Home » Авторски страници, българи зад граница

Пролетни празници в Европа: Българчета от четири европейски града се събраха в Будапеща

2016.05.31 Няма коментари
Spread the love

12804850_767466273355502_4599446967521890896_n

От 21 до 27 май гости на Българското училище за роден език в Будапеща бяха неговите партньори по проекта „Традиционни пролетни празници в Европа“, съфинансиран по Програма Еразъм+ на Европейския съюз. Ученици и учители от Дъблин, Париж и Прага, заедно с наши ученици, взеха участие в богатата програма, изготвена за участниците в проекта.

В класната стая: презентация на Никола Мусев, ІІІ клас, в която той разказва за своето семейство, заселено от поколения в Унгария.

В класната стая: презентация на Никола Мусев, ІІІ клас, в която той разказва за своето семейство, заселено от поколения в Унгария

Пред Българския дулап в Халастелек. Паметникът е издигнат през 2007 г.

Пред Българския дулап в Халастелек. Паметникът е издигнат през 2007 г.

В продължение на два дни учениците представиха свои презентации за пролетните празници и обичаи. Учениците от Будапеща наблегнаха на представянето на обичаите на българските градинари в Унгария, които са започнали да се заселват на територията на страната в края на ХІХ и началото на ХХ век и стоят в основата на българската общност тук. Всички участници посетиха една българска градина, както и паметника с български дулап – специално съоръжение, с което се поливат зеленчуковите градини, изграден в град Халастелек, недалеч от Будапеща. Тук децата бяха посрещнати от заместник-кмета на града, както и от директорката на местното училище, в което се провеждат и часове по български език.

В градината на семействата Тихови и Владови децата бяха посрещнати с истинска българска щедрост.

В градината на семействата Тихови и Владови децата бяха посрещнати с истинска българска щедрост.

Краси Тихова разказва за българското зеленчукопроизводство в Унгария, спечелило доброто име на българите тук

Краси Тихова разказва за българското зеленчукопроизводство в Унгария, спечелило доброто име на българите тук.

На 22 май, неделя, децата отбелязаха заедно с местната общност 24 май, като взеха участие в богатата целодневна програма.

Танцов състав „Росица“ (Будапеща) събира най-малките танцьори

Танцов състав „Росица“ (Будапеща) събира най-малките танцьори

Целодневният пикник, посветен на празника

Целодневният пикник, посветен на празника

Пеят българчетата от Париж

Пеят българчетата от Париж

Връхна точка на гостуването обаче беше посещението в Залавар, където през 1985 г. е издигнат паметник на светите братя Кирил и Методий. Тук Денят на славянската писменост и българската култура бе отбелязан заедно с местното унгарско училище „Св. св. Кирил и Методий“, а на тържеството, което започна в католическия храм – освен програмата, изнесена от българските и унгарските деца – се представи и квартет „Авигея“. На тържеството присъства и кметът на Залавар, както и други местни първенци.

Пред паметника на св. св. Кирил и Методий в Залавар

Пред паметника на св. св. Кирил и Методий в Залавар

Празникът на четирите училища бе отбелязан с двучасово директно предаване по програма „Хоризонт“ на БНР на 24 май.

Така украсихме училището по случай празника

Така украсихме училището по случай празника

В Етнографския музей

В Етнографския музей

Унгарските пролетни празници бяха проучени в Етнографския музей, където децата разгледаха експозицията и имаха възможност да играят с традиционни детски игри. А в Зоологическата градина научиха за пролетни празници, свързани с животните. Имаше, разбира се, обиколка на Будапеща, пътуване с корабче по Дунава, посещение на Централния пазар, където все още се срещат български търговци (образували някога цяла българска редица). В духа на проекта, който цели да научи децата да бъдат българи и европейци, те научиха една българска и една унгарска песен, танцуваха български хора и чардаш, под ръководството на професионални музиканти и хореограф.

Танцуваме и пеем

Танцуваме и пеем

А докато децата учеха, забавлявайки се, ръководителите проведоха две работни срещи, свързани с приключването на проекта и изготвянето на сборник с педагогическите резултати и с детски творби, създадени по време на проекта.

 

Светла Кьосева,

Директор на Българското училище за роден език в Будапеща

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.