Home » Авторски страници, българи зад граница

Открит урок за Априлското въстание в БГ училища в Мадрид

2016.05.03 Няма коментари
Spread the love

140 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

DSC_0218

С обединените усилия на Първо българско училище „Св. Иван Рилски“ и Първа българска гимназия „Йордан Йовков“ в Мадрид, на 24 април проведохме открит урок на тема: „140 години от Априлското въстание“.

От изнесените исторически данни от г-жа Пенка Цветанова, преподавател по история и литература, запомнихме, че въстанието е подготвено в разстояние на едва 1-2 месеца, че според изработения от Гюргевския революционен комитет план българските земи са разделени на 5 революционни окръга: Търновски – с център Горна Оряховица, Сливенски, Врачански, Пловдивски и Софийски – на практика само планиран.

Научихме също, че на Калъчевия мост в Копривщица е даден първият изстрел на Априлското въстание, че единствено в IV окръг под ръководството на Георги Бенковски била създадена постоянно действаща въстаническа милиция, контролираща подготовката за въстание. Как Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото „Кърваво писмо“ и че писмото е пренесено от 19-годишния Георги Салчев, който изминал петчасовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа. Точно преди Панагюрище конят на преносителя на кървавото писмо издъхва от натоварването. За четата от 200 души на поп Харитон, защитавали Дряновския манастир. За загиналите около 30 000 души и как руският консул в Одрин Алексей Церетелев смята, че по време на въстанието са разрушени около 200 села с общо население повече от 75 000 души, част от които са избити, а други са прогонени.

Ученици от пети и шести клас ни изпяха възрожденски песни и получиха много аплодисменти.

DSC_0195

Втората част от урока бе под надслов “Без образование няма свобода и без свобода няма образование” (думи на Любен Каравелов) – един различен ракурс, от който да се погледне Априлската епопея. Това стана възможно с помощта на документален филм и изложба за образованието по време на Възраждането, предоставени ни от Националния музей на образованието в гр. Габрово.

Г-жа Юлия Личева, представител на музея, ни поясни че Националният музей на образованието е единственият в България специализиран музей, който съхранява и представя развитието на българското просветно дело от създаването на славянската писменост до наши дни. Създаден е през 1974 г.

Документалният филм ни представи идеите и целите на нашето просветно минало до Освобождението. Какво е било българското училище и по какви учебници са се учили децата по време на Възраждането. Разбрахме също, че много от дейните участници в Априлското въстание са възпитаници на тези училища.

Изложбата, представяща пътя на нашето възрожденско училище от килията през елино-българските училища до откриване на първото новобългарско училище през 1835 г. в гр. Габрово, бе разгледана с голям интерес от учениците, родителите им и гостите.

Изказваме огромна благодарност на директора на Националния музей на образованието в гр. Габрово, г-жа Мая Карагьозова, за предоставените ни и дарени изложба и документални филми.

Линк към сайта на музея: http://www.nmogabrovo.com/

Едно лично допълнение – печатите на всички наши възрожденски училища са с изобразен петел – символ на пробуждането на народа ни.

 

Петя Цанева,

председател на Асоциация „Балкан“, Мадрид
зам. председател на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.