Home » българи зад граница, Избрано, политика

До четирима депутати в МИР “Чужбина”, реши Правната комисия

2016.04.20 Един коментар
Spread the love
Снимка: "Правен свят"

Снимка: “Правен свят”

Парламентарната комисия по правни въпроси реши да бъде създаден избирателен район чужбина, от който да могат да бъдат избирани до 4 депутати. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определя броя мандати.

За целта се гласува премахването минимум четирима народни представители да се избират от един район. Досега гласовете от чужбина се разпределяха в страната. С новостта избирателите зад граница ще могат да гласуват и за конкретен кандидат преференциално, защото досега подаваха бюлетина само с избор на партия.

Предложението на ГЕРБ не получи подкрепа от ДПС и БСП.

Комисията отхвърли предложението на Реформаторския блок за създаването на четири избирателни района в чужбина, както и идеята на левицата за три – Европейски съюз, държавите от Европейската икономическа зона, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Македония; Северна, Южна Америка, Австралия и Япония; и останалата част от Европа, Азия и Африка.

Депутатът от ДПС Митхат Метин заяви, че създаването на многомандатни райони в чужбина не е добро за избирателите в страната. Според него тяснопартийно ДПС бива устроено от създаването на изборен район, но демокрацията в страната и гражданското общество ще бъдат ощетени, защото има един риск.

“Рискът се състои в това българите, които живеят в чужбина, да гласуват за партии, които са създадени там, и които ще участват в изборния процес. Те ще дадат гласа си за партии, които са оттам – да кажем, партия, каквато беше примерно “Другата България”. Представете си обаче хипотезата, в която тази партия не прескача 4-процентната бариера и на практика избирателят от чужбина, който е гласувал за партия, която е създадена там и която участва в изборния процес, на практика остава непредставен”, каза той.

Чавдар Георгиев от БСП посочи, че с промените има вмешателство в законодателството на чужди държави.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) отвърна, че и в момента при провеждането на изборите в чужбина е действал Изборният кодекс, така че критиката на социалиста е неоснователна. /Dnevnik.bg/

.

One Comment »

 • Мариана (author) said:

  “Излизането от забранителния списък след 30-дневния срок все пак ще може да става и по общия ред. Избирателят ще може да оспори включването в “черния списък” пред ЦИК, да подаде заявление до съответния орган да бъде изваден или ако в изборния ден представи удостоверение, че е отпаднало основанието, да бъде изваден от него. Всички откази на неговите молби могат да се обжалват според ситуацията пред ЦИК или пред ВАС.

  На последните парламентарни избори – на 5.10.2014, гласуваха само 48.66% от имащите право на глас. Ако бъде приета промяната в кодекса и ако се запази тази активност, то след следващите избори мнозинството от българите ще се окажат без избирателни права.

  Депутатите не се вслушаха в предупрежденията, че това посегателство върху избирателните права ще стане причина за сезиране на Конституционния съд. Те отхвърлиха и възраженията на представители на граждански организации, че дерегистрацията силно ще засегне най-слабо информираните – гласуващите за пръв път и малцинствените групи.

  За да смекчат укорите, управляващите приеха в бюлетината да има квадратче “Не подкрепям никого” – едно от малкото положителни промени в Изборния кодекс. На практика обаче подобен вот няма да влияе върху изборните резултати.[…]

  Депутатите направиха положителна крачка, като одобриха създаването на многомандатен избирателен район “Извън страната”. Българите в чужбина ще могат да избират до 4-ма депутати за обикновено НС и до 7 за ВНС, т.е. колкото най-малките изборни райони в страната. Конкретният брой на мандатите ще бъде определен от ЦИК според броя на гласувалите на предните избори. “Даваме минимума, защото това е първи опит. Ако се окаже непропорционално, ще има преразглеждане”, зарече се Данаил Кирилов.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=800627

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.