Home » Е-Списание, история

21 години от клането в Сребреница

2016.07.11 Няма коментари
Spread the love

Навършват се 21 години от клането в Сребреница – военно престъпление, което бе клафицирано от Трибунала на ООН като геноцид

Сателитна снимка на масовите гробове в Нова Касаба. Източник: Уикипедия

Сателитна снимка на масови гробове в Нова Касаба. Източник: Уикипедия

Трагедията в Сребреница се случва по време на гражданската война в Босна и Херцеговина. През м. юли 1995 г. в околностите на гр. Сребреница, на няколко места, са избити над осем хиляди босненски мюсюлмани – мъже и деца. Ръководител на изтреблението е сръбският генерал Ратко Младич. Това е най-мащабното избиване на хора в Европа след края на Втората световна война.

Преди това, от март 1993 до юли 1995 г. армията на Република Сръбска държи града под обсада. Най-близката територия, контролирана от мюсюлмани, се намира на 100 километра по въздух. Анклавът изпитва постоянен недостиг на хранителни продукти, лекарства и гориво. Няма и течаща вода, понеже босненските сърби са разрушили централния водопровод. Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за „зона за сигурност“ и изпраща там военен контингент от няколкостотин души, снабдени с леко оръжие.

Изравяне на масов гроб край Сребреница

Изравяне на масов гроб край Сребреница

Анклавът е превзет през юли 1995 от корпуса „Дрина“. Жителите на Сребреница бягат, разделени на две. Едната част е от 10-15 хиляди мъже, които тръгват през гората в опит да достигнат до зоната, контролирана от босненската армия. Другата част е от около 20-25 000 души. Тя остава изтласкана в северните части на анклава, обкръжена от подпалени къщи и от армията на босненските сърби. Тази втора група е подложена на жесток двудневен терор с избирателни екзекуции, телата от които се трупат безразборно на публични места. Готовността на обкръжените да избягат с цената на всичко достига степени на лудост. Към края на втория ден някои от обръжените се самоубиват.

Преди да почне масовото изтребление, мъжете са разделени от жените, след което жените и най-малките деца са качени на автобуси, които ги отвеждат към „мюсюлмански“ зони. Повечето от депортираните оцеляват, но сред тях има много жени, изгубили завинаги своите деца и съпрузи.

 A woman praying on Thursday at a memorial in Potocari, Bosnia and Herzegovina, for those killed in the Srebrenica massacre. Credit Dado Ruvic/Reuters

Мерориалът на жертвите от Сребреница в Поточани, Босна и Херцаговина. Снимка: Dado Ruvic/Reuters

В Сребреница са оставени само мъжете и момчетата на възраст над 13 години. За прикриване на следите, телата на жертвите са били препогребвани после неколкократно. Масовите гробове с тела от Сребреница са десетки. Международният трибунал в Хага предяви обвинения за това престъпление. Съдът прие, че убитите са между 7 и 8 хиляди мъже. Почти 200 от тях са били на възраст между 13 и 24 г.

Хиляди хора се събраха днес в Сребреница, за да отбележат 21-ата годишнина от масовото убийство. Години след военното престъпление експерти по съдебна медицина откриват нови тела в масови гробове в района. Останките се идентифицират чрез ДНК анализ, преди да бъдат погребани отново в мемориалния център Поточари, близо до Сребреница, където жертвите са били видени живи за последно.

Според различни проучвания, броят на убитите като цяло по време на войните при разпадането на бивша Югославия възлиза на 100-110 хиляди. 1.8 милиона загубват домовете си. Изследване от 2007 г. показва, че повечето от установените 97 207 документирани жертви (цивилни и войници) са босненци (66%), следвани от сърби (25%), хървати (8%) и малък брой албанци и роми. Босненците страдат и от най-много цивилни жертви (83%), в сравнение със сърбите (10%) и хърватите (5%). Голяма част от жертвите са деца.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.