, както и за лагерите на турбината. Знаят се от Владимир Зениц – заместник-генерален директор на Белоярската АЕЦ.

Това е единственото такова съобщение в цялата медийно-специализирана сфера: друго няма. И то не е от 6, 7, 8, 9, 10, 11 и т.н. януари, а чак на 19-ти.

„Нефтгаз” са взели информацията от ТАСС – вж. тук.
___________________________

Питам се защо с някаква си АЕЦ – Белоярската, от десетките и десетки АЕЦ в Русия, и то с новина за някакъв си ремонт, се занимава официалната телеграфна агенция на Руската федерация? Това не е в нейната практика от последните години!
___________________________

Какво се опитва да внуши тази информация? Защо, въпреки официалния й характер, е грижливо пренебрегната от редица атомни издания и сайтове (макар че е от официалната правителствена агенция ТАСС), от националните големи вестници и сайтове и от абсолютно всички – без изключение местни сайтове и медии в Заречны.
Вкл. и от сайта на самата Белоярска АЕЦ, където няма нито дума, нито запетайка за спирането на реактора, за ремонта през януари, за пускането му и и т.н.

Излиза, че всъщност е само за консумация в чужбина.

Факт – закъснението на правителствената агенция с информацията за „ремонта“ като дата съвпада със сигнала на обществената мрежа учени за радиоактивно замърсяване в Европа до Френския институт за радиологична защита.

Съвпадение? Случайност? Напълно възможно!

Но е възможно и обратното.

Ето един факт за „обратното“. Във вестника „Бърз неутрон“ на Белоярската АЕЦ за „ремонта“ след първите му седмица по-нататък вече следва гробно мълчание.

13

В мълчанието изгледът на първа страница е сменен –от известно време насам редовното каре във всеки брой с електрическата мощност на работата на двата реактора през седмицата е… изчезнало. Такива данни вече не се публикуват!

Историята с тази АЕЦ все по-силно започна да намирисва.

10. Два дни по-рано от съобщението на ТАСС – на 17 януари „Росатом” взима неочакваното решение да се откаже (засега временно) от реактор БН-1200. Става дума отново за реактор на бързи неутрони, който е по-голям по мощност от сегашния БТ-800.

Неочаквано, понеже са изхарчени огромни суми пари, проектът и техническата документация са подготвени, тези реактори са залегнали в руската енергийна програма и на тях се разчита много.

Та се питам плод на какво е решението?

На липсата на пари, на някои неизбежни трудности в разработката при такава върхова научна и инженерна дейност?….
Или е плод на нещо неочаквано, случило се изненадващо в Белоярската АЕЦ?….

11. За да разбера какво става, ми се наложи да изчета близо 40 специализирани сайтове и медии, да разровя от кора до кора местните сайтове, руските социални мрежи, сайтовете «Заречный изнутри», «Зона-СГ», «Заречный в деталях», „Быстрый неутрон” и на др. селища в района, да изчета специализирана научна и техническа литература за реакторите на бързи неутрони, да намеря координатите на 15 души, с които да се свържа, вкл. и от града Заречны и самата Белоярска АЕЦ и т.н., и т.н.

12. За моя изненада никъде, ама никъде – дори и по местните новини и форуми няма нито думичка за някакъв инцидент или дори ремонт. Все едно, че този реактор не съществува.

Има едни-единствени реплики в един от градските форуми, които вероятно са забравили да проконтролират.
Линк – https://vk.com/zonasg2

––––Ето първите от тях:–––––

19Show likes2Show shared copies

Iosif Utochkin
Что там с турбиной случилось? кто знает
1 Feb at 4:41 pm

Dmitry Vinogradov replied to Iosif
Иосиф, случился копец ,но это это уже другая история-ГЛАВНОЕ ЧТО БЫ НЕ КУРИЛИ…………… (бел: главните букви не са мои, а така са изписани в оригинала)
Like7Show likes
1 Feb at 7:40 pm

Iosif Utochkin
до оптимизировались ! И все молчат…
1 Feb at 8:37 pm

Alexey Fedorov
при ремонте, кто то, где то, что то оставил, а при запуске турбинка и задымилась,
Like2Show likes
2 Feb at 6:03 am

