Home » Авторски страници, история, политика

72 години от преврата на 9.09.1944 г. Коментари за датата

2016.09.09 Няма коментари
Spread the love

Днес се навършват 72 години от преврата, извършен на 9 септември 1944 г., с който се слага началото на комунистическата власт в България. Как изглежда днес тази дата и периодът на “народната република” през погледа на наши съвременници, които се сещат за тях и ги коментират в социалната мрежа Фейсбук.

 

Untitled4

ПЕТКО ВАЦЕВ: 09.09.1944 година….

Властта в България беше свалена и подменена от мракобесието на войнстващата посредственост с помощта на чужда армия – окупатор…

Стотици хора бяха избити, защото тяхното достойнство, чест и житейски път не приемаха това. Цветът на нацията беше обезглавен. Години наред после, та и досега, хиляди съдби на хора бяха променяни, защото тези хора изпитваха непримиримост от простащината на комунистическата демагогия и доктрина….

Знаете ли защо България се лута още и е зле, а и потъва 25 години след уж промените…? Защото комунистите смениха боята си, но не изхвърлиха сърповете и чуковете от главите си. Защото мимикрираха и пак са на власт и във властта, ако че променят партийни окраски и идеи … Те още са на власт и това пречи на България да тръгне по демократичен път. Те още са на власт и картелът им не допуска инаквомислещите дори на йота да бъдат чути. Те още са на власт и гробищата се пълнят с убити в мъката и нищетата си българи… Те още са на власт и самолетите и автобусите с евакуиращи се емигранти продължават да излизат от България пълни, а се връщат празни… Те още са на власт и това се вижда във всяко едно учреждение, където за една запетая ви скъсват от нерви и неприятности… Те още са на власт, защото никой инвеститор не желае да си вкара парите в България и да осигури работни места при корупцията, която те създадоха, и при калпавите закони, които пак те изобретиха за да прогонват хората… Тайно или явно тези хора превърнаха нас и децата ни в икономически роби без право на глас и стандарт на живот.

Идат избори, а с това и шансът да ги накажем и да заявим демократично, че нито сме искали, нито считаме това, което те ни предлагат, за демокрация и пазарна икономика….

Хора, бдете, знайте и не позволявайте повече да се подиграват с вас!

И накрая тих поклон и Бог да прости жертвите на тази мрачна дата!

Да се помолим на Бог после за щастие и късмет и светло бъдеще на Независима България!

.

ЕЛЕНА ПЕТКОВА: Първо – Петко, ти РАБОТА НЯМАШ ЛИ? Второ – омръзна ми да разправяте как комунистите туй, комунистите онуй. И капиталистите са действали по същия начин. Власта винаги действа по един и същи начин. Нашето поколение беше или комунист, или безпартиен. Ако искаш началническа длъжност, влизаш в партията. Която от моите спомени беше само една. Сегашните лидери са на нашата възраст и е много вероятно да са били партийци, но заради изгодата. И ти предполагам си бил комсомолец. Тъй че, когато не е имало избор, сме били чавдарчета, пионерчета и т.н. За да завършим училище. Плюеш социализма, но ако се вгледаш в публикациите, ще видиш все повече публикувани снимки и спомени от това време – я на филия с масло, я на почивка на море, та дори и на Тодор Живков. Това им липсва на хората – не социализмът, а евтинията, сигурността, осигурената работа и почивка. Тъй че ако запиташ хората, биха ти казали – върни се зло, че без тебе по-зле. Ако според теб има партия, която ще върне спокойствието и сигурността за утрешния ден, посочи я! Има една приказка – “Господи, помогни ми да приема нещата, които не мога да променя, да променя нещата, които мога, и да се науча да ги различавам”. Така че акцентирай върху това, което можеш да промениш. И в заключение – на маята възраст майка ми беше пенсионерка, а аз я се пенсионирам след 10-15 години, я не. И работа няма да си намеря, защото съм стара за сега. За да не затъпея съвсем, си казвам мнението тук и там, пък който иска, да чете и да мисли.

.

ВЕСЕЛИН КРЪСТЕВ: Вуйчо ми Цвятко (светла му памет) ми разказваше през 1970-те години, че когато бил офицер в българската армия в Югославия, през септември 1944 г. се чул слух, че комунистите са взели властта в България. Никой не повярвал. Всички се чудели: “Кои са те и колко са, та да вземат властта?”

 

ЕЛЕНА ЦРЪНЧЕВА: Поклон пред избитите без причина истински българи.

Няма да забравя разказите на дядо ми как е бил смачкан от бой по това време от така наречените комунисти, че е бил богат, и как са го увивали в кожи, за да оцелее.

Как и вуйчо ми и майка ми не са могли да продължат образованието си като ненадежни и кулашки елементи.

Няма да забравя как брат ми само по политикономика имаше петица, защото не искаше да си обръсне брадата.

Как от завършването си до демокрацията работеше в ЗИЕНО на “Рекорд” – Пловдив. И когато разбраха от какво потекло е, го мачкаха.

Няма да забравя и времето на Костов, Василев и Радев, когато го помолиха да стане изпълнителен директор на “Рекорд”. След година, след като заводът беше стъпил на крака, се оказа, че целта е той да бъде фалиран и разпродаден за жълти стотинки. И като не си съгласен да изпълняваш нареждания, те отсраняват.

Няма разлика между сини, червени, пембяни.

Все една измет.

А на госпожата с мазаните филии с масло ще кажа, че и луканка някои ядаха, и в чужбина работеха, и по разпределение не ходиха, и с рапфаг влизаха, и изпити с партиини книжки вземаха, и на море ходеха…

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.