2024-04-20

1 thought on “До четирима депутати в МИР „Чужбина“, реши Правната комисия

  1. „Излизането от забранителния списък след 30-дневния срок все пак ще може да става и по общия ред. Избирателят ще може да оспори включването в „черния списък“ пред ЦИК, да подаде заявление до съответния орган да бъде изваден или ако в изборния ден представи удостоверение, че е отпаднало основанието, да бъде изваден от него. Всички откази на неговите молби могат да се обжалват според ситуацията пред ЦИК или пред ВАС.

    На последните парламентарни избори – на 5.10.2014, гласуваха само 48.66% от имащите право на глас. Ако бъде приета промяната в кодекса и ако се запази тази активност, то след следващите избори мнозинството от българите ще се окажат без избирателни права.

    Депутатите не се вслушаха в предупрежденията, че това посегателство върху избирателните права ще стане причина за сезиране на Конституционния съд. Те отхвърлиха и възраженията на представители на граждански организации, че дерегистрацията силно ще засегне най-слабо информираните – гласуващите за пръв път и малцинствените групи.

    За да смекчат укорите, управляващите приеха в бюлетината да има квадратче „Не подкрепям никого“ – едно от малкото положителни промени в Изборния кодекс. На практика обаче подобен вот няма да влияе върху изборните резултати.[…]

    Депутатите направиха положителна крачка, като одобриха създаването на многомандатен избирателен район „Извън страната“. Българите в чужбина ще могат да избират до 4-ма депутати за обикновено НС и до 7 за ВНС, т.е. колкото най-малките изборни райони в страната. Конкретният брой на мандатите ще бъде определен от ЦИК според броя на гласувалите на предните избори. „Даваме минимума, защото това е първи опит. Ако се окаже непропорционално, ще има преразглеждане“, зарече се Данаил Кирилов.“

    http://www.segabg.com/article.php?id=800627

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *