Home » Избрано

Приемният център за бежанци край София прелива от мигранти

2016.09.10 Няма коментари
Spread the love

МВР ще прави палаткови лагери в пограничните райони

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

През приемния център за бежанци край София Бусманци са минали около 20 000 мигранти, предава БГНЕС като се позова на служители от Дирекция “Миграция” към Вътрешното министерство.

Ситуацията в центрове на Дирекция “Миграция” на МВР е повече от извънредна. При капацитет от 940 мигранти, в тях в момента се намират 1631 лица или запълването е на 174%. На външни адреси, за своя сметка, през миналата седмица са се водили 395 чужди граждани. “Баджовете, които се дават на всеки новопристигнал вече достигнаха цифрата от 20 000… Домът прелива в буквалния смисъл на думата”, казва още служителят. В момента там са настанени над 600 души. От откриването му до днес там никога не е имало толкова много настанени чужденци, които пребивават незаконно в България. В същото време недостига персонал – както полицейски, така и медицински и обслужващ. През последния месец е имало случаи когато в една нощ пристигат близо 100 мигранти. “Ех, как един лекар ще ги прегледа, ще им предпише лечение… или как пък един полицаи или дежурният ще организира настаняването им и всички нужни проверки”, твърди БГНЕС. Мнозинството са от Афганистан, Пакистан и Ирак. От време на време идват и по цели сирийски семейства, но повечето от тях не се задържат дълго време. Сред пристигналите има и младежи, “които определоно са в добро физическо здраве и им личи, че са били активни – развити мускули, необкиновен поглед и особен начин на движение”, казва още източникът от МВР. Бусманци се намира край София и се води като Специален дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“ на МВР. Съгласно закона там се настаняват само чужденци, които са пребивавали незаконно в България и на които е издадена заповед за депортиране или заповед за експулсиране. Домът за временно настаняване на чужденци към Дирекция “Миграция” – МВР се амира в столичния кв. Бусманци.

Според седмичната статистическа справка на МВР към 9 септември 13 005 мигранти са влезлите на територията на България от началото на 2016 година. Само за периода 02-08 септември у нас са проникнали нови 664 мигранти. 36 чужди граждани са били изведени от страната през последната седмица. В същото време стана ясно, че България може да приеме още точно 779 мигранта, за които ще се намери място за настаняване в центровете на Държавна агенция за бежанците. Към момента капацитетът на бежанските центрове е запълнен на 85%. Това означава, че най-късно към 20 септември, властите у нас трябва да търсят варианти за изграждането на палаткови лагери или за откриването на временни или нови мигрантски центрове.

“Един от вариантите е изграждане на фургони и евентуално палаткови лагери.” Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от БНР, в Хасково в отговор на въпрос за предстоящите действия, свързани с проблема с бежанците. “В понеделник ще разпиша заповед за действия за справяне със ситуацията на българо-турската граница. Там са усилията ни в момента. Плановете, с които разполагаме, имат отделни етапи, в които са разписани мерки. Едни от тях са фургони и евентуално палатки. Това ще се обсъжда в групата, която взима решения”, уточни Бъчварова.

Преди 6 месеца има съставен план. Този план е свързан с различните възможни развития на ситуацията, които можем да предвидим като хипотези. Ние знаем при всеки един вариант, за който има индикации че ще се случва, как да действаме. Имаме готовност”, обобщи вътрешният министър. Новите бежански центрове, за които се оглеждат терени, ще бъдат изградени в пограничните райони и там, където има съответния натиск, уточни главният секретар на МВР Георги Костов. Ако например имало натиск от македонска страна, лагер щял да бъде ситуиран там. /”Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.