Home » Избрано

14 февруари – денят на свети Кирил

2017.02.14 Няма коментари
Spread the love

Clipboard02h2

Дворът на Кирилицата почита успението на свети Кирил на 14 февруари. В суетата на забързаното време, нови понятия и ценности се внедряват в обществото ни.

Но именно на този ден, именно на тази дата, всъщност почитаме нещо много значително и важно за нас. Успението на Свети Кирил, един от братята, на които дължим азбуката си. И мястото, в което днес е възвеличено просветителското дело на солунските братя, ни напомня отново урока и завета, оставен от предците ни, за непреходните и ценни неща, които остават през вековете.

Затова, на този ден, в първата някога българска столица- първопрестолната Плиска, в домът на азбуката ни – Дворът на Кирилицата, ще бъде почетенo делото на Свети Кирил.

Дворът на Кирилицата, като съкровищница и храм на ценностите ни, отново ще събере малки и големи, за да посрещнем заедно този празник, да се докоснем до величието на наследството си, и да помним и почитаме оставеното преди нас.

На 14 февруари, когато се навършват 1148 години от успението на Свети Кирил, вратите на храма на буквите ще се отворят широко за всички, които ще дойдат да почетат празника.

Сутринта под небето на Плиска ще започне с отслужване на молебен, който ще започне в 10:30. Разказ за неоценимия принос към славянския свят, а също и похвално слово за Свети Кирил Славянобългарски ще прозвучат пред паметниците на братята в Двора на Кирилицата, в първопрестолната Плиска, където някога цар Борис Покръстител български посреща учениците на първоапостолните братя.

Заслужено поднасяне на венци и споделено усещане за родност, ще ни припомнят, че сме народ, който има с какво да се гордее и носи отговорност пред миналото си.

Clipboard02h3

Един 14 февруари, който не е свети Валентин, а денят, в който почитаме Свети Кирил, онзи, който заедно с брат си Методий, в пост и молитва създава славянската азбука и превежда свещените книги на Православната църква, дело, което пребъдва през вековете, което трябва да почитаме и помним, за да вървим своя път, знаейки кои сме.

Когато се раждат буквите ни, на които днес пишат всички славянски народи, чувствително са засегнати интересите на латинското духовенство, а битката за отстояване на нашата азбука е огромна, и завършва с успех- в името на знанието.

Днес духът на това дело е възвеличен в Двора на Кирилицата, където гордо се извисяват всички 30 букви на азбуката ни.

Дворът на Кирилицата се превръща в пристан на българщината, в храм на традициите. Домът на азбуката ни и съквовищница от миналото, за да ни събуди с любов.

Източник: www.bgr.news-front.info

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.