Home » Избрано

Положителното в България за последните 24 часа

2017.01.16 Няма коментари

22

385 млн. лева се вляха в нови заводи през миналата година

Общо 942 млн. евро преки чуждестранни инвестиции са влезли у нас в периода между януари и октомври 2016-а. Според предварителните данни от БНБ, сумата е с 606 млн. евро по-малка в сравнение със сумата на привлечените пари по същото време на 2015 г. Българската агенция за инвестиции прави опити да раздвижи този процес чрез издаваните от нея сертификати за вложения у нас на фирми от различни отрасли. През 2016 г. са одобрени 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв., отчете зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. А всичко това е предпоставка да се разкрият над 4700 нови работни места. Тринадесет от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги. Три от тях са в общини с висока безработица, а 14 се реализират извън столицата. Насърчителните мерки, от които ще се възползват тези фирми, предлагат съкратени срокове за индивидуално административно обслужване, както и частично възстановяване на задължителни осигурителни вноски за новоназначени работници и служители.

Летищата в Бургас и Варна с двуцифрен ръст

Летищата във Варна и Бургас отбелязаха много успешна 2016 г. 4.6 млн. пътници са преминали през двата аеропорта, които отбелязват двуцифрен ръст в броя на пасажерите, съобщиха от летищния оператор Fraport Group. Пътникопотокът на летището във Варна се повишава с 20.8% на годишна база, достигайки 1.69 млн. души през 2016 г., а този в Бургас достига 2.9 млн. души, което е с 22% повече от 2015 г. Бургаското летище беше затворено през ноември и декември заради основен ремонт на пътеките за рулиране. Броят на кацанията и излитанията на аеропорта във Варна нараства с 23.9% за година, достигайки 14 818, а този в Бургас се покачва с 14.2% до 20 873. Обработените товари на варненското летище нарастват повече от 2 пъти, достигайки 3 293 тона, докато в Бургас са обработени 10 877 тона товари, което е с 18% по-малко от предходната година.

„Хъшове“ събра почти 7000 лв. за Хитрино

6897, 11 лв. ще дари Народният театър „Иван Вазов” на читалището в с. Хитрино. Това стана ясно днес, когато в присъствието на медии в сградата на театъра бяха отворени кутиите с дарения за пострадалото село, съобщиха от пресцентъра на Народния театър. Директорът на театъра Мариус Донкин и комисия в състав Ирина Величкова – главен юрист, Ива Стояновска – счетоводител и Катя Попчева – мениджър комуникации в театъра, разпечатаха пред журналисти прозрачните урни, в които в продължение на около три седмици бяха набирани средства за подпомагане на пострадалите от трагедията. Сумата е събрана от даренията на вчерашното благотворително представление на „Хъшове“, в което актьорите от театъра вдигнаха на крака публиката в салона. Вчера и днес в Народния театър продължава и благотворителната изложба с произведения на именити български творци, предоставени от Съюза на българските художници. Всички приходи от продажбата на картините и пластиките също ще бъдат обявени и дарени чрез Съюза на читалището в Хитрино. Изложбата е отворена за посещения и закупуване на творбите между 11.30 и 19.00 часа, както и за зрителите на представленията в Народния театър „Иван Вазов”.

Източник: Uspelite.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.