Home » Авторски страници

Съюзът на съдиите защити уволнените турски магистрати, ВСС се въздържа

2016.12.01 Няма коментари
Spread the love

Българският Висш съдебен съвет (ВСС) няма да подкрепи предложението за замразяване на участието на турския Висш съвет на съдиите и прокурорите в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС). Предложението бе направено от Управителния съвет на ЕМСС с аргумента, че турските власти са провели масови уволнения в съдебната система на страната, без да се спазват и минималните европейски стандарти за провеждане на дисциплинарните производства срещу магистрати. В подкрепа на замразяването на участието на турския Висш съдебен съвет в Европейската мрежа са гласували 8 членове на българския ВСС, двама са били против, а 10 са се въздържали. Така в крайна сметка позицията на България по този въпрос ще е “въздържал се”. 

Малко преди Висшият съдебен съвет да вземе това решение, Съюзът на съдиите в България излезе с обръщение ВСС да подкрепи предложението за замразяване на участието на турския съдебен съвет в европейската организация. Текстът на това обръщение може да се прочете по-долу. За съжаление то не бе чуто, или поне не в достатъчна степен, от Висшия съдебен съвет. В коментар на магистрата Албена Бонева по този повод в социалната мрежа се казва, че във ВСС са стигнали до поредното дъно, но се призовават българските съдии да подкрепят уволнените си колеги в Турция. 

untitled

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

на Съюза на съдиите в България

Съюзът на съдиите в България обявява откриването на дарителска сметка за събиране на средства за подкрепа на задържаните под стража и отстранени от работа турски съдии и прокурори, и на техните семейства. След опита за преврат в Турция от м. юли 2016 г. почти 3 000 съдии и прокурори първоначално бяха отстранени от работа, а след това и срещу тях започнаха наказателни производства. Много от тях бяха задържани и към настоящия момент продължават да се намират в арестите. По силата на законодателството, прието в рамките на обявеното извънредно положение, беше конфискувано и цялото имущество на заподозрените като участници в опита за преврат турски магистрати.

За да подкрепят материално семействата на задържаните и уволнени турски съдии и прокурори, международни магистратски организации, сред които МЕДЕЛ /Европейски магистрати за демокрация и свободи/ и Международната съдийска асоциация предприеха инициативи за създаване на дарителски фондове. Съюзът на съдиите в България откри банкова сметка за приемане на дарения, които ще бъдат превеждани на откритата във Федерална република Германия сметка под разпореждането на МЕДЕЛ и ще бъдат използвани за осигуряване на адвокатска защита на задържаните и обвинени турски съдии и прокурори, както и за подкрепа на техните семейства. Призоваваме всички български магистрати, колеги с други юридически професии, както и българските граждани да дадат своя принос към подпомагането на намиращите се в нужда турски съдии и прокурори, като направят дарения по сметка:

Съюз на съдиите в България
УниКредит Булбанк
IBAN: BG25UNCR70001522787294
BIC: UNCRBGSF

Обръщаме се също така към членовете на Висшия съдебен съвет. На 8 декември тази година в гр. Хага, Кралство Нидерландия, ще се проведе Общо събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети /ЕМСС/, на което ще бъде разгледано предложението на Управителния съвет на ЕМСС за замразяване на участието като наблюдател в организацията на Висшия съвет на съдиите и прокурорите на Република Турция. Това предложение е мотивирано с неспазването от страна на този орган на минималните стандарти за провеждане на дисциплинарните производства срещу масово уволнените турски магистрати и осигуряване на независимостта на съдебната власт. Изразяваме увереността си, че представителите на българския Висш съдебен съвет ще подкрепят предложението на УС на ЕМСС и по този начин ще покажат принадлежността на България към европейските държави, считащи спазването на човешките права за върховна ценност.

 

Управителен съвет на ССБ

гр. София,
1.12.2016 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.