Home » българи зад граница, Избрано, политика

Борис Станимиров: Никой не се опита да намери разумното решение за гласуването в чужбина

2016.05.30 Няма коментари
Spread the love
Борис Станимиров. Снимка:  БНР

Борис Станимиров. Снимка: БГНЕС

След като българите в чужбина остро реагираха на промените в Изборния кодекс, които ограничават разкриването на секции в държавите извън България, 47 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ внесоха нови поправки в току що публикувания в Държавен вестник закон.

Новите текстове предвиждат ограничение до 35 секции в държава, като изборна секция може да бъде разкривана извън дипломатическо представителство при 60 заявления, а не при 40, както беше прието по-рано.

Начинът, по който се прие Изборния кодекс и седмица по-късно да внасяме промени, показва цялата абсурдност на тази ситуация – коментира в интервю за БНР депутатът от ДСБ Борис Станимиров. Той е и член на Комисията по политиките за българите в чужбина.

По думите му парламентът е демонстрирал липсата на политика по отношение на българите в чужбина и липсата на осъзнаване колко те са важни за България.

Това, което виждаме, са дребни партизански закачки, пазарлъци и изнудвания. Разиграване на едно конституционно право на хората, което е недопустимо – заяви депутатът.

По думите му никой не се е опитал да намери разумното решение по отношение на гласуването в чужбина, така че да не бъдат ограничени избирателните права на българите там, а в същото време да се избегнат и злоупотребите с гласуването в Турция, заради което се стигна до скандалните промени.

Чуйте цялото интервю на Борис Станимиров за Националното радио.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.