Home » Авторски страници, българи зад граница

„Царибродски периодичен печат – 1889-1919“ събра българи от София, Цариброд, Пирот, Ниш и Берлин

2016.03.29 Няма коментари
Spread the love

Opening_Photo_Exhibition_caribrod_Press_1889_1919_2

На 25-ти март т.г., при изключителен интерес, в галерия „Методи Мето Петров“ в Димитровград (Цариброд) бе открита фотоизложбата „Царибродски периодичен печат – 1889-1919“. Галерията се оказа малка да събере всички гости от София, Димитровград, Пирот, Ниш и Берлин.

Opening_Photo_Exhibition_caribrod_Press_1889_1919_1

Събитието бе уважено от Националния съвет на българското национално малцинство и от Родно сдружение „Цариброд“, без чиято подкрепа този проект нямаше да стане реалност. Фотоизложбата ще може да бъде видяна в галерия „Методи Мето Петров“ от гражданите и гостите на града до 6 април.

Opening_Photo_Exhibition_caribrod_Press_1889_1919_3

Сред гостите на откриването бяха д-р Валентин Янев, съпредседател на Национално движение „Западни покрайнини“ от София; Цветко Иванов – краевед и ревностен изследовател на Цариброд и царибродските села, и много общественици и изследователи на историческото минало на Цариброд и Царибродско. Председателят на Родно сдружение „Цариброд“ Ален Алексов изтъкна значението на проекта за обединяването на българската общност в Сърбия.

Opening_Photo_Exhibition_caribrod_Press_1889_1919_4

По време на събитието официално стартира дигитален архив „Стари Цариброд“http://staricaribrod.org/bg, където е представена цялата периодика, излизала в Цариброд от 1889-та до 1919-та година. Сайтът има за цел да осигури безплатен и неограничен достъп до вестниците и списанията, излизали в Цариброд до 1919-та година. По този начин всички, които се интересуват, имат безпристрастен досег и неограничени възможности за проучване на миналото на града и региона.

зз

Проектът “Царибродски периодичен печат – 1889-1919” чрез дигитален архив „Стари Цариброд“ подпомага и възможностите за изследване и анализиране на българската журналистика от края на XIX и началото на XX век. Проектът се осъществява с медийната подкрепа на РТ Цариброд и БТА.

 

Мария Гоцева,

съавтор на проекта

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.