Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложба „Открий България“ в Буенос Айрес

2016.10.31 Няма коментари
Spread the love

Българската култура представена в столицата на Аржентина

sn-8

Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ представи на широката общественост в аржентинската столица своята изложба „Открий България“. Експозицията цели да покаже живота и културата на един от най-старите народи на Източна Европа и да представи нашата Родина в латиноамериканската страна.

Културното мероприятие, чието официално откриване се състоя на 15.10.2016 г., се проведе под патронажа на българското посолство и беше организирано с подкрепата на правителството на автономния град Буенос Айрес и корпорация „Буенос Айрес Юг“. Експонатите бяха подредени в Художествената галерия „Буенос Айрес Юг“, в живописния централен квартал Сан Телмо.

sn-2

Изложбата е направена с любов и уважение към културата на нашата страна, към нейното наследство, с желанието да бъдат представени разнообразните й богатства. Състои се от няколко раздела, в които нейните автори – Аксиния Иванова и инж. Иван Цанков са се постарали да разкрият възможно най-изчерпателно великолепието на българската национална култура.

Аксиния Иванова и Иван Цанев

Аксиния Иванова и Иван Цанков

В центъра на експозицията са 12 тематични пана, всяко от които разкрива определен аспект на България – природни дадености, историческо наследство, традиции и обичаи, известни личности, фолклор, национална кухня и т.н. Следващият раздел обхваща битовата тъкан, с характерните покривки, шевици и бродерии, изумяващи с многообразието на мотивите, вплетени в тях. В раздела, посветен на иконописта, има икони от различни школи, представящи каноните на православното християнско изкуство. Не липсва традиционната керамика, като един от най-старите художествени занаяти по българските земи. Впечатляваща е и сбирката от разнообразни пирографирани изделия от дърво. В изложбата присъства съвременна българска живопис, демонстрирана с образци на картините на софийския художник Верде, работещ в областта на модерното изкуство.

sn-7

Но най-голям интерес предизвика колекцията от български национални костюми. Те бяха представени по твърде оригинален начин при официалното откриване на изложбата. Облечени в носиите, група младежи се смесиха с присъстващите и предизвикаха техния интерес и нескривано възхищение към тези толкова оригинални, живописни и богати на орнаменти облекла.

Изненадата на публиката не свърши дотук. Младежите представиха и една важна част от българския фолклор – народните танци. Въпреки, че не са изучавали това изкуство в български школи, без да са професионалисти, те много умело се справяха със стъпките на нашенските танци. Трябва да се подчертае, че по-голямата част от тези ентусиасти нямат български произход. Но веднъж запленени от темпераментните ритми на родния фолклор, те вече играят с огромно желание и пълното съзнание, че популяризират колоритната българска култура в Аржентина.

sn-3

Тържеството при откриването на изложбата беше съпроводено от коктейл, даден в чест на България от любезните аржентински домакини.

Изложбата „Открий България“, показваща нашата Родина, дава само една приблизителна картина на България в действителност. Но е направена с благородната цел да представи Отечеството ни на аржентинската публика, да събуди националната гордост в сънародниците ни от българската диаспора тук и да спомогне страната ни да стане по-позната, по-разбираема и популярна на латиноамериканския континент.

 

Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.