Home » Избрано

“Уикилийкс” публикува 300 хиляди имейла на партията на Ердоган

2016.07.20 Няма коментари
Spread the love

Турция блокира достъпа до сайта

0

“Уикилийкс“ публикува на сайта си близо 300 000 писма, изтекли от домейна на управляващата партия в Турция. Реакцията на властите бе светкавична – регулаторът на турските интернет оператори съобщи, че е блокирал достъпа от страната до сайта.

Изтеклата кореспонденция на Партията на справедливостта и развитието е предимно по международни въпроси и почти не засяга вътрешните проблеми на Турция.

Организацията коментира, че това е било очаквано решение на Анкара да блокира достъпа до сайта и указа на турците как да заобиколят цензурата. В “Туитър“ бе посочено, че кореспонденцията може да се прочете през TorBrowser и uTorrent.

Общо 664 от имейлите, написани на турски език, са за България, съобщава сайтът “Дневник“. Страната ни е спомената в съобщения с най-различен характер – от бюджетни статистически данни на ЕС, през исторически годишнини от Балканските войни до потенциални бъдещи коридори за газ от Иран и Ирак към Европа.

След публикуването на кореспонденцията от “Уикилийкс“ съобщават, че сървърите им са подложени на “постоянна атака”. “Не сме сигурни откъде точно идва тя, но съвпадението с пускането на писмата предполага, че това може да е фракция във властите в Турция или нейни съюзници“, казва от организацията.

Търсачка за всичките документи можете да откриете ТУК.

Публично са достъпни 294 548 писма от 762 електронни пощенски кутии на основния домейн akparti.org.tr. Най-старото е от 2010 г., а най.новото – от 6 юли 2016 г.

“Уикилийкс“ съобщава, че това е само първата партида от материали, получени седмица преди драматичните събития от края на миналата седмица.

“Проверихме автентичността на материалите и източника, който по никакъв начин не е свързан с опита да преврат или с партия съперник или друга държава”, съобщават от “Уикилийкс“.

Организацията е взела решение да ускори публикуването на имейли заради преврата в Турция и започналата чистка след него.

Източник: Mediapool

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.