–––И вторите:–––––

Iosif Utochkin
Ремонт на 4 блоке всё показал…
Like5Show likes3 Feb at 4:41 am
Gennady Akhmetov
Gennady Akhmetov replied to Iosif
Иосиф, показал, что ремонтники (что баэсовские, что уралаэровские) – настоящие герои… Низкий поклон им…
Like4Show likes3 Feb at 3:08 pm
Iosif Utochkin
Iosif Utochkin
не поспоришь… удивительно в таких условиях , созданных руководством на верху…
3 Feb at 6:50 pm
Iosif Utochkin
Iosif Utochkin
еще бы кто написал что с турбиной произошло!
3 Feb at 6:52 pm
Iosif Utochkin
Iosif Utochkin
никакие они не герои, доведенные , обманутые люди. Сходи в арматуру по „по ленте „б“ и поговори с мужиками о переменах….
3 Feb at 8:28 pm

Какво разбираме?

Ремонтът е такъв, че има специалисти, дошли от други АЕЦ.

Той е такъв, че става дума за… героизъм!!! Героизъм, на който всички трябва да се поклонят!

Опонентът на Генади възразява, че ремонтьорите са излъгани хора – не знаят за какво иде реч. Т.е. са прецакани.
Разбираме още, че всички мълчат, че се е случил „копец” (аз не можах да го преведа, някакъв архаизъм е или жаргон).

И освен това, че НЕ БИВА ДА СЕ ПУШИ ЗА НИЩО НА СВЕТА И ТОВА Е ГЛАВНОТО! Малко информация – в радиоактивна среда и при радиоактивно замърсяване пушенето е категорично забранено. Да запалиш цигара е равнозначно на смъртна присъда.

И накрая се споменава, че нещо в АЕЦ-а е „задимяло“ – т.е. изглежда е имало пожар.

На тази АЕЦ май й върви на пожари – за първите два, които почти доведоха до спешна авакуация, съобщих в началото на коментара.

13. Освен това изниква още един дребен, но съществен „детайл”. От началото на ремонта масово се отнемат пропуски за влизане на автомобили в така наречената санитарно-охранителна зона на АЕЦ-а. (Б.а.: около всеки АЕЦ има такава зона с бариери и КПП.)

Това го пише и по форумите, и в самия вестник на АЕЦ-а. Онзи същия „Быстрый нейтрон”.

Обяснява се с нарушение на правилата на движение.

Ох!

Та се отнемат пропуски (а това значи и достъп) на работещи в самата АЕЦ, вкл. и на ръководители от различни равнища, вкл. и производствени.

Скрийншот 9

Според мен просто любопитните и нямащите работа ги шкартират, докато приключи „събитието”.

14. Горе-долу по същото време на информацията на ТАСС (19 януари) – от 16 януари на територията на Белоярската АЕЦ започва голямо антитерористично учение с участие на спецчасти, милиция, пожарни (а те защо?!), хеликоптери и самолети и т.н.
__________________
издание
Заречный изнутри
16 Jan at 8:36 am

В районе расположения Белоярской АЭС пройдут плановые антитеррористические учения

C 16 по 17 января 2017 года в районе расположения Белоярской АЭС пройдут плановые тактико-специальные антитеррористические учения с участием подразделений Национальной гвардии России, полиции и МЧС.
Подразделения, задействованные в учениях, будут отрабатывать задачи по обеспечению антитеррористической безопасности в ближайших окрестностях промплощадки Белоярской АЭС, в том числе в лесном массиве на берегу Белоярского водохранилища.
~ Управление информации и общественных связей Белоярской АЭС
____________________

Такива учения са страхотен инструмент да се забрани достъпа на всеки, та дори и на значима част от персонала на територията на АЕЦ и в нейните околности (водохранилището, санитарно-охранителната зона, горите наоколо и т.н.)

Те са и прекрасно прикритие да се докара техника – пожарни, хеликоптери, самолети, бронирани коли, а защо не и танкове (те са защитени при по-високи радиоактивни равнища) и т.н.

