Home » Авторски страници

Проект за документален филм “Пратеникът на Свободата”

2016.08.08 Няма коментари
Spread the love

В платформата Indiegogo.com започна кампания за подпомагане на проект за документален филм за Васил Левски. Филмът ще се нарича “Пратеникът на Свободата” и ще бъде реализиран на три етапа. Ако проектът успее, филмът ще бъде завършен до лятото на следващата година, когато се навършват 180 години от рождението на Апостола. В екипа на филмовия проект са Велислава Дърева, Павел Павлов, Гео Иванов, Валерий Костов.

.

Ето още каква информация може да се намери за този филмов проект в Indiegogo.com, където всеки, който пожелае, може да го подкрепи.

Untitled22

Главен герой на филма

Монах и воин. Дякон и рицар. Духовник и революционер. Светец и държавник. Хоругвоносец и стратег. Аскетичен и лъчезарен. Свенлив и саможертвен. Ангелогласен и хладнокръвен. Великодушен и безкомпромисен. Безстрашлив до дързост. Постоянен до невъзможност. Стоик. Нечут характер. Тънък и строен. Очи сиви, почти сини.

Йеродякон Игнатий.

Главният Апостол на цяла България.

Васил Левски.

Роден из цял океан унижения. Из 500 години страдания, кръв, смърт и гибел.

Той е нашата мярка за всички неща: за историята, за времето, за миналото, за бъдещето, за държавата, за народа, за човека…

Повече познаваме революционера, по-малко – държавника и изобщо не познаваме духовника.

.

Сюжет на филма

Както народът не разделя Дякона от Апостола, тъй духовникът не си противоречи с държавника, нито революционерът – с духовника. Тези три същности са неотделими и неразделяеми. В това триединство е неговата възвисеност, неговата мащабност, неговата безсмъртност, неговата святост.

За първи път български кинодокументалисти ще разкрият това неповторимо триединство в личността на Апостола. Във филма се преплитат и допълват историческите факти, евангелският разказ, моралният кодекс на Левски и непознати епизоди от неговия живот.

Това е филм и за нас самите – като нация, като народ, като общество.

За нас, които си въобразяваме, че сме го разбрали, че сме го разгадали, че ни е останала само една дума с четири въпросителни – „Народе????”. Но ние не знаем отговора, понеже не разбираме въпроса.

.

Като три акценти във филма са:

– Хоругвоносецът йеродякон Игнатий ще опее главата на един от най-близките си приятели Иван Капитан, ще я измие в изворчето и ще я погребе;

– Апостолът на свободата отслужва Света литургия и божественият му глас възхваля Светите братя Кирил и Методий;

– Васил Левски на бесилото, поставен на него с „благословията“ на българи.

.

Защо трябва да има документален филм за духовника Васил Левски?

Това е единствената черта от триединството Левски, която не е широко известна или пък умишлено не е търсен пътя й, защото тогава с йеродякон Игнатий не би могъл никой да се окичи или да се представи като негов наследник… Защото държавникът, революционерът и духовникът са един и същи човек, който на прага на смъртта си моли само са едно:

… Споменавайте ме в молитвите си, отче Попе

с името йеродякон Игнатий…

Моли се, НЕ за мене,

а за Отечеството България!

… БОЖЕ, ИЗБАВИ БЪЛГАРИЯ!

.

Как да помогнете да направим филма

“Пратеникът на Свободата” ще се реализира в три етапа: подготвителен, снимачен, постпродукция и мастер. За всеки отделен етап ще са необходими различни суми за реализирането му. Първият етап се нуждае от 25 820 евро, като тази сума трябва да бъде събрана най-късно до 30 август 2016 г. Следващите етапи ще бъдат оформени в отделни кампании за набиране на средства. Вторият етап, който обхваща снимачния период, е на стойност 61 890 евро, а третият етап, който включва постпродукция и мастер, се нуждае от 36 074 евро.

Освен чрез тази платформа, която дава възможност да дарите средства по електронен път, може да правите дарения и на банковата ни сметка:

Продуцент: ЕТ “ВАИК – Валерий Костов”

IBAN: BG30STSA93000023026089

BIC : STSABGSF

Банка ДСК

.

Средства за филма и разпространение

Документалният филм „Пратеникът на Свободата” ще се разпространява абсолютно безплатно. Също така в сумата, необходима за направата му, не е заложена никаква печалба. Този филм е кауза. Подобна продукция за живота на Апостола не е правена досега.

.

Екип

автор: ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА

режисьор: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

оператор: ГЕО ИВАНОВ

продуцент: ВАЛЕРИЙ КОСТОВ

 

Риск

Както при всеки независим филмов проект, финансиран доброволно от хората, има риск необходимите средства да не бъдат събрани навреме, за да се реализира продукцията. В случая с този филм, амбицията на екипа е да го заснеме до лятото на 2017 г., когато се навършват 180 години от рождението на Апостола.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.