2024-03-28

1 thought on “Посланик Хопкинс за свободното пътуване и работа във Великобритания ще се запази

  1. „Според последните налични демографски данни (за 2014 г.) на Острова живеят официално 65 000 българи. Смята се обаче, че диаспората е доста по-голяма. Българите имат пълен достъп до пазара на труда във Великобритания от началото на 2014 г., след 7-годишен ограничителен период. Те имат и пълни права в британската социална система. Според официалната статистика към февруари тази година 5100 българи и румънци в трудоспособна възраст са поискали някакъв вид социална помощ – за безработица, самотен родител и др. Те обаче не са най-голямата тежест – общо 109 хил. граждани на ЕС ползват социални помощи.
    Първата група, която би тревога след Брекзит, бяха българите, които следват на Острова. България е в Топ 10 по брой студенти в британските университети сред европейските страни. По данни за 2014/2015 г. във Великобритания учат 6255 студенти от България. Като граждани на ЕС те са равнопоставени с английските по линия на таксите, докато за другите чуждестранни студенти сумите са двойно по-големи. Нашите студенти имат достъп и до евтини студентски заеми. По данни на консултанти взимането на кредит за покриване на таксата е масова практика, която се ползва от близо 90% от българските студенти на Острова. Студентите от ЕС се ползват и с привилегии по линия на визов режим, необходимост от регистрация в полицията при пристигане в страната, право на работа и т.н. Засега очакванията на консултантските фирми са облекчените условия за европейските студенти да се запазят и в бъдеще. „Процесът на прием на нашите ученици в Обединеното кралство няма да се промени в следващите години, като всички студенти от България, приети в бакалавърска или магистърска степен за обучение на Острова, ще запазят статута си и начина на финансиране, които са получили или ще получат в близките поне две години“, смятат от Интеграл, цитирани от БГНЕС.
    Брекзит е лоша новина и за бизнеса. „С обезценяването на британската лира износът ще намалее, а оттам – и постъпленията на фирмите“, заяви зам.-председателят на БСК Камен Колев. Той прогнозира спад в растежа на целия ЕС. „Това ще намали и поръчките към експортно ориентираните фирми“, добави експертът.
    Голямото опасение е от завръщането на част от нископлатените имигранти от Европа в родината им. „Най-вероятно към такова решение ще се ориентират нискоквалифицираните българи, които допълнително ще натоварят социалната система“, обясни Колев.“

    http://www.segabg.com/article.php?id=810322

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *