Home » Авторски страници

Геометрия на властта: Homo Circulus

2016.08.08 Няма коментари
Spread the love

Или кога ще дойде римският войник?

 

Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед…
и това са три гърненца с мед.

Алън Милн, „Мечо Пух”

zx450y250_1971229

Бащата на геометрията Евклид описва в eдна от книгите си кръга като най-симетричната форма, с най-голяма повърхност в сравнение с квадрата, елипсата, правоъгълника и други форми. От философията на Ксенофан и Парменид, и от Витрувианския човек на Леонардо да Винчи знаем, че сферата и кръгът са геометрията на духовното.

Но не и в България, където един от особено привилегированите е Homo circulus (кръговият човек) – човекът на кръга около политиците на власт. Повече от 26 години Homo circulus е съпровождащо явление (епифеномен) на политиката, но юридически, въпреки Wanted for crimes, той не е наказван. „И се достига за абсурдната ситуация някой да каже за него: „Такъв човек изобщо не съществува!” – както по друг повод писа Константин Павлов в своите „Записки 1970-1993”. Нещо като „Това не е лула” в известната творба  „Лулата” на белгийския сюрреалист Рене Магрит.

Рене Маргит, "Това не е лула"

Рене Маргит, “Това не е лула”

Реалност, в която забравяме геометрията на духовното и влизаме в геометрията на властта. Телевизионен журналист нарисува триъгълник в кръга и запита в интервю президента Росен Плевнелиев: „Сега си говорим за кръгове, зависимости, срастване на бизнес и политика. Защо? Как си го обяснявате?”

Президентът отговори: „Да, каците с мед са три. Едната е държавните пари. Втората е обществените поръчки. Третата е приватизацията. Така че, те са три и формират триъгълника.”

Помислих си, че така ще бъде, докато триъгълникът на властта – Президентство-Народно събрание-Министерски съвет – не се интересува от европейския триъгълник на знанието – Образование, Научни изследвания и Иновации. И от кръговете на Архимед, подредени на пясъка в двора му в Сиракуза в Magna Graecia.

Noli turbare ciculus meos („Не чупи кръга ми“ – думи на Архимед към римския войник, който го убива малко след като ученият ги е изрекал) – казва Homo circulus. Ако не се спре неговата дейност, ще продължава да се въртим в сirculus vitiosus (омагьосания кръг) на безнаказаност – аномията, закрилница на Homo circulus.

Карикатура: Краси Петров, Daniivanov.blogspot.bg

Карикатура: Краси Петров, Daniivanov.blogspot.bg

Такава кръгова политика е прилагана и в други страни. Дни преди президентските избори в САЩ през 2004 г. един журналист написа в New York Times: „Един от съветниците на Джордж Буш ми каза, че такива като мен принадлежат на reality-based community (общност, базираща се на реалността). Вие си мислите, че решенията идват от разумния анализ на видимата реалност. Светът вече се развива по съвсем друг начин – сега сме империя и с всяко свое действие ние създаваме собствена реалност – ние сме действащите лица в историята, а на вас остава само да изучавате какво правим.“

Напомня ми за реалностите и техните сенки по стената на пещерата в „Алегорията” на Платон. А професор Ноам Чомски и други умни хора продължават да „изучават“ и да пишат.

Какво от това? – каза един от съветниците на президента.
Казано с други думи:

Ние танцуваме в кръг и предполагаме,
но тайната стои в средата и знае.  (Робърт Фрост, „Тайната стои“)

 

Д-р Георги Чалдъков

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.