2024-03-28

2 thoughts on “Тъп или честен

  1. Georgi Borisov Georgiev

    Разговор с бивш общински кмет.
    „Краде се от всичко, но най много се краде там където има ремонти и изкопно-насипни дейности- ремонт на сгради, пътища, укрепване на диги, свлачища, почистване и корекции на речни корита и най вече при водните цикли. При всеки проект , в който има изкопно-насипни дейности се краде до 70% от стойността на проекта. Схемите са изпипани до съвършенство. Няма нищо случайно, тръжни процедури, обществени поръчки, възложители, изпълнители, подизпълнители, контрол, надзор и тн. С времето схемите станаха изключително прости и ефикасни. Краде се по три начина, първо се завишават цените на материали, труд и управление на проекта още при изготвянето му. След това се краде като не се влагат необходимите материали и не се изпълняват всички дейности заложени в проекта , но се отчитат с фалшиви договори и фактури, накрая се краде от подизпълнителите , като не им се плаща цялата дължима сума , но те си траят, защото са изцяло зависими от „господарите“ си. За проектите над един милион Цветанов определя лично фирмите, обикновено 30% се връщат от стойността на проекта към него чрез местният депутат или областен ръководител на ГЕРБ,който прибира 10% от тази сума. Още 10% от стойността на проекта е лично за кмета и 10% се калкулират за контролните и проверяващи органи по веригата. От тук нататък още 10-20% краде изпълнителя , или общо 60-70%. Това е класическият случай, особено при водните цикли в по малките общини. За големите общини и проектите за десетки милиони Цветанов не решава сам, там решенията се взимат на по високо ниво, но схемата е същата. Има и случаи когато се краде и 100% от някоя поръчка , например договор за охрана на градски парк, туристически обект, стадион и тн. Подписва се договор с определената фирма, охрана няма , но парите се плащат, почти недоказуемо е след време , че договора не е изпълняван, а обикновено хората дори и не знаят , че този обект има охрана. От тези схеми се плаща на общински съветници, местни прокурори , зам. кметове и други хора, за да осигуряват спокойното реализиране на другите проекти, нещо като местен фонд за сигурност, да държи мишките сити и послушни. Ако откажеш да влезеш в схемите започват сигналите и проверките. Тогава прокуратурата действа светкавично. Когато се съгласиш проверките се прекратяват също толкова бързо, или се образуват срещу неизвестен извършител, но вече си зависим и те контролират напълно.“
    Нещо неясно? Или нещо неизвестно? А някой осъден?

  2. Това е България!
    УБИТИЯТ ПРЕСТЪПНИК вчера в „Красна поляна“ – НЕУЯЗВИМ ЗА ОРГАНИТЕ И ТЕМИДА!
    **** Бил е под домашен арест след маса въоръжени обири и участие в няколко престрелки???!!!! *** Заподозрян е и в поръчкови разстрели
    Кой е Христо Георгиев – застреляният днес в Разсадника в столицата след преследване и престрелка посред бял ден при обира на заложната къща в „Надежда“?
    Бившият полицаят е имал 9-годишен меверейски стаж. Разследван за връзки с мафията и подава рапорт за напускане.
    **** задържан юли 2010 при акция „Златарите“ след поредица въоръжени обири на златарски ателие. В жилището му открити златни накити, черни маски, полицейски радиостанции и т.н. И ОСВОБОДЕН
    **** заподозрян за редица обири през следващите години, вкл. на банка и поща
    **** на 1 октомври 2013 г. прави с брат си въоръжен обир на „Асетбанк“ във Враца.
    ****през ноември същата година е в престрелка с полицията в София в квартал Света Троица, но успява да избяга с откраднат черен „Рейнж Ровър“
    **** арестуван през ноември 2013 в Чепинци след престрелка. Бил с два пистолета. ОСВОБОДЕН.
    **** заподозрян за редица банкови обири през 2014 г., вкл. на клон на ПИБ.
    **** задържан отново на 7 май 2015 непосредствено преди началото на въоръжен грабеж на поща в квартал „Люлин“ в столицата. В открадната кола, въоръжен с пистолет със заличени номера, със съответните атрибути, вкл. радиостанции и черни маски.
    **** след задържането му е установено участието в ограбване на редица магазини, вкл. и такъв от верига мобилен оператор у нас (над 60 000 лв.) През март т.г. ОСВОБОДЕН под домашен арест.
    **** 28 юни 2016 – участие във въоръжен грабеж и престрелка и най-сетне убит.
    Във всяка що-годе работеща държава този мафиот щеше да е в затвора, докато го осъдят за престъпленията му. Щеше и да е осъден отдавна за по-дребните си прегрешения – например за незаконно притежаване на оръжия, и то със заличени номера, за откраднати коли и т.н.
    В нито една нормална държава престъпник като него нямаше да е на свобода дори за една-единствена минута – особено след въоръжените обири на златарските ателиета. Да не говорим за случилото се в „Асетбанк“ във Враца. (само по това престъпление го съдят – делото беше прекратено, после насрочено отново и т.н.).
    Въпросът, на който държавните органи няма да отговорят е какви обвинения по всички тези престъпления досега е повдигала прокуратурата срещу него, как и с какви мотиви различните съдилища са го пускали на свобода и т.н., и т.н.
    На сам човек не е по силите му да подкупи цяла държавна машина – дори и да е много богат, не му е по силите да упражни влияние в цялата система на Темида.
    Но е по силите на мафия, за която такива безскрупулни типове-убийци като Христо Георгиев са сред най-ценните им кадри (в интерес на разследванията спестявам някои данни за участието му в поръчкови разстрели).
    Днес България имаше късмет в поредната престрелка с този мафиот, разминала се по чудо без други жертви (над 60 изстрела)
    И не тя е скандалът на деня!
    Тя е, както се вижда, логичен резултат от две явления – бездействията и действията (неправомерни) на държавните органи у нас.
    И това е най-скандалното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *