Home » Авторски страници

Защо българинът не помага на икономическия растеж…

2016.02.25 Няма коментари
Spread the love
Министърът на икономиката Божидар Лукарски. Снимка: в. "24 часа"

Министърът на икономиката Божидар Лукарски. Снимка: в. “24 часа”

Беше ми домъчняло за моя любимец Мегаум и ето, че цъфна бисерче: “Българинът не иска да рискува, не помага на потреблението, не помага на икономическия растеж”.

На министър “Икономиката, бе глупако”, ще му отговоря, че българите, които имат до 5000 лв. в банка, са 30%, останалите 60% въобще нямат банкова сметка, а 10% държат тези милиарди, които така дразнят Мегаум.

Другото, което може да се каже на министъра е, че една стартираща фирма в град, различен от София, в сферата на търговията има толкова много разходи, че не може да издържи и година – имам информация от фирмата за касови апарати, от която се върнах днес. Оттам ми казаха, че хората масово идват да продадат купените от тях преди 3-4 месеца касови апарати, защото са фалирали.

Толкова за потреблението.

Другото, на което ще обърна внимание на министъра е, че на една продавачка й удържат осигуровка в размер на 117.78 лв. на месец, а на работодателя си, освен заплата, тя струва и 97.56 лв., при заплата от 545,00 лв. – осигурителен праг.

Масово хората с малки обекти и фирми вкарват работеща за тях продавачка като съдружник с много нисък дял във фирмата, защото тогава тя им струва 108.36 на месец без трудови медицини, оценки на риска, проверки от Инспекцията по труда и т.н. държавни рекетьори.

В същото време, на държавни служители със заплати далеч над тази на продавачката, не им се удържат осигуровки за тяхна сметка, а им се удържа само 10 % ДДФЛ, и ако заплатата на една секретарка е 545.00 лв., то тя ще получа заплата 490.50 лв., докато продавачката получава нето 427.22 лв., а работи много повече от секретарката.

Драги Мегаум, никога не си имал фирма, не си плащал заплати, не си отделял пари за счетоводство, осигуровки на работници, наем, стока, програма каса-компютър и т.н., не си се сблъсквал с НАП, НОИ, Инспекция по труда и прочие държавни институции.

Опитай, и после кажи успял ли си! Ако успееш, ще ти прехвърля 2000 лв., които имам в банката, за да разраснеш бизнеса си.

Следващият път, като решите, г-н министър, да казвате, че някой не искал да помага на потреблението, се обърнете към своята секретарка, тя има повече пари от много от работещите по 12 часа в частния сектор. Кажете й, че вместо да тича до Гърция на всеки 4 почивни дни, да си отвори една фирма и да пробва да изкара някой лев, който да вкара в потреблението у нас.

 

Стела Николова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.