Home » Авторски страници

Българското чудо

2017.02.11 Няма коментари
Spread the love

Знаете ли, че един българин може да проведе сравнително дълъг разговор, използвайки само български думи? За повечето представители на други народи това е доста трудна задача. Техните езици са пълни със заемки. Такива се срещат и при нас, в това спор няма, но все пак ние сме способни да разговаряме непринудено на чист български език. Това е истинско чудо!

Наистина е чудо, няма преувеличение.

Надпис на каменна плоча от с. Драгойново, открита в тракийската Петелова могила. Източник: Рrarodinata.blog.bg

Надпис на каменна плоча от с. Драгойново, открита в тракийската Петелова могила. Източник: Рrarodinata.blog.bg

Въпреки няколко вековни подтисничества, въпреки упоритите опити да бъде унищожена книжнината ни, ние сме успели да запазим речта си жива, стройна и красива. Всяко влияние на чужденци е преодоляно по забележително успешен начин.*

Това е така, защото езикът ни е стар, много стар, най-старият в Европа. Благодарение на невероятното ни словесно богатство, ние сме в състояние да изключим заемките и да ползваме само свои думи.

Странно е да си представим, че речта ни е отеквала по полетата, долините и горите ни по времето, когато дори медта и златото още не са били познати. Няма съмнение, че по това време думите на предците ни са били по-различни, но значителна част от древният ни речников запас е оцелял почти непроменен. Става дума предимно за основни понятия като земя, вода, море, кал, дом, гора. След време, когато лъжите за миналото ни бъдат отмити, в търсене на най-древната реч, представители на други народи ще започнат да изучават български. Благодарение на скритото знание в недрата на нашата реч, учените ще успеят да намерят отговор на доста загадки и спорни въпроси.

Графично изражение от каменен надпис, намерен преди няколко години в Силистра. Той е от разчетена представителна колона от ценен материал (сицилианска брекча), върху който се разчете надпис „Кан ювиги Омортаг .....стратегът”. Източник: actualno.com

Графично изражение на надпис на колона, намерена през 2012 г. в Силистра. Върху нея архелогът проф. Г. Атанасов е разчел надписа „Кан ювиги Омортаг ….. стратегът”. Източник: Аctualno.com

Понастоящем нашите вестникари, а и представителите на другите средства за осведомяване, използват съвсем ненужно много чуждици и така загрозяват езика ни. Лошото е, че младото поколение, което израства с натрапения от вестникарите език, не познава старата чистота и красота на българския. За младите е станало съвсем естествено да употребяват думи, с които биват заливани всекидневно. Никой не се е заел да разкаже на подрастващите за славното ни минало, за подвизите на дедите ни и за тяхното благородство, за невероятното богатство и древност на българския език.

Кой не би искал да знае, че предците му са били велики хора? Кой не би искал да знае, че носи кръвта на първите благородници? Когато едно дете е възпитано в дух на родолюбие, то ще израсне като личност, като човек със самочувствие, а ще стане и носител на добродетели. Възпитанието в родолюбие сплотява обществото. Когато осъзнаем, че сме едно голямо семейство, че сме потомци на един и същ народ, тогава се появява и любовта към ближния, към сънародника. Тази любов може да предотврати много беди.

Илюстрация: Лекарственик от XIX век, Архив на БАН

Лекарственик от XIX век. Източник: Архив на БАН

По-богатият не би тормозил и унижавал своите работници. Лекарят би полагал истински грижи за болните си. Пазителите на реда биха правили всичко възможно, за да могат техните братя и сестри да имат спокоен живот. Съдията би съдил честно и не би позволил на лоши хора да купят съвестта му. Не на последно място управляващите не биха търсили покровители от други по-силни държави и не биха ни продавали на дребно. Ето това би докарало възпитанието в родолюбие. Заслужава си да започнем да го правим.

В това послание не са използвани никакви заемки, всички думи са български 🙂

 

Павел Серафимов

————————————————————————————————————————————————————————-

* Б.а.: За думата чужд се твърди, че е древна германска заемка от ст.герм. tiud, teothнарод. Смешното е, че по-скоро обратното е вярно, понеже tiud, teoth – народ няма обяснение в езиците на германските народи. А коренът теу, тео се среща в тракийските имена Teucer – цар на фригите, Teutras – цар на мизите и др. Да не забравяме и тракийското племенно име Тeucri.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.