Home » Авторски страници, българи зад граница

Премиера в Чикаго на “Ботев – в сянката на паметника”

2016.05.31 Няма коментари
Spread the love

ПО СЛУЧАЙ 140 ГОДИНИ ОТ БЕЗСМЪРТИЕТО НА

ПОЕТА-РЕВОЛЮЦИОНЕР ХРИСТО БОТЕВ

БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ И КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ДЖОН АТАНАСОВ” В ЧИКАГО

ВИ КАНИ НА ПРЕМИЕРА НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ

„БОТЕВ – В СЯНКАТА НА ПАМЕТНИКА”

Ботев

3-ти юни (петък) от 19.30 ч.

в салона на българската православна църква „Св. Иван Рилски”;

4-ти юни (събота) от 19.00 ч.

в салона на българската православна църква „Св. София”.

Вход: $11

Филмът „Ботев – в сянката на паметника“ е любезно предоставен от режисьора му Жеско Давидов на Асоциацията на българските училища в чужбина, която организира за първи път премиера на филма в Лондон, преди такава премиера да е направена в България. Филмът е посрещнат с голям интерес в Оксфорд, Кембридж и Брюксел, няколко месеца преди наскоро състоялата се премиера в София на 17-ти май 2016 г. в Дома на киното.

С този филм създателите му ни канят заедно да си спомним за незабравимия подвиг на националния ни герой Христо Ботев, да съпреживеем последните дни от живота на гениалния поет, да поразсъждаваме по въпроса  “Кой, как и защо уби Ботев?” и да анализираме версиите – пронизан от случаен вражески куршум, самоубийство от отчаяние или застрелян от свои след крамола. Филмът представя възстановка и криминологичен анализ от местопрестъплението.

С участието на Веселин Анчев, Андрей Захариев, Ивайло Ненов, Борис Урумов, Радослав Арнаудов и др. С експертното мнение на проф. А. Пантев, проф. Пламен Митев, Илия Луканов, д-р полк. Георги Маринов, Росен Йорданов, Росен Тахов и др.

Екип на филма: сценарист Марин Дамянов, режисьор Жезко Давидов, художник Айсидора Зайднер, оператор Емил Топузов, продуцент Георги Николов – Маджик шоп.

Филмът е с продължителност 60 мин.

След прожекциите на чаша вино ще продължим дискусиите по отворените въпроси в присъствието на историци от нашата общност в Чикаго.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.