Home » Авторски страници, политика

Нов ляв елит и гардероби, пълни със скелети

2016.12.01 Няма коментари
Spread the love
Илюстрация: sputnik.bg

Илюстрация: Sputnik.bg

Обществото отчаяно се нуждае от смислена лява политика – казва Харалан Александров.

“Не липсва и ляв интелектуален елит в лицето на хора като Иво Христов, Петър Волгин и пр., който засега присъства в публичността някак маргинално-заядливо, намусено и отмъстително, но без съмнение има капацитет да се превърне в авангард на автентичен ляв подем. Имам предвид социално и идейно движение, което не е генетично свързано с мутиралата червена олигархия, не е хипнотизирано от пропагандни клишета и не е обяздено от агентурния апарат на Кремъл.” (Из интервю за “24 часа” – бел.ред.)

Наистина има такъв елит!

Предполагам, че неговите представители взаимно се разпознават. Гледано отвън и отдалеч, не е ясно дали са съзнаваща се общност и дали успяват да се разграничат от конниците на апокалипсиса?

Пак гледано отдалеч и отвън, този елит е изправен пред серия въпроси: Дали ще успее да формулира обединяваща го визия за страната? Но като текст, а не “ние си знаем”… Ще успее ли да отдели зърното от плявата в хамбарите на “Позитано”? Ще има ли достатъчно енергия и опитности за такова дело?

Ще разбере ли, че с “умните и красивите” ще трябва да намери общ език? Публичен и на четири очи. Как ще дефинира отношението си към ГЕРБ и Борисов? Ще разбере ли, че ГЕРБ и Борисов, както преди време Симеон и НДСВ, са лицето на значими групи и тенденции в обществото, а не нещо, с което трябва да се разправи или излъже? Ще намери ли път към ДПС и българските мюсюлмани? Дали разпознава не само своите противници, а рушителните за Държавата общности, индивиди и длъжностни лица?

Дава ли си сметка каква сила е това и на какво е способна? Става дума за мотивирани персони. Мотивирани с милиони, стотици милиони, а някъде за повече и не само. Мотивирани от собственото си минало. Заплашени! Гардероби, пълни със скелети. Цели държави стоят зад нечии гърбове.

На този елит трябва да се помогне да укрепне и да заеме полагащото му се място. Без нови левица и десница нашето птиче няма да хвръкне. Да му помагат медиите. СЕМ да помага. От Дясно и от Центъра да го разпознаят и търсят. “Умните красивите”, както “грантаджиите” и “соросоидите” да проумеят, че без тези хора къщичката няма да се почисти. А паралиите, които няма от какво да се притесняват и никому не са длъжни, да му подадат ръка.

Другото само ще се намести.

Ами, успех.

 

Петко Симеонов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.