И са прекрасно обяснение пред местните защо четвърти енергоблок (БН-800) не работи.

Защото там, на място при атомните специалисти, трудно ще минеш с дежурното „планов ремонт”.

15. Само мимоходом ще отбележа, че на 20 януари излиза неочаквано съобщение, че програмните кодове и програмите на енергоблоковете и реакторите на Белоярската АЕЦ са в нелегитимни ръце. Това е официално съобщено от държавната корпорация «Росатом»

Може да го прочетете в авторитетно руско издание Комерсант или в регионалното 66.ru.

16. Отменени са и традиционните състезания „Ските на Русия”.

Обяснението го четете – силни студове и… висока заболеваемост.

_____________________
9 Feb at 7:59 am
Actions

„ЛЫЖНЯ РОССИИ“
НЕ ВЫДЕРЖАЛА МОРОЗОВ
Как сообщает управление культуры и спорта, ранее намеченные на 11 февраля традиционные соревнования по лыжным гонкам „Лыжня России“ из-за сильных морозов решено перенести на 18 февраля. „Во избежание увеличения заболеваемости среди жителей городского округа Заречный“, – такое пояснение дал оргкомитет соревнований.
С.Г.
По данным Управления культуры и спорта
__________________________

При лютия мраз се оказа, че има още по-люта… грипна епидемия. Според мен едното е несъвместимо с другото
В целия град е обявена официално карантина за тези януарски и февруарски дни.

Каква е карантината, доколко се спазва и какви мерки са наложени, показва един фотос от училищни занимания (вж. картинка 11).

А в края на януари се появява и това официално съобщение!

В пълния му притеснителен блясък:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
26 Jan at 8:57 am
Actions

МСЧ – 32 приглашает на диспансеризацию
Информация официального сайта учреждения

Уважаемые жители городского округа Заречный!
Приглашаем Вас пройти всеобщую диспансеризацию с целью выявления патологии на ранних стадиях.
Диспансеризации подлежат работающее и неработающее население.
Возрастные категории, подлежащие диспансеризации в 2017г.
Год рождения
1996 1969 1942
1993 1966 1939
1990 1963 1936
1987 1960 1933
1984 1957 1930
1981 1954 1927
1978 1951 1924
1975 1948 1921
1972 1945 1918
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
МСЧ-32 – МедСанЧаст е специална Медицинско-санитарна част № 32 към АЕЦ «Белоярская»
Мисля, че няма нужда от коментар.

17. Заедно с диспансеризацията е обявена и неочакваната «оставка» на Началника на МСЧ-32 Ирина Суконко. Ето я новината:
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

С 1 ФЕВРАЛЯ В МЕДСАНЧАСТИ
СМЕНИТСЯ НАЧАЛЬНИК
Начальник МСЧ-32 Ирина Суконько с 1 февраля уйдёт с своей нынешней должности на другую работу. Об этом сегодня сообщила Белоярская АЭС со ссылкой на данные еженедельного оперативного совещания БАЭС

(картинка 11)

Скрийншот 11

Скрийншот 11

Ще си отидеш, разбира се, ако си прозяпал някои съществени мерки по безопасността на населението.

Ще си отидеш, ако си позволил «ремонтниците» да се захванат с работата си веднага.

При топлоносител натрий и производния му изотоп Na-24 са необходими минимум четири дни, за да понамалее радиоактивността и каквито и да е хора да се допуснат в близост до реактора и енергоблока.

18. Тази диспенсеризация е обявена само 4 дни след голяма авария – на 22-ри, оставила целия град и част от района без никакво електричество, без парно (то идва от АЕЦ-а) и топла вода и без студена вода за северната част от това градче, обслужващо АЕЦ-а.

АЕЦ-а е в северната му част и вероятно студената вода спешно и неотложно е потрябвала или за гасене на нещо, или за охлаждането му.

Липсата на електричество и гореща вода е следствие от проблеми в АЕЦ-а, защото той ги изработва. Няколко дни по-късно и посочена причината – късо съединение по високоволтова линия, вървяща към големите заводи в Свердловска област.

Взели са ги за баламурници!

