Home » Авторски страници

Ромул, Рем, Рим и Рита

2016.05.02 Няма коментари
Spread the love

им

Някои хора са известни толкова много, че са достатъчни само инициалите им, за да ги разпознаеш:

L – Carl Linnaeus
N – Napoleon Bonaparte
FDR – Franklin Delano Roosevelt
JFK – John Fitzgerald Kennedy
TS Eliot – Thomas Stearn Eliot
RLM – Rita Levi-Montalcini (Рита Леви-Монталчини)

Футболисти и шоумени-политици са по-известни в България, отколкото учени и поети. Всеки знае Христо Стоичков и Слави Трифонов, почти никой не знае Михаил Давидов и Борис Христов. В Италия проф. Рита Леви-Монталчини е по-известна и уважавана от Франческо Тоти. И това е една от съществените разлики между България и Италия.

AD 2016: Рим е основан преди 2 769 години, Рита Леви-Монталчини е родена преди 107 години. Легендата разказва, че Рим е създаден на 21 април 753 г. пр. Хр. от Ромул и неговия брат Рем. Рита Леви-Монталчини е родена на 22 април 1909 г. в Торино, край италианските Алпи, в “краката на планината” (Piedmonte). И се изкачи на връх “Нобел” в Стокхолм на 10 декември 1986 г.

Рита

Ромул очертава територията на Вечния град (citta eterna) около хълма Campidoglio. Той е първият цар на Рим, създал е армията и Сената на града. Рита Леви-Монталчини е първият учен в света, създала концепцията за клетъчните растежни фактори – протеини, които стимулират растежа на определени групи от клетки. През 1951 г. във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури, тя откри растежен фактор за нерви (nerve growth factor – NGF). По-късно, в „The saga of the nerve growth factor”, Рита Леви-Монталчини описа как „да предскажеш непредсказуемото”: от тумор на мишки, присаден на кокоши ембриони, през змийска отрова и слюнни жлези на мишки да откриеш биомолекула, която стимулират растежа на нервни клетки, е блестящ пример за евристика.

През 1986 г., 35 години след откриването на NGF, Рита Леви-Монталчини получи Нобелова награда за медицина заедно със Стенли Коен – откривател на растежен фактор за епидермални клетки. От началото на 1970-те години Рита Леви-Монталчини основава Института по клетъчна биология и невробилогия в Рим, който ръководи до 2009 г.

Д-р Георги Чалдъков на международния симпозиум в Болоня, посветен на Рита Леви-Монталчини

Д-р Георги Чалдъков (крайният вдясно на снимката) на международния симпозиум в Болоня, посветен на Рита Леви-Монталчини

Със своите 103 години живот (1909-2012) и огромен опит и ерудиция на учен, учител и сенатор, Рита Леви-Монталчини допринася изключително много за научния и обществен живот на Италия и света. Тя изгради научно-изследователски мост между два века, по който вървят поколения учени от цял свят*.

Първият международен симпозиум, посветен на Рита Леви-Монталчини, се проведе на 22-23 април 2016 г. в Болоня (афиш на симпозиума – Poster RLM-NGF). Една от пленарните лекции беше изнесена от един бургазлия – темата на лекцията бе „Адипобиология на мозъка: от мозъчен диабет до адипозен Алцхаймер“.

 

Д-р Георги Чалдъков

————————————————————————————————————

* Aloe L, Chaldakov GN. The multiple life of nerve growth factor: Tribute to Rita Levi-Montalcini (1909–2012). Balkan Med J 2013; 30: 4–7. DOI: 10.5152/balkanmedj.2013.003

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.