Home » Авторски страници

Пропедевтика на морската психология и морската дейност

2016.07.02 Няма коментари
Spread the love

За монографията „Пропедевтика на морската психология и морската дейност. Човешкият фактор и безопасността на корабоплаването”

23592_1

Автори:

Професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев, капитан I ранг о.р., ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, Варна

Доцент д-р Димитър Георгиев Ставрев, д.м., МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов”, Варна

Илюстрациите на книгата и дизайна на корицата са разработени от Сияна Илиева Струнчева, художник-педагог.

Рецензенти:

Професор Веселин Костов Василев, д.пс.н., ПУ „Пайсий Хилендарски”, Пловдив

Професор д-р ЗлатислаСтоянов Димитров, в д.м.н., МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов”, Варна

Книгата се издава от издателството на МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов”, Варна.

 

ЗА КНИГАТА

Монографията е първи опит в Република Българя да се систематизират и представят на студентите и морската общественост актуални психологически теми, свързани с морската дейност, които са включени в учебните програми и имат вече почти 20-годишна апробация във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и 10-годишна апробация в МУ “Професор д-р Параскев Стоянов”. По-голямата част от представените теми са публикувани като самостоятелни трудове в различни научни издания и популяризирани на национални и международни форуми.

Личният единадесетгодишен опит на капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Пеев в плаванията на бойни кораби и подводници от Военноморските сили, ветроходни и моторни учебни кораби, както и опитът на доц. д-р Димитър Ставрев в областта на анатомията и водното спасяване, послужиха като допълнителен стимул и мотив в разработването на предлаганата монография.

Монографията поставя един от най-сложните въпроси в модерното корабоплаване: Кой, какви хора, какви специалисти ще водят корабите в морето през XXI век?

Моряците са ценители и създатели на красотата. Научното съдържание на книгата се допълва успешно с оригиналното художественото оформление на художничката Сияна Струнчева, която е избрала за прототип на своя герой капитан Натаниъл Уест – главен стратег на корабния екипаж. По този начин във всяка глава на монографията се чувстват лидерските, интелектуалните и професионалните качества и ролята на капитана на кораба „Елсинор”, ярко и въздействащо описани от Джек Лондон в романа му „Бунтът на Елсинор”.

Монографията „Пропедевтика на морската психология и морската дейност. Човешкият фактор и безопасността на корабоплаването” ще послужи като учебник и ръководство както на студентите и курсантите от морските и медицинските университети, така и на корабния офицерски състав и управленския персонал на корабоплавателните компании, пристанищата и морските администрации.

*

Изданието е първи опит в Република Българя да се систематизират и представят на студентите и морската общественост актуални психологически теми, свързани с морската дейност, които са включени в учебните програми и имат вече почти 20-годишна апробация във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и 10-годишна апробация в МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов”. По-голямата част от представените теми са публикувани като самотоятелни трудове в различни научни издания и популяризирани на национални и международни форуми.

Отговорността за съставянето на монографии и учебници по морска психология е изключително висока и крие големи рискове поради много причини, водещи сред които са:

– Сложността на самата материя за човешката психика и човешкия фактор в корабоплаването. Рисковият технологичният и творчески характер на моряшката професия от своя страна пък не позволяват да се дават постоянни правила и предписания, защото всяко плаване, кораби и екипаж си имат своята уникалност.

– Потребността не само от задълбочена теоретическа подготовка, но и значителен плавателен стаж.

– Непрекъснато растящите стандарти и изисквания на Международната морска организация и всички институции, свързани с мореплаването, към професионалните компетенции на моряците и корабните екипажи, социалните отговорности и компетенции, лидерството, екипната работа на мостика и в машинната команда, транскултуралните аспекти в дейността на многонационалните екипажи и др. В тази връзка няма да бъде пресилено, ако се каже, че всеки учебник е остарял още в момента на излизането от печат в издателството, защото през това време са се появили нови критерии, парадигми, ръководни документи. Това е и основната причина за динамиката в съставянето на учебните планове и учебните програми, а от там и в съставянето на дидактически пособия и монографии.

Личният единадесетгодишен опит на капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Пеев в плаванията на бойни кораби и подводници от Военноморските сили, ветроходни и моторни учебни кораби, както и опитът на доц. д-р Димитър Ставрев в областта на анатомията и водното спасяване послужиха като допълнителен стимул и мотив в разработването на предлаганата монография.

С готовност бихме приели всички добронамерено изказани критични бележки и градивни позитивни предложения за усъвършенстване на съдържанието и методиката.

Глава 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12 са написани от професор д.пс.н. Илия Пеев
Глава 13 е написана от доцент д-р Димитър Ставрев, д.м.

В рецензиите четем:

Любознателните читатели ще открият в книгата богат фактологичен материал, почерпен от живата, реална практика: поведението на хората, изпаднали в различни екстремални ситуации (в мореплаването, в сложните и рискови професии и др.); процедурите, фактите и поуките от смелите и романтични експерименти на самотни мореплаватели, подводничари, спелеолози, изпробващи потенциала на човешкото тяло и човешкия дух за справяне със смъртоносни изпитания и изпращащи обнадеждаващи и окуражаващи послания към човечеството и към хората, изпаднали в тежка беда. Едновременно с това са представени редица релевантни на тези проблеми психологически теории: някои са по-известни, други – не толкова популярни (или дори позабравени, като сугестологията на д-р Г. Лозанов), в които се съдържа богат потенциал от идеи и препоръки за справяне с екстремните ситуации и изпитания и за психическата подготовка на младите хора за изпитанията на трудните професии, които са избрали.

Водещият автор на ръкописа – проф. д.пс.н. Илия Пеев – съчетава органично високата класа на учен-психолог с богатия опит на професионалист в морското (и военното) дело. И това му позволява да извлича конкретни поуки и препоръки както от науката, така и от практиката, които щедро отправя към своите млади читатели – курсантите и студентите. А други изводи, поуки и препоръки, нужни за живота и собствената им практика, могат и сами да си направят по-опитните евентуални читатели на книгата – морски офицери, психолози, лекари, педагози и др. Поради това тя ще бъде интересно и полезно четиво и за младите, и за по-опитните читатели.

.

Видеозапис от гостуване на проф. Илия Пеев и Сияна Струнчева в предаване на ТВ “Черно море”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.