Home » Авторски страници, българи зад граница

24 май в Българското училище в Лайден

2016.05.28 Няма коментари

„Родна реч, омайна, сладка!“ в Българското училище „Св. св. Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия

Празнично тържество по случай 24 май

464

На 21.05.2016 г. в сградата на Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Лайден се носеше полъх от емоции на вълнение, въодушевеност, радост и миризма на чубрица и свеж аромат на цветя. Това бe един голям ден, вълнуващ ден, ден на българска гордост, тъй като отбелязахме деня на българската просвета и култура и на Светите братя Кирил и Методий. Училището бе гостоприемен домакин на тържество под надслов „Родна реч, омайна, сладка“, подготвено от всички учители и с главен сценарист учителката по БЕЛ Вероника Бикова.

52

Наши гости бяха г-н Георги Георгиев, консул в Посолството на Република България в Хага, председателя на Холандско-Българското сдружение “Реинтс Боитен”, гости от Полското училище в Лиссе, Нидерландия, приятели и роднини на родители на нашите ученици.

73

Тържеството започна с приветстващите слова на Ариета Семерджиева, директор на училището, Мария Спирова, председател на Управителен съвет, и Георги Георгиев, консул в Посолството на Р. България в Хага.

83

Прекрасни танцови умения показа групата ни по народни танци „Хорце“ с ръководител Ани Божикова. Стихчетата на 1-ви, 3-ти и 4-ти клас ни припомниха колко хубаво звучи българската реч. Публиката беше изложена на изпитание с Игра на думи, които децата от 6-ти клас бяха подготвили. Предучилищна група ни изненадаха с весела песен за азбуката, а 5-ти и 9-ти клас пяха гордо „Питат ли ме дей зората“. Ученици от 7-ми и 8-ми клас с радост представиха своя акростих във възхвала на азбуката, по подобие на Азбучна молитва от Константин Преславски. Пременени в красиви български носии, малчуганите от детската група танцуваха „Кой свири хорото“ и събраха бурни аплодисменти. Вокалната ни група „Звънче“ с ръководител Ваня Маринова на няколко пъти напълни очите на присъстващите със сълзи – сълзи от смесени чувства – на радост, гордост и тъга по Родината. С този концерт на нашите ученици успяхме да се пренесем за един следобед в нея.

DSC_3684

По традиция бяха раздадени и грамоти за отличен учител на Радостина Шаренкова и грамота за родител-доброволец на Денислава Иванова.

62

Неотменна част от програмата бяха и творческите работилници за учениците – презентация за българската история „Познай думата“ и „Български мотиви“, след което всички се почерпихме от вкусния бюфет на родителите, които са все така голяма подкрепа и опора за нашето училище.

37

Почетохме и тази година делото на Кирил и Методий – двамата братя първоучители, поставили началото на нашето културно и образователно преоткриване, които са ни научили, че има нещо на този свят, което строго да пазим и ценим наред с останалите ни традиции, и това е българската Азбука.

 

Росица Чангалова,

Българско училище „Св. св. Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.