Home » Авторски страници, политика

Гражданите на Румъния засега победиха правителството си

2017.02.05 Няма коментари
Spread the love

Протестите засега победиха: ОТМЕНЯ СЕ СМЕКЧАВАНЕТО НА АНТИКОРУПЦИОННОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И АМНИСТИЯТА В РУМЪНИЯ

Коментар на Григор Лилов

3

След многолюдните и непрекъснато разрастващи се по брой участници протести, включително и навсякъде в провинцията, гражданите на Румъния засега победиха правителството си.

Днес правителството на Румъния се събира на заседание, за да отмени постановлението си за смекчаване на антикорупционното законодателство и амнистията, с което се предвиждаше декриминализиране на случаи на корупция, официално декларира премиерът Сорин Гриндяну.

Премиерът снощи заяви в телевизионно обръщение, че постановлението на правителството за амнистия и внасяне на поправки в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс ще бъде отменено. По думите му ще бъде намерена юридическа процедура то да не влезе в сила.

“Утре (в неделя) ще проведем извънредно заседание на правителството за отмяна на това постановление – обеща той. – Не искам да внасям разкол в Румъния. В момента тя изглежда разцепена на две части, ако не и на повече, а това е последното, което бих искал” – подчерта премиерът, цитиран от световните агенции. Президентът Клаус Йоханис определи това развитие на събитията като важна стъпка към нормализация, заяви президентската говорителка Мадалина Доброволски.

Министри от правителството заявиха, че още утре решението за промяна в румънските наказателни и наказателно-процесуални кодекси ще бъде внесено в парламента и призоваха за спиране на демонстрациите.

http://www.evz.ro/ministru-din-guvernul-grindeanu-despre-oug-de-modificare.html

—————————————————-
Б.а.: Пиша “засега”, защото въобще не е ясно какво ще стане в парламента при обсъжданията. Съществува вероятността за “Пременил се Илия – все в тия”.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.