Защото една високоволтова линия пренася изработената енергия от АЕЦ-а към други райони на Сибир, докато градът е прилежащ на централата.

Една бележка – предвиждало се е на 23 януари реакторът да е заработил след «плановия ремонт». Да, ама обаче енергоблокът е заработил и влязъл в паралел седмица по-късно – на 30 януари.

През тази седмица – от 23 до 30 януари в Западна Европа е регистрирано поредното, експлозивно повишаване на радиоактивността.

19. На 22 февруари, когато световните медии започнаха (както и аз) да гърмят с новината за повишения радиационен фон в Европа, в Заречны и Белоярската АЕЦ се провежда съвещание с всички ръководители на държавната корпорация «Росатом».

За публичното обсъждане на… данни от годишния отчет на корпорацията, както е посочено в новините!!!!!

Дори не ми се коментира и дават линкове за това обяснение, на което могат да се вържат единствено пълни олигофрени.

20. Какво е станало? Аз не знам точно.

Най-вероятно спиране на охлаждането на реактора (излязла от строя главна циркулационна помпа, както посочих), негово прегряване, съответно експлозия, макар и с малки размери. И радиоактивно замърсяване – не само с газообразни изотопи, но и с аерозолни, много опасни частици.

Не знам и последиците за АЕЦ-а, града, района, за Европа.

Но знам това – Заречни (към 20 000 население) е град с естествен демографски прираст години наред и през всички месеци.
Средномесечно умират към 30 души и се раждат към 40.

Например през декември на бял свят са дошли 38 бебета и са починали 30 души.

Обаче за първи път от толкова време насам през януари тази година, съвпаднал с началото на «плановия ремонт» демографската картина рязко се обръща на 180 градуса.

Новородените са пак толкова – 37 бебета, ама починалите вместо 27-30 души са 42 човека.

Знам, че има двама починали в болница (отделно от сметката на другите) от «алкохолно отравяне» – обаче след три седмици лечение, както и за допълнително други двама «безследно изчезнали» – чудо, което там не се е случвало никога.

Знам, че нямам преки доказателства. Контактите, които проведох с местни жители, също са сред косвените доказателства. А и те се притесняват да се обявят имената им.

Но съдопроизводството по света, вкл. и в най-демократичните и развити държави, съди и осъжда и по косвени улики и доказателства.

Валидни ли са тогава тези изровени от мен „случайности“?

20 случайности около една АЕЦ и градът до нея?!!

Случайност ли са или закономерност?

Закономерност вследствие на голям ядрен инцидент?!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ПЪРВА БЕЛЕЖКА:

Коментарът стана дълъг, иначе можех да изброя и други «случайности».

ВТОРА БЕЛЕЖКА:

Ако е имало инцидент и той е укрит, вината е на руското правителство.

Ако е имало радиационен инцидент и нито мащабите му се съобщават, нито източникът му – вече на в Русия, а в Европа, отговорността е и на демократичните правителства.

В това «радиационно ложе» те се оказват здраво прегърнати с Кремъл.

Защото съществуват само две възможни хипотези:

1. Един журналист не може да знае повече от тях. Дори теоретически е невъзможно. Тогава те са съучастници на Кремъл, криейки истината от своите народи с претекста «да не предизвикаме паника».

2. Ако един разследващ журналист знае и е узнал повече от тях, тези правителства са некомпетентни и негодни за отговорностите, които им се възлагат.

ТРЕТА БЕЛЕЖКА:

Ако е спряло охлаждането и е последвал взрив, но инцидентът няма огромните и съвсем драматични мащаби на втори Чернобил или Фукушима, сме свидетели на забележително научно и инженерно постижение. Като всеки продукт на интелекта, то не е съвършено, но безспорно е много важна и съществена крачка напред в ядрените технологии.

Знаем, че пътят на науката е пропит от пот и сълзи, пропит е и от кръв и жертви.

Вярвам, че хората – поне мнозинството, могат да преценят кога да се паникьосват и кога не, ако им се каже цялата истина.

А нас – и тук, и в Европа, ръководствата ни таксуват и третират информационно като овче стадо.

За Русия не говоря – там традиционно са и жертви.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.