Home » Авторски страници, политика

Посланик Хопкинс за свободното пътуване и работа във Великобритания ще се запази

2016.06.24 Един коментар
Spread the love
Ема Хопкинс. Снимка: Би Ти Ви

Ема Хопкинс. Снимка: Би Ти Ви

Българският външен министър Даниел Митов се е срещнал с посланика на Великобритания Ема Хопкинс, съобщи пресцентърът на МВнР. Референдумът, който се проведе в Обединеното кралство, е бил акцентът по време на разговора на българския министър с британския посланик.

„Отношенията между нашите страни имат дългогодишна история – съществуват преди Европейския съюз и ще продължат да се развиват и при актуалната ситуация в Европа” – е казала посланик Хопкинс по време на срещата. Както и, че на този етап статуквото ще се запази и българските граждани ще могат да се възползват от свободното пътуване и условията за работа, както и досега.

„Уважаваме волята на британските граждани, но не можем да не изпитаме разочарование, че една държава със значителен принос към европейските политики, поема по различен път. За нас е важно да се съсредоточим върху това, което предстои, и да намерим най-правилния подход за продължаване на сътрудничеството ни” – е казал по време на срещата министър Митов. Той е подчертал, че Великобритания остава важен партньор на България в Европа, както и съюзник в НАТО и другите международни организации.

От своя страна посланик Ема Хопкинс е заявила, че предстои дълъг преговорен процес и страната й ще подходи внимателно към предоговарянето на условията и изпълнението на параметрите в интерес както на Великобритания, така и на ЕС. „Ще се стремим да гарантираме плавен и балансиран преход към новите отношения между Великобритания и ЕС, на основата на общите ни цели“ – е казала посланик Хопкинс.

Отражението на референдума върху двустранните отношенията между България и Великобритания също са били обсъдени по време на срещата. Двамата дипломати са се съгласили, че ще се запазят традиционно добрите приятелски връзки между двете страни и ще продължат да развиват сътрудничеството си в сфери от взаимен интерес като икономика и бизнес, борба с престъпността, охрана на границите, сигурност и вътрешен ред, туризъм .

„Отношенията между нашите страни имат дългогодишна история – съществуват преди Европейския съюз и ще продължат да се развиват и при актуалната ситуация в Европа”- е подчертала г-жа Хопкинс. Тя е изтъкнала, че на този етап статуквото ще се запази и българските граждани ще могат да се възползват от свободното пътуване и условията за работа, както и досега.

По време на срещата е бил засегнат и въпросът с българското председателство на Съвета на ЕС, което бе предвидено да се състои в тройка с Великобритания и Естония. Министър Митов и посланик Хопкинс са се съгласили, че по време на предстоящите разговори ще се намери решение на този казус, като активната комуникацията между двете страни ще продължи и за в бъдеще.

.

One Comment »

 • Мариана (author) said:

  “Според последните налични демографски данни (за 2014 г.) на Острова живеят официално 65 000 българи. Смята се обаче, че диаспората е доста по-голяма. Българите имат пълен достъп до пазара на труда във Великобритания от началото на 2014 г., след 7-годишен ограничителен период. Те имат и пълни права в британската социална система. Според официалната статистика към февруари тази година 5100 българи и румънци в трудоспособна възраст са поискали някакъв вид социална помощ – за безработица, самотен родител и др. Те обаче не са най-голямата тежест – общо 109 хил. граждани на ЕС ползват социални помощи.
  Първата група, която би тревога след Брекзит, бяха българите, които следват на Острова. България е в Топ 10 по брой студенти в британските университети сред европейските страни. По данни за 2014/2015 г. във Великобритания учат 6255 студенти от България. Като граждани на ЕС те са равнопоставени с английските по линия на таксите, докато за другите чуждестранни студенти сумите са двойно по-големи. Нашите студенти имат достъп и до евтини студентски заеми. По данни на консултанти взимането на кредит за покриване на таксата е масова практика, която се ползва от близо 90% от българските студенти на Острова. Студентите от ЕС се ползват и с привилегии по линия на визов режим, необходимост от регистрация в полицията при пристигане в страната, право на работа и т.н. Засега очакванията на консултантските фирми са облекчените условия за европейските студенти да се запазят и в бъдеще. “Процесът на прием на нашите ученици в Обединеното кралство няма да се промени в следващите години, като всички студенти от България, приети в бакалавърска или магистърска степен за обучение на Острова, ще запазят статута си и начина на финансиране, които са получили или ще получат в близките поне две години”, смятат от Интеграл, цитирани от БГНЕС.
  Брекзит е лоша новина и за бизнеса. “С обезценяването на британската лира износът ще намалее, а оттам – и постъпленията на фирмите”, заяви зам.-председателят на БСК Камен Колев. Той прогнозира спад в растежа на целия ЕС. “Това ще намали и поръчките към експортно ориентираните фирми”, добави експертът.
  Голямото опасение е от завръщането на част от нископлатените имигранти от Европа в родината им. “Най-вероятно към такова решение ще се ориентират нискоквалифицираните българи, които допълнително ще натоварят социалната система”, обясни Колев.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=810322

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.