Home » Избрано

Любовен “атентат” паникьоса София

2016.03.25 Няма коментари
Spread the love

Панайот Ангарев, Самуил Димитров,
в. “Сега”

Премиерът Бойко Борисов се появи с множество бодигардове на откриването на новото отделение по спешна медицина в болница "Света Анна". Той беше видимо изнервен от бъркотията със сигнала за атентат в София, разкритикува журналистите, че създават паника, както и Държавния департамент на САЩ, че е пуснал информацията, която била хем несъществена, хем само за вътрешно ползване. Снимка: Юбиав Савчев, в. "Сега"

Борисов се появи видимо изнервен на откриването на ново отделение в болница “Света Анна”. Причина за това бе бъркотията около сигнала за атентат в София. Снимка: Юлиан Савчев, в. “Сега”

След злополучното учение в НДК преди два дни министър-председателят, МВР и службите вчера демонстрираха и как не бива да се реагира при сигнал за заплаха от тероризъм. Вместо да дадат ясно и логично обяснение на мистериозно предупреждение на Държавния департамент на САЩ към американците за възможна заплаха в градския транспорт около столичния хотел “Плиска”, управляващите сътвориха абсурден сюжет от недомлъвки, обвинения и смехотворни твърдения. Премиерът Бойко Борисов в традиционен стил наруга медиите, че всявали паника, и разкритикува американците, че “такава глупост не им прави чест”.

В целия хаос така и не стана ясно какво точно се е случило. Засега е известно, че в сряда бдителен гражданин е сигнализирал на тел. 112, че чужд гражданин има намерение да извърши самоубийствен терористичен акт в автобус край хотел “Плиска”. При разследването е установено, че става дума за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин, съобщи шефът на ДАНС Димитър Георгиев на среща с премиера Бойко Борисов. В хода на проверките българските служби обменили информацията с международните си партньори. Случаят бил изяснен за четири часа по думите на главния секретар на МВР Георги Костов.

Тази версия щеше да е много проста и логична, ако не беше намесата на САЩ. Малко преди полунощ в сряда на “Фейсбук” страницата на консулската служба на Държавния департамент се появи предупреждението към всички американски граждани за опасност в България. Това се случва за първи път по отношение на България, но пък имаше предупреждения за възможни терористични атаки в Брюксел дни преди те да се случат. Държавният департамент предупреди гражданите на САЩ за получен сигнал за “възможна заплаха срещу неуточнена линия или линии на градския транспорт в близост до хотел “Плиска”. Американците бяха посъветвани да избягват района и да използват друг вид транспорт. Сутринта американското посолство в България заяви, че не коментира неприключили разследвания. Предупреждението бе отменено 12 часа след като бе качено, а от посолството лаконично обясниха, че опасността вече не е актуална. “Посолството оценява проактивността на мерките, взети от българското правителство във връзка с конкретни заплахи. Посолството ще продължи да работи в тясно сътрудничество по антитерористични въпроси. Скорошните събития в Европа подчертават необходимостта да се проявява повече внимание и бдителност”, се казваше в съобщението.

През цялото това време МВР яростно отричаше и замазваше историята, с което само още повече увеличи паниката. Пръв рано сутринта по телевизията се появи главният секретар на МВР Георги Костов, който повтаряше, че няма реална заплаха за автобусите, преминаващи край “Плиска”, без да обясни за какъв сигнал става дума. От думите му се разбра, че бдителни граждани са подали множество сигнали предния ден под влияние вероятно на атентатите в Брюксел. Един от тези сигнали бил въпросният.

Не толкова спокойна беше кметицата на София Йорданка Фандъкова, която обяви в социалната мрежа, че има засилено полицейско присъствие в района на “Плиска” и е разпоредила на шофьорите на градския транспорт да са с повишено внимание. Докато сюжетът се развиваше, около хотела имаше паркирани няколко патрулни коли. В обяснителния режим влезе и външният министър Даниел Митов, който пред bTV призова да се доверим на главния секретар на МВР.

След това Министерският съвет разпространи информация от среща на Борисов с председателя на ДАНС Димитър Георгиев. “Информацията за готвен атентат в района на квартал “Изток” в столицата не отговаря на истината”, докладва Георгиев. Той обясни, че сигналът е подаден на телефон 112, проверен е от ДАНС и МВР. Шефът на службата хвърли “бомбата”, че “става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин”.

Малко по-късно интригата стигна своята кулминация благодарение на премиера Бойко Борисов. “Оказа се, че е любовна история между еднополови. Една голяма любов предизвика тази истерия. Хората се взривяват от любов понякога”, обяви той. Според него “сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха”.

Обясненията на управляващите поставят няколко въпроса, на които никой не желае да отговори. Защо, ако става дума за любовен скандал, е уведомено американското посолство? За всички сигнали на тел. 112 ли се уведомява американското посолство и само то ли има тази привилегия, защото останалите посолства не издадоха такова предупреждение за опасност? Кога точно е било уведомено посолството – преди или след като случаят се е изяснил? И защо, ако случаят е бързо разплетен, посолството все пак издава предупреждение към американците? И какво се случи междувременно, към обяд, когато посолството обяви, че опасността вече не е актуална? И най-важният въпрос за българските граждани – доколко реална е била опасността от атентат на “Плиска”? И какво се е случило с главните “герои” – българинът и чуждият гражданин, който според едната информация е афганистанец, според друга – американец, та опасността вече не е актуална?

Самият Бойко Борисов не скри раздразнението си от Държавния департамент. “Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги. Искам да уверя българските граждани, че държавата проверява всеки един сигнал, който би представлявал опасност за гражданите, и не би скрила от обществото, ако съществува и най-малка заплаха за здравето и живота на хората”, казва Борисов, цитиран в прессъобщение на правителствения пресцентър. По-късно Борисов обвини медиите в истерия: “Не мога да разбера откъде идва нашата истерия. Аз не мога да коментирам американските дипломати, но мога да кажа, че в случая такава глупост не им прави чест”.

На финала ДАНС обяви телефонен номер – (02) 814 70 70, и имейл адрес – [email protected], на които може да се подават сигнали за терористични заплахи.

Екшън

Докато властите се обясняваха има или няма заплахи за атентат, на бул. “Ситняково” беше проведена спецоперация, при която след гонка бяха задържани каналджия и 12 нелегални мигранти, които най-вероятно са афганистанци. Това също нагнети напрежението, тъй като в първоначалното съобщение на СДВР се твърдеше, че акцията е била в района на “Плиска”. Това също разгневи премиерът, който пак хвърли вината върху журналистите. “Става въпрос за каналджии – един рецидивист, който го дебнем, и ги хванахме в микробуса. Къде е “Плиска”, къде е “Ситняково?”, изнерви се Борисов.

ПАНИКА

МВР реагира вчера на три сигнала за изоставен съмнителен багаж и бомба. Единият бе заради забравена мешка в книжарница на столичния бул. “Патриарх Евтимий”. На мястото беше повикан Специализираният отряд за борба с тероризма. Баретите взривиха забравената раница с контролиран взрив и след като не бе открито нищо съмнително, книжарницата отново бе отворена. Вторият сигнал бе за бомба в училище в кв. “Лозенец”. Той се оказа фалшив. Въпреки това училището остана затворено. Полицаи проверяваха и сигнал за изоставена пазарска чанта близо до магазин на ул. “Черковна”, също празна.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.