Home » Авторски страници

Българско момче финалист на световния шампионат за IT специалисти на “Майкрософт”

2016.08.03 Няма коментари
Spread the love

Калоян Тодоров от ПМГ “Екзарх Антим I” – Видин, Випуск ‘2016, ще участва в предстоящо от 7 до 10 август т.г. интелектуално състезание във Флорида, САЩ – съобщи БНР. Той ще представи България на финалите на Световния шампионат по информационни технологии Microsoft IT специалисти. Калоян е сред претендентите за най-добър в работата с текстовия редактор Word, един от продуктите на Microsoft.

Калоян Тодоров с директорката на Математическата гимназия във Видин Румана Петрова. Снимка: Росен Ракаджиев, БНР

Калоян Тодоров с директорката на Математическата гимназия във Видин Румяна Петрова. Снимка: Росен Ракаджиев, БНР

От 7 до 10 август в “Уолт Дисни Уърлд Ризорт”, Орландо, Флорида, ще премерят сили участници от 130 държави. Първото място в състезанието ще донесе премия от $ 7000  на победителя, второто – $ 5000, а третото – $ 1500. Състезанието ще се проведе в различни категории, съобразно различните продукти на Microsoft.

Наскоро Калоян е бил избран от изпълнителния директор на SAP Labs България Радослав Николов за преподавател по програмиране в лятна школа за програмиране, провела се в България. Талантливият възпитаник на Видинската математическа още, докато е бил в училище, е изработвал свои програмни продукти.

Калоян Тодоров със своите ученици в лятна школа по програмиране, която се е провела наскоро. Снимка: Росен Рокаджиев, БНР

Калоян Тодоров със своите ученици в лятна школа по програмиране, провела се наскоро в България. Снимка: Росен Ракаджиев, БНР

Калоян Тодоров вече е приет за студент във Факултета по математика и информатика на СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Компютърни науки”.

В интервю за БНР – Видин, малко преди да замине за САЩ, Калоян казва, че очаква състезанието във Флорида да бъде трудно. В моята категория се очаква страшно бързо писане, бързо мислене и бърза реакция при използването на всички възможности, които Word предлага. Всяка секунда е решаваща. Много важна е прецизността – всяка грешка, като пропуснат препинателен знак например, отнема точки. Конкретният формат на състезанието се пази в тайна”.

Желаем успех на Калоян на финалите на Световния шампионат за Microsoft IT специалисти!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.