Home » Авторски страници

Метежът в Турция в икономически аспект

2016.07.17 Няма коментари
Spread the love

Текст на Севил Вахид за последния преврат в Турция, постнат на стената му във Фейсбук. Постът е предизвикал множество коментари, изразяващи съгласия и несъгласия.

.

Untitled8

…Има нещо нескопосано в цялата тази дандания, завършила за десетина-двадесетина часа. Нека обаче тръгнем и разсъждаваме отзад (от последните събития) и стигнем до началото! Така… Имаме един потушен опит за преврат! Ердоган идва на бял кон, понеже положението му от последните няколко месеца беше буквално плачевно от огромните загуби, които причини на турската икономика с решението си да послуша САЩ и да свали руския самолет преди осем месеца, с което прекрати на практика ползотворното си сътрудничество с Русия, продължило десетилетия, и което издигна турската икономика на върха на една от най-добрите.

Турският бизнес, говорим за големия, загуби милиарди. Народът още не го беше почувствал напълно, понеже икономиката се движеше на самотек и на резервите на едрия капитал, които разбира се, когато нямат реални постъпления, бързо се стопяват. Ако не беше това събитие (инсценирано или не, засега не уточняваме), съвсем скоро цените на продуктите щяха да почнат да се покачват, лирата да губи от стойността си, безработицата да се увеличи, раздразнението от двата милиона бежанци, които получават помощи, а турските граждани – не, както и много други социални проблеми, щяха да нагнетят самото общество и тогава недоволството и последвалите ги размирици, прераснали в истинския преврат, биха били неминуеми. А така засега Ердоан печели няколко месеца, в които да има оправдания за всичко негативно, случващо се в икономиката. А негативите явно ще продължат. Летният сезон вече си отива и е изтърван напълно. Оттам и очакваните 7 милиарда. Износът на зеленчуци и плодове все ще е въпрос на договорки на общите работни групи, които така и не са създадени. Тази моя прогноза ще може лесно да бъде проверена за достоверност, ако в близко време данните посочат, че икономиката им залязва.

Прави ми и нещо друго впечатление. Ердоган спечели с 52 % от гласовете. По медиите видяхме, че “лоялните му подръжници” до един излязоха срещу танковете, а от онези, които не го подкрепят, никой не излезе! Обяснението за това е, че са или по-страхливи, или по-разумни! Нещо повече, дори опозиционерните лидери го подкрепиха! Това ми намирисва на един измислен Меджлис, в който партиите уж проформа се “карат”, а в действителност яко ръфат задружно от държавната баница…

Второ… Военните в Турция имат богат опит в организирането на преврати и знаят добре как един преврат да бъде нанесен с хирургическа точност! А тука нещата се размиват и се действа на принципа преврат на полеви партизански командири от ИДИЛ. Вместо да се завземат медиите, които пряко служат на Ердоан, те се занимават с никому ненужните медии на Гюлен, че на когото в последствие му приписват и инициторството на метежа! Няма логика, нали? След това нямат никаква координация и метежът се прави от малобройна по численост – дузина военни и хиляда войника – от 700-хилядната турска армия! Че и за ,,истинност ” вкарали в пиесата и два самолета, някой хелЮкоптер и двадесетина танка. Идеален повод да се накажат жестоко виновниците, но за целта трябва да бъде въведено смъртното наказание! Голяма уловка!

Но народът е със замазани очи и е убеден, че смъртно наказание трябва да има! Обаче, тогава идва голямата хурка за Турция. Познайте кога точно Турция ще бъде приета с този закон в Европейския съюз? Познахте. Точно никога. И така, какво става?! Руските пазари са в голяма неизвестност, дали ще ги имат или не. Европейският пазар също остава недостижим. Какво ще правят производителите им, не ми е ясно. Знам само, че турската икономика поема все по-яко по наклона. Е, сега вече можем да даваме различни логични предположения – кой може да е сценаристът на пиесата ,,Поредният турски преврат”… Това е единственият сериал, който съм изгледал! Явно е бил интересен и за Кери и Лавров…

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.