Home » Авторски страници

80 години от рождението на Никола Гюзелев. Събития в негова памет

2016.08.18 Няма коментари
Spread the love

Nicola Ghiuselev Art. Studio 1

Национално честване на 80-годишнината от рождението и 50 години сценична дейност на прочутия български певец и артист Маестро Никола Гюзелев, Доктор хонорис кауза на БАН, Комендатор на Италия, Носител на престижната световна награда ‘’Златен Верди’’, удостоен с най високи отличия на България и Италия.

През април 2015 г. се създаде Фондация “Никола Гюзелев” (Nicola Ghiuselev Foundation), в памет на знаменития български оперен артист и човек, който ни напусна през май 2014 г.

Първите събития на Фондацията през 2015 г. бяха концерти в памет на Никола Гюзелев съчетани с изложби на негови авторски творби в Рим през юни и октомври 2015 г., и в София през септември 2015 г., преминали при голям интерес и посещение.

През настоящата 2016 г. – на 17 август се навършиха 80 години от рождението на големия български оперен артист Маестро Никола Гюзелев. В тази връзка Фондация ‘’Никола Гюзелев’’, заедно с други организации, предвижда значими културни събития:

Nicola Ghiuselev new Monografy 2016

– Честване в рамките на Музикалнaта академия и Фестивал Русалка ‘2016 на 26 август 2016 г.;

– Честване в родния му град Павликени на 16 септември 2016 г. с концерт и номиниране на Летния театър в града;

– Концерт в Сливен на 19 септември 2016 г. със Сливенския симфоничен оркестър и солисти певци;

– Честване в БАН на 20 септември 2016 г. с музикален концерт, изложба и учредяване на международната награда ’’Никола Гюзелев’’;

– Честване и Концерт в Парма, Италия, на 22 септември 2016 г., с българско и италианско участие;

– Честване в Софийската опера на 29 октомври 2016 г., с операта ‘’Дон Карлос’’ и международно участие;

– Честване в Рим на 3 ноември 2016 г.;

– Честване в Стасбург, Франция, на 15-18 ноември 2016 г.;

– Честване в НДК в София на 2 декември 2016 г. с Изложба и представяне на новите книги за него в Мраморното фоайе, и на 13 декември 2016 г. с Юбилеен концерт в негова памет, в рамките на Новогодишния музикален фестивал в Зала 1 на НДК с участие на български и италиански изпълнители.

Nicola Ghiuselev...

Подготвяме нов документален филм за Никола Гюзелев на режисьора Олег Ковачев и продуценти Адриа Филм, Гала Филм от България, заедно с Associazione Artemidia и Mediterranea Productions Italia, с премиерни прожекция в НДК, излъчване по БНТ и разпространение в Италия.

Учредяваме Международната награда ‘’Никола Гюзелев’’ за талантливи оперни певци и художници, която ще бъде връчвана в рамките на престижни певчески и културни форуми в страната и чужбина, изработена от български скулптор. Учредяването и първото издание на Наградата ще се състои на Юбилейния концерт в памет на Никола Гюзелев в БАН на 20 септември 2016 г.

В процес на завършване са монография на артиста и нов биографичен роман в негова памет, както и издаване на юбилейни дискове с негови знаменити изпълнения.

Nicola Ghiuselev, Boris Godunov, Paris

Юбилейните събития, посветени на Никола Гюзелев през 2016 г., са под патронажа и с подкрепата на:

Министерството на културата на България, на Националния дворец на културата, със съдействието на Италианския културен институт в София, на Българския културен институт в Рим, на Генерално консулство на Р. България в Милано и Посолство на Р. България в Рим, на Асоциация ”Артемидия”, Италия, на Римската художествена академия – РУФА, на Българския културен институт в Страсбург, Франция, с подкрепата на Фирма ”Свилоза”, България, на ЮроБанк България, на Корале „Джузепе Верди’’ – Парма, на Община Павликени и Община София.

 

Фондация ‘’Никола Гюзелев’’

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.