Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Лазар Младенов: Кой узурпира правото на българщината в Р. България?

2016.04.19 Няма коментари
Spread the love

Публикацията съдържа текст, качен днес на стената във Фейсбук на Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие. На фона на тревожната политическа обстановка в Р. Македония и на хилядите отказани по една или друга причини заявления за получаване на българско гражданство на македонски граждани, този коментар си струва да се прочете от българските институции, които са свързани с даването на българско гражданство. Това са, впрочем, Министерство на правосъдието, към което и Съветът по гражданството, в който влизат представители на няколко други институции, Държавната агенция за българите в чужбина, Държавната агенция за национална сигурност и др.

Untitled

Кой узурпира правото на българщината в Р. България?

Поединци или институции?

Кои са тези и с кое право, които одлучват дали някой може или не, да си получи гражданство от Майка България?
Имат ли изобще система как да го правят това или пак индивидуално решават съдбите на хората?
Защо така често се случва да се променят “правилата” за получаване на гражданство?

Ситуацията е тревожна и жалко е, че никой не се позанимава сериозно с тази тема. Напомних повече пъти, че идва по-голяма вълна на хора, търсещи гражданство от майката родина. Говоря за Македония, щото тук и живея, и ежедневно се сблъсквам с подобни ситуации. Хората попадат в отчаяние след чина на отказване на правото да си получат гражданство! Как ли биха се усещали “отказателите” на тях да им се случи подобното? Или сто тояги по чужди гърб не означава нищо?! Сега е моментът, когато Майка България може свободно да прегърне чедата си от Македония, а не да ги отблъсква от себе си!!! Днес е Денят на освобождението, а до мен пристигат информации, че се отказват гражданства на хора, които това го доказват чрез роднински връзки! Това ли е символиката на българската администрация? Това ли го заслужаваме?

Македония никога не е била по-близко до ребългаризацията и ако позволите някой да направи противно дело, етикетът ПРЕДАТЕЛИ няма да ви избяга!

Повтарям: Да бяха сърбите на вашето място, досега нямаше да има нито един “македонец” без сръбски паспорт!!!

Ако пак не знаете как да го направите, учете от унгарците. Те намериха начин в един миг да дадат гражданства на 850 000 свои сънародници, живеещи извън границите на съвременна Унгария!

Подобното го направиха и румънците, и от тях може да се учите! И от гърците може да учите, даже и от албанците!

Махнете суетата от себе си и разберете: България не е само ваша, тя е и НАША, на всички българи, където и да сме! А вие носите отговорността за постъпките си. Ако сега разочаровате българите от Македония, кажете й сбогом на ребългаризацията. Ще останем само поединици, които да се борят с аждаята, чиято цел е да не изяде!

Или пак и вашата цел е тъкмо това!?

 

Лазар Младенов

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.