Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

КИЦ „Босилеград“ и Сдружение ГЛАС на кръгла маса за българо-сръбските отношения

2016.05.31 Няма коментари
Spread the love

На 30 май 2016 г. в Нишкия “Медиа център” се проведе кръгла маса, организирана от Форума за етнически отношения, на тема „Двустранните отношения между Сърбия и България: политиката към малцинствата и европейските интеграции“. Това е първата от четирите кръгли маси, които Форумът за етнически отношения организира в Белград с помощта на Обединеното кралство, в рамките на проекта „Малцинствената политика и европейските интеграции – ролята на двустранните отношения“.

DSC04305

В работата на кръглата маса, освен представители на домакините д-р Душан Янич и Ненад Джурджевич, участваха държавния секретар в Министерството на държавното управление и местно самоуправление Иван Бошняк, представители на Стопанската камара на Р. Сърбия, на Съюза на предприемачите на Р. Сърбия , генералният консул на Р. България в Сърбия Едвин Сугарев, вторият секретар на българското посолство в Белград Юлиян Китипов, проф. Петко Христов – висш изследовател в Института за етнография и фолклор при Етнографския музей в София, зам.-кметът на община Цариброд Зоран Гюров, зам.-председателят на Националния съвет Стефан Стойков, Александър Димитров – председател на сдружение ГЛАС, Иван Николов – председател на КИЦ „Босилеград“, Пене Димитров – председател на Матицата на българите в Сърбия и др.

DSC04307

На кръглата маса стана дума за важни въпроси в сръбско-българските отношения, положението на българското малцинство, трансграничното сътрудничество и европейската перспектива на Сърбия, от гледна точка на положението на българското малцинство. Целта на кръглата маса е да се изготвят конкретни предложения, които да бъдат предоставени на Правителството на Сърбия за изменения на законодателната база и всекидневната практика, с цел спазване на правата на българското малцинство и икономическото развитие на крайграничните райони.

„Сръбското законодателство дава добри възможности за сътрудничество между Сърбия и България, но проблемът е, че законите не се прилагат на практика“. Застрашено е правото на образование и информиране на български език, но има политическа воля проблемите да се решават“ – каза българският генерален консул Едвин Сугарев.

Държавния секретар в Министерството на държавното управление и местно самоуправление Иван Бошняк заяви, че: „Правителството на Р. Сърбия и министерството са отворени за диалог с представителите на малцинствата и гражданските организации, които се занимават с тази тема и вече са реализирани бройни активности на това поле“.

Форум 2

Представителите на КИЦ „Босилеград“ и Гражданско сдружение ГЛАС призоваха за преодоляване на историческото минало и стартиране на процеса на национално помирение между българи и сърби, по начина, по който този процес протича между Унгария и Сърбия – със съвместно повдигане на паметници и отдаване на почит на жертвите на войните. Те отново призоваха двете правителства да приложат препоръките от Платформата за защита на правата на българското малцинство, подписана през 2013 г. от Националния съвет на българското малцинство, българските малцинствените партии и граждански организации.

.

КИЦ „Босилеград“
Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.