Home » Избрано

БНР уволни Лили Маринкова

2016.06.06 Няма коментари
Spread the love

02020211Лили Маринкова е била уволнена от БНР след скандал пред голяма част от хората в програма “Хоризонт”.

Васил Велев е новият директор на програма “Хоризонт”. Маринкова е отказала да коментира пред”24 часа”. Официален коментар на БНР също липсва. Велев ще оглави “Хоризонт” от утре, 7 юни, съобщи БНР.

Велев е журналист с повече от 30-годишен опит в електронните медии. Започнал е като репортер в БНР. Работил е като новинар, редактор и водещ на нощния блок. След конкурс през 1999 г. заминава на работа в българската редакция на Би Би Си. В последните три години е подготвял радио журналисти в Тайланд, Малдивите, Филипините. /“Сега”/

.

Още по темата:

По разкази на очевидци, Лили Маринкова е била уволнена от БНР след скандал пред голяма част от хората в програма “Хоризонт”, научи “24 часа”. Имало е повишаване на тон от нейна страна, казаха присъствали на разговора с генералния директор на БНР.

В 16 ч. екипът на “Хоризонт” е бил събран при генералния директор, за да им бъде представен новият шеф на програмата. Тогава Маринкова е обявила пред всички, че е уволнена от радиото, а не само совободена като шеф. По думите на очевидци казала на Александър Велев, че бил реваншистки настроен и по време на първия си мандат бил политическо назначение, защото имал за гръб Евгений Бакърджиев.

Медийни наблюдатели от онези години припомнят, че тогава Иван Костов – премиер, не беше съгласен с избора на Велев от НСРТ – предшественика на СЕМ, и почти всяка седмица се очакваше Велев да бъде свален. Поне НСРТ създаваше подобни очаквания, тъй като непрекъснато привикваше шефа на БНР да дава обяснения.

“Не мога да говоря сега”, каза известната журналистка пред “24 часа”.

Тя бе назначена за директор на програма “Хоризонт” от предишния генерален директор на БНР Радослав Янкулов по времето, когато голяма част от журналистите там обявиха несъгласие с неговата политика. В резултат те започнаха да пускат всяка сутрин “Лет ит би” в радиоефира и песента на “Бийтълс” не бе спряна до избора на нов шеф.

Лили Маринкова е завършила Факултета по журналистика на СУ „Климент Охридски“. В БНР е била водещ на предаванията „Разговор с Вас“, „Хоризонт преди всички“ и „Неделя 150“.

Телевизионната й кариера е свързана с Ефир 2 на БНТ в най-интересните години на прехода и предаванията „Открита линия“ и „Очевидци“. По-късно води авторското предаване „Вън от рая“ по Канал 3.

Маринкова е носител на наградите „Репортер на годината“, „Сирак Скитник за радиожурналистика“, както и на „Голямата награда на Българската медийна коалиция за цялостен принос към независимостта на медиите и утвърждаването на принципите на гражданското общество“.

Съпруга е на драматурга Петър Маринков. /“24 часа”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.