Home » Авторски страници

Четете Кафка

2016.03.22 Няма коментари
Spread the love
Счупените прозорци на брюкселското летище. Снимка: © Francois Lenoir

Брюкселското летище след взрива. Снимка: © Francois Lenoir

Наша е мъката, не сме далеч от нея, само си мислим, че ще ни се размине бомбата…

Нахълта в мен не страх, а гняв, защото те не четат Кафка. И защото съвсем скоро Георги Неделчев* се завърна от семинар в Брюксел, но не само той, а и всеки от нас можеше да е на онова лъскаво, нищо неподозиращо летище, и да бъде разкъсан на парчета. Всеки от нас или от нашите приятели и близки. Жоро, когото всички познаваме, можеше да е там, нали? А заради моите разходки из Брюксел можеше сега да ядете жито.

Българските европейски депутати се изредиха с глупостите си по телевизиите. Станишев ломоти за това, че Европа трябва да бъде решителна и че е преживявала и по-трудни моменти; Борисов пък се пъчи в студията със стабилност по време на чума, но всички тях ги пазят, нали? Около европейския парламент бди армия. Около Борисов бдят фенки и дебеловрати. А кой ще опази нас и децата ни?

Те не четат Кафка. Нито Камю. Нито Стриндберг.

Те са недъгави също толкова, колкото и останалите европейски депутати. Европа загива заради чужди интереси. Красивата ми Европа се превърна в блудница и не знае с кого да си легне, за да не забременява повече със синове на тероризма – със САЩ ли, с Русия ли да се люби. Тя е жертва на своите изневери и кръвосмешения.

МАЛКА ПРИКАЗКА

„Ах – казала мишката – с всеки изминат ден светът става все по-тесен. Преди беше толкова широк – аз се плашех, бягах и бях щастлива, когато най-накрая виждах в далечината отляво и отдясно стени, но тези далечни стени се съединяват помежду си толкова бързо, че докато се усетя, съм се намерила вече в последната стая, а там в ъгъла стои капанът, в който ще нахълтам”. – „Само трябва да смениш посоката на пътя” – казала котката и я изяла.

Да, това е Кафка. Из сборника „Царят и пощальонът”.

Четете Кафка, недъгави, четете… Защото много често започнахме да сменяме знамената в знак на съпричастност на профилите си снимки…

 

Лидия Делирадева

————————————————————————————————————————–

* Бел.ред.:  Авторката в съпредседател на Български съюз за директна демокрация /БСДД/ и председател на Център за човешки права. В текста става дума и за нейния колега в БСДД Георги Неделчев.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.