Home » Авторски страници, българи зад граница

10 години Българско училище в Лайден

2016.09.14 Няма коментари
Spread the love

Българското училище «Св. св. Кирил и Методий» в Лайден, Нидерландия, празнува 10-годишен юбилей

Untitled5

На 10 септември 2016 г. открихме юбилейната 10-та учебна година в Българското училище в Лайден! Училището, създадено през есента на 2006 г., благодарение на родители родолюбци с възрожденски дух и мисъл, отвори гостоприемно врати и посрещна своите ученици, учители и гости.

DSC_5442

В прекрасния слънчев септемврийски ден в двора на училището се събраха много от основателите на училището и родители на наши ученици – Йордан Йосифов, Стефка Петрова, Тодор Стефанов, Боянка и Христо Николови, Меглена Петрова, учителките Ф. Ахмедова, Е. Кабадозова, М. Ангелова, А. Семерджиева, А. Божикова, Р. Чангалова, Р. Шаренкова, Е. Ахмедова, В. Бикова, В. Маринова, И. Бужашка и децата от Детска градина, Предучилищна група и от 1-ви до 10-ти клас, родители и скъпи гости. Пред събралото се множество се развяваше националният трибагреник, носен от нашия дългогодишен ученик Георги Стююрман.

Официален гост на вълнуващия празник беше и консулът на Република България в Кралство Нидерландия г-н Георги Георгиев.

DSC_5453

По случай първия учебен ден и училищния юбилей всички бяха поздравени от г-н Йордан Йосифов – баща на наши ученички и един от първооснователите на училището, г-жа А. Семерджиева, директор на училището, г-жа Мария Спирова, председател на Управителния съвет на Училищното родителско сдружение, и г-н Г. Георгиев.

Разказът на Йордан Йосифов за първите учебни дни преди 10 години, започнали в стаите на офис, за развитието на училището през годините и за превръщането му в най-реномираното Българско училище в Нидерландия развълнува цялото събрание.

Мария Спирова обяви резултатите от летния училищен конкурс за снимка „Аз видях”, както и наградите за Детската вокална група „Звънчета” от конкурса на ДАБЧ.

Програмата продължи с незабравими детски стихове за първолаците, за първите уроци и за буквите, изпълнени от нашите първокласници.

DSC_5456

И дойде време отново да запее училищното звънче! По стар български обичай плиснахме вода от медно българско менче, за да върви леко учебната година!

Малките първокласници с нетърпение и вълнение преминаха под цветния венец и прекрачиха първи училищния праг, последвани от всички класове с техните учителки.

Всички ученици получиха комплекти учебници и учебни тетрадки за новата учебна година.

Пожелаваме на всички ученици и учители лека и успешна нова учебна година!

 

Ариета Семерджиева,

директор на Българското училище «Св. св. Кирил и Методий» в Лайден

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.