Home » Избрано, политика

Щатът Западна Вирджиния официално призна Арменския геноцид

2016.05.07 Няма коментари
Spread the love

Нерсес Кетикян, Gantegh.agbubulgaria.org

13151552_10153744156466859_3529909835815494333_n

5.05.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН. Щатът Западна Вирджиния стана 44-ти щат на САЩ, който официално признава Арменския геноцид, съобщиха от пресцентъра на Арменския комитет „Хай Тад” в САЩ.

Декларацията е подписана от губернатора на щата Западна Вирджиния Ърл Рей Томблин, който преди това бе обявил м. април на 2016 година за „Месец за възпоменание на Геноцида и предотвратяването му”.

Цитирайки убийствата на 1,5 милион арменци и над 1 милион гърци и асирийци през 1915-1923 год. в Османска Турция, както и клането на християните, езидите и други етнически малцинства в Близкия Изток в наши дни, губернатор Томблин отбелязва в декларацията: „Признавайки и винаги помнейки Геноцида и Холокоста над арменците, както и всички минали и настоящи геноциди, ние запазваме историческия спомен, гарантираме, че подобни жестокости няма да се повтарят и оставаме будни срещу омразата, гоненията и насилието.”

В приемането на тази декларация огромна роля са играли представителите на местната арменска общност Хампарцум Каспарян, Ненси и Еми Толивер.

„Моят дядо Хампарцум, който в Анкара е бил успешен предприемач и търговец на пшеница, през 1915 година през нощта е бил изваден от дома си, след което са го обезглавили. Същото са извършили и срещу други много образовани и успешни арменци, които живееха в Турция.” – разказва Хампарцум Каспарян и отбелязва, че признаването на Арменския геноцид от страна на щата Западна Вирджиния донякъде ще допринесе за това, подобни жестоки събития да не се случват повече.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.