Home » Авторски страници

За Даниела Колева от Сливен – или за бездушието и солидарността

2016.12.03 Няма коментари
Spread the love

Преди няколко дни, след репортаж първо на bTV, после и чрез други медии, нашумя един скандален случай – за майка на три деца от Сливен, Даниела Колева, чийто деца са били разделени от нея и дадени от социалните служби на приемни семейства. Това се е случило заради бедността на Даниела и мизерните условия, в които живее. Даниела е вдовица, без работа и без собствено жилище, но преди нейната трагедия да стане публично известна, социални и общински служители не са й помогнали с нищо, за да може децата й да останат с нея. Даже напротив, някои от тях са я убеждавали преди да не търси медиите за отразяване на нейния случай, понеже никой не можел да й помогне. 

Майката на трите деца Даниела Колева. Снимка: Скрийншот от видео на bTV

Даниела Колева. Снимка: Скрийншот от видео на bTV 

След като за трагедията на тази майка се разчу, това предизвика не само много реакции и коментари, но и действена солидарност на много хора в страната и зад граница. Съпричастни с трагедията на тази майки българи в чужбина веднага започнаха да събират средства, за да й помогнат. С нейния случай се ангажираха лично Мария Спирова от Окфорд, Елица Йорданова от Амстердам и други наши сънародници зад граница.

Към настоящия момент Елица Йорданова е събрала средства от наши сънародници, с които Даниела Колева би могла да си плаща наема за една година. Елица е в контакт с майката на трите деца и пак ще разговаря с нея в началото на следващата седмица. Тя също така е търсила по телефона от Амстердам различни социални и общински служители в България, във връзка с този скандален случай, който вече започна да взема обрат.

По-долу можете да прочетете коментар на Елица Йорданова, качен вчера на стената й във Фейсбук, в който тя описва реакциите на социални и общински служители, и който публикуваме с нейно съгласие.

————————————————————————————————————————————

2

Цял ден се сдържам, но понеже вече всеки втори пост във Фейсбук е за “щастливата развръзка”, “историята с добър край” и тям подобни журналистически сълзливости на тема Даниела от Сливен и децата й, които бяха отнети от социалните, много ми се иска да разясня няколко момента и да задам няколко въпроса.

И така…

В Дирекция “Социално подпомагане” – Сливен, когато ги потърсих преди два дена, мрънкаха като ученици, хванати да пушат зад училището, не знаеха много, защото “те, децата, са взети от Закрила на детето, а ние даже не сме в една сграда”?!?!?!
Закрила на детето – разговарях с директорката, жената беше видимо притеснена от медийната атака и сподели, че “не всичко е така, както е представено в медиите…, тя майката сама ги доведе….”!?!?!

Дотук ни помен от ефикасна работа на “социалните”, ни от община, общински съветници, кметове и заместник кметове. Те всички все още живееха на друга планета, различна от тази на Даниела и нейните деца.

До днес, когато, забележете – заместник-кметът по хуманитарните въпроси, г-жа Пепа Чиликова, изведнъж откри едновременно топлата вода и колелото, изнамери координатите на Даниела и я покани на разговор в общината. За случая тя, виждате ли, разбрала от репортаж на Националната телевизия 😱

Ама чакайте малко, госпожо заместник-кмет по хуманитарните въпроси, значи много сте хуманитарна и явно още по-информирана какво се случва във общината, в която живеете и работите. Не сте ли позакъсняла с хуманитарността, или малко ПР на гърба на една майка никога не е излишен?

Сега вече имате възможност да се погрижите за Даниела, та чак и цяла комисия ще свикате (в петък следобяд!?!?), за да разгледате случая!

Евала, стархотна сте! Даже и готово решение за работа имате! И жилище! И градина за децата! Феноменално светкавична сте!

Госпожо Чиликова, а досега къде бяхте? Вие и останалите държавни служители – “социалните” работници от ДСП и Закрила на детето?

Защо позволихте една майка да бъде разделена от децата си и децата едно от друго, а сега изведнъж блестите с цялата си прелест под светлините на прожекторите?

Не ви ли е срам, не се ли чувствате притеснена, че единствено медийният интерес и натискът от страна на обикновените хора от страната и чужбина, надигнали глас в защита на Даниела, са способни да ви извадят от летаргията, в която сте изпаднали, и само те са в състояние да ви накарат да свършите работата, за която ви се плаща?

Кога ще проумеете какво означава да си “държавен служител”?

Кога ще започнете да служите на хората, без да е необходимо преди това грижите и проблемите им да са обиколили всички телевизии?

Аз лично не вярвам и на дума от вашата хуманитарност.

Надяваме се Даниела да се събере с децата си за Коледа. Защото нали на Коледа стават чудеса!

Благодарности на всички хора, които правят тези чудеса възможни, на всички, които отделят от времето, енергията и средствата си, за да няма повече “Даниели”.

Вие, госпожо Чиликова, не сте от тях.

 

Елица Йорданова,

Амстердам, Холандия

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.