Home » българи зад граница, политика

Писмо до Комисията по политиките за българите в чужбина към НС

2016.11.30 Няма коментари
Spread the love

Еврочикаго публикува по-долу писмо до Народното събрание, със становище, касаещо предстоящото заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина, а именно законопроекта за изменение на Закона за българите, живеещи извън Р. България (линк)

.

untitled

Уважаеми народни представители,

Внесеният от господата Славов, Андреев и Лилков законопроект за изменение на Закона за българите, живеещи извън Р. България, би бил първа и голяма стъпка към решаването на дългоотлагания въпрос за създаване на Консултативни органи към дипломатическите и консулските представителства на България по света, по инициатива на българските общности.

Сегашният текст в Закона, касаещ създаването на тези Консултативни Обществени съвети, бе тълкуван като диспозитивен, т.е. пожелателен, а не задължителен от представители на Външно министерство, което бе един от аргументите тези съвети да не бъдат създадени досега чрез общи, представителни и легитимни избори.

Тук можем да дадем за пример Чикаго, където бившият генерален консул Симеон Стоилов и представители на общността на два пъти заявиха съгласие да се проведат такива избори. И липсата на легитимна и масова организация като Обществените съвети засега е пречка за осъществяване на няколко големи проекти, сред които самостоятелен културен дом и алея на българската слава.

Всеизвестно е, че Законът за българите, живеещи извън Р. България, приет през 2000 г., вече е остарял и трябва да бъде допълнен и изменен. Но неяснотата около това колко ще бъде животът на това Народно събрание, ще има ли нов кабинет на рамките на неговия мандат, както и многото други сложни и актуални въпроси не позволяват да се проведат широки обществени дебати за по-мащабна промяна в този закон. Внесената поправка е предпоставка за създаване на широка мрежа от Обществени съвети в различни страни и региони, където е разпръсната българската диаспора. Ако не се приеме този законопроект, ще минат сигурно още доста месеци, както преди това 16 години, в които по отношение на законодателството, касаещо българите зад граница, няма да се случи нищо.

Надяваме се не само, че законопроектът ще бъде одобрен днес в Комисията по политиките за българите в чужбина, но и, че възможно най-скоро той ще бъде внесен за гласуване в пленарна зала.

Приложено изпращаме Ви и линк с цитати, свидетелстващи за подкрепата, която получи инициативата за създаване на Обществени съвети.

Вероятно в бъдеще, както е залегнало в Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, освен Обществени съвети, ще бъде създаден и Национален съвет на българите в чужбина от 60-70 човека. А вече има и предложен проект за избор на народни представители от чужбина – 9-10 човека. Но най-масови си остават Обществените съвети, като само в Чикаго такъв съвет би наброявал към 25 човека. При това няма да струва и стотинка за данъкоплатеца в България. На тази широка основа здраво може да стъпи цялото бъдещо институционално представителство на българите в чужбина.

С уважение:

Петранка Стаматова – Вицепрезидент на Българо-американската асоциация в Чикаго

Константин Маринов – Ръководител на клуб “Верея” – Чикаго и организатор на най-големия български фолклорен фестивал в Америка

Боянка Иванова – Директор на училище “Джон Атанасов” – Чикаго

Златина Костов – Борд на Директорите на БАА – Чикаго

Максим Божилов – Издател и главен редактор на вестник “Български Хоризонти” – Торонто

Таня Тодорова – Германия, Съпредседател на БСДД

Роберт Манолов – Луизиана САЩ , Член на КС към ДАБЧ

Максим Димитров – Бесарабски българин, Младежки клуб „Актив” от Украйна

Здравко Боджов – България , Член на УС на “ Граждански блок”

Проф. Пламен Павлов – Великотърновски Университет, историк, бивш председател на ДАБЧ

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.