Home » Избрано, политика

Кунева стана просветен министър

2016.02.03 Един коментар
Spread the love

 

Народното събрание освободи Тодор Танев от поста министър на образованието и избра на негово място Меглена Кунева. Това стана с две гласувания. Първият път Кунева стана министър със 104 гласа “за”, 66 гласуваха “против”, а 32 се въздържаха. Вторият път таблото отчете 106 гласа “за”. Единствените двама депутати от Патриотичния фронт, които бяха “за” при прегласуването – Славчо Атанасов и Атанас Стоянов, обвиниха електронната система, че не е отчела правилно гласа им и поискаха вотът им да се приеме за “въздържал се”, както и при първото гласуване.

“За” гласуваха всички присъствали 80 депутати от ГЕРБ, 13 от РБ, 8 от БДЦ и трима независими – Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев. “Против” бяха всички присъствали 35 депутати от БСП, 21 от ДПС, един от РБ, двама от Патриотичния фронт, петима от “Атака” и двама независими – Георги Кадиев и Велизар Енчев. Шестима депутати от РБ, 13 от ПФ, трима от БДЦ и 9 от АБВ гласуваха с “въздържал се” . /”Сега”/

zx450y250_2697993

По-рано днес:

АБВ поиска номинацията на Кунева да се оттегли, а ДСБ – днес да не се гласува

ДСБ настоя да отпадне точката за гласуване на кандидатурата на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието. “Добре е, когато се предлагат персонални промени в Министерски съвет, да се правят от този, който има право да ги прави, а не да ни се пращат писма”, заяви от парламентарната трибуна Атанас Атанасов. Причината за исканото отлагане е отсъствието на премиера Бойко Борисов, който е на работно посещение в Лондон и не може да представи лично Кунева. „Сами трябва да уважаваме институцията, която представляваме. Добре би било да изискваме от тези органи, които избираме, да спазват конституцията”, допълни Атанасов.

ДБГ обаче смята, че няма причина за отлагане. “Уверихме се в последните дни в подкрепата на премиера Борисов за Кунева”, обяви Димитър Делчев.

Веднага след това депутатите отхвърлиха предложението на Атанас Атанасов, като „за” бяха 63, „против” гласува 67 и 22-ма се въздържаха.

АБВ, която вчера обяви, че няма да подкрепи Кунева за наследник на Тодор Танев, поиска кандидатурата й да бъде оттеглена. “Това е по-разумният подход”, коментира Георги Първанов. Той даде да се разбере, че ако все пак Кунева бъде избрана, няма да напуснат коалицията. Според Първанов коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок вече няма смисъл, защото води до феодализация на министерствата. Бившият президент призна, че подкрепата за Румяна Бъчварова като шