Home » Авторски страници, Е-Списание

Подготвя се за печат литературен сборник с 66 наши автори от няколко континента

2016.03.13 Един коментар
Spread the love
Корицата на книгата, която се подготвя за печат

Корицата на книгата, която се подготвя за печат

В началото на миналата година, по идея на български емигранти, Eurochicago.com създаде специална литературна рубрика, в която всяка седмица се публикуват разкази и стихотворения на български автори от различни градове и страни по света. Творбите, публикувани през 2015 г., след номинации и оценяване в създадената за целта група във Фейсбук, са 100 – 50 разказа и 50 стихотворения, написани от десетки български автори – емигранти и неемигранти. Т.е. тези творби са излъчени за публикация след предварителната оценка на читатели и други автори.

Започвайки специалната литературна рубрика преди повече от година, бяхме написали, че: “…от публикуваните в рубриката творби може да бъде издаден и годишен литературен сборник, т.е. книга. Ако разбира се намерят и спонсори за нейното издаване, но се надяваме, че такива ще се намерят”. Време е да съобщим докъде сме стигнали с изпълнението на това, макар и незадължително поето обещание.

Към настоящия момент литературният сборник с всички сто творби, публикувани в литературната рубрика на Еврочикаго през 2015 г., е във фаза последни корекции на предпечатната подготовка. След като те бъдат извършени, книгата ще бъде отпечатана.

Всеки автор, чиято творба (или творби, има автори с повече от една творба) влиза в съдържанието на този сборник, ще има право на един екземпляр от него. Планира се и премиера на тази книга в София, на която разбира се ще бъдат поканени всички автори, които биха имали възможност да дойдат, както и всички желаещи да присъстват.

Бихме искали да съобщим още, че средствата за създаването на тази книга бяха осигурени най-вече от един емигрант дарител, който не би искал да се съобщава името му. А останалата част бе осигурена след като се обърнахме към българите в Чикаго с апел да се включат в набирането на средства за отпечатването на сборника.

По-надолу можете да видите имената на отзовалите се дарители (някои от които пожелаха анонимност), на които изказваме искрена благодарност. Както разбира се и на най-големия дарител, без когото тази книга нямаше да се случи.

 

Contributors/ Donation Details

V. (anonymous donations)

Peter Bojinov  $20.00 USD

Dimitar $50 (anonymous donations)

Kalinka Tomova  $100.00 USD

Maria Bobeva  $20.00 USD

Darina Prodanova  $50.00 USD

Liliana Paslieva  $20.00 USD

Plamen Marinov (Lawyer)  $100.00 USD

Petranka Stamatova  $150.00 USD

Orlin Momchev  $20.00 USD

Stoyanka Kovatchev  $20.00 USD

.

—————————————————————————————–

И накрая, няколко изречения за книгата от българския генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов и от известния български историк, публицист и поет проф. Пламен Павлов.

Всеки от текстовете има свой собствен заряд, носи историята на своя автор с много лична емоция и свое красиво послание. Поразителна е позитивната нагласа, която сборникът внушава, въпреки че е пълен с тъга, носталгия и малки дози разочарование.

Макар отделните разкази и стихове да са писани от непознати един на друг автори, в различни краища на света и без никаква връзка помежду си, читателят се потапя в едно познато и родно пространство. В този нережисиран унисон на „нашенска” си народна и лична мъдрост, прозира образът на вечно търсещия българин, който каквото и когото да срещне по своя път, винаги ще го сравнява с познатата от детството ни черга. Чергата, в която всеки конец, връвчица и парцалче, независимо колко са те къси или дълги, вехти или ярки имат своето определено място и са много нужни, за да бъде чергата завършена и пъстра, и да пази уюта на дома, на семейството и на рода.

Симеон Стоилов

 

В ръцете на благодарния, бих казал и на „планетарния” български читател, е книга, която остроумно, но и справедливо е наречена „Черга пъстроцветна” – една колоритна, обагрена в цветовете на България и българското, панорама от стихотворения и разкази. Тази словесна „черга” е изтъкана в продължение на година от не по-малко пъстра група от поети и разказвачи от почти целия свят.

Антологията,  която е пред нас, показва още веднъж, че националната принадлежност е даденост, над която много често не се и замисляме! Да се родиш българин обаче не е орисия или лична драма, поне не само това… Да си потомък на един древен и (без никакво преувеличение!) велик народ е чест, над което, улисани в  своето всекидневие, в собствените ни радости и грижи, дори не се замисляме… И все пак, за нашата България са живели и умирали хиляди хора! Затова честта да си българин трябва да се отстоява през целия ни живот, колкото и патетично да звучи… Така или иначе, всички ние сме България – и едни или други недостатъци, които понякога сме склонни да прехвърлим на народа си, всъщност са и наши собствени недостатъци. Българският дух, каквото и да значи това, е онази невидима и всемогъща сила, която осмисля всичко.

Поне за мен Родината не е само географско понятие, а форма на съзнание – вярвам, ще се съгласите, че Родината не може да не бъде живо същество! Нейната душа е българската култура, която извира от творбите на многовековната ни литература и изкуство. Живото българското слово, което е кръв и плът, дух и материя и на тази книга, е поредното доказателство…

Проф. Пламен Павлов

 

One Comment »

  • Peter S said:

    Информираме, че софийската премиера на литературния сборник “Черга пъстроцветна”, в който влизат всички творби, публикувани в специалната литературна рубрика на Еurochicago.com през 2015 г., ще бъде на 15 май 2016 г., неделя, от 18 до 20 ч. в Литературен клуб “Перото” в Националния дворец на културата.
    Очакваме Ви!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.