Home » Авторски страници, политика

Призив до президента Радев да наложи вето над Закона за концесиите

2017.01.27 2 коментара
Spread the love

Стефан Стойков до президента Румен Радев: “Сега имате възможност да решите чии интереси да защитавате – на българските граждани или на политическата мафия.”

Илюстрация: Вultimes.com

Илюстрация: Вultimes.com

Юристът и граждански активист Стефан Стойков е изпратил до новия български президент Румен Радев писмо, свързано с приетия на второ четене в парламента Закон за концесиите. В писмото се казва, че в случая става дума за “откровено лобистки закон, приет в съучастие и сговор от различни политически сили, някои от които дори се определят като опозиция“. След това авторът на писмото излага аргументите си защо този закон е лобистки и какви сериозни рискове за обществения интерес крие.  Стойков подчертава, че законът е бил приет почти без дебат от 60-80 депутата, в последните дни на това Народно събрание, което “ясно демонстрира силна политическа и корпоративна обвързаност”.

Като споменава, че преди да положи клетва като президент, Румен Радев е написал във Фейсбук, че е притеснен от действията, свързани с концесията на “тол системата”, която е част от националната сигурност на страната,  Стефан Стойков пише: “Днес аз съм притеснен вече в качеството Ви на Президент как ще постъпите с този Закон, защото подземните и други обществени богатства са част от националната сигурност на Република България.”

Стефан Стойков призовава президента Румен Радев да наложи вето над приетия в последния момент от това Народно събрание Закон за концесиите и цитира европейска директива 2014/23, чиито изисквания трябва да бъдат спазени.

“Сега имате възможност да решите чии интереси да защитавате – на българските граждани или на политическата мафия” – пише още Стойков в писмото си до президента. Цялото съдържание на това писмо, входирано вчера в президентската администрация, може да се види по-долу.

16299101_10207648450679188_5855488020312038708_n

16178507_10207648450639187_6979167394411680665_o

.

2 коментара »

  • Иван said:

    За пореден път Зелените в България показват, че са супер неадекватни. Тези поправки в закона за концесиите са направени, защото се налагат от Европейската комисия. Това което искат явно е излизане на България от ЕС.

  • Mariana (author) said:

    Тук не става въпрос за неадекватност на Зелените, които имат вероятно същите искания като автора на публикуваното по-горе писмо. Става въпрос за лобизъм и големи частни интереси, които са в ущърб на обществените и националните. А Европейската комисия, впрочем, потвърди в поредния си разгромителен доклад, че нивата на корупция в България си остават много високи и че няма нито един осъден за корупция по високите етажи на властта. Не правете, така че, подобни манипулативни внушения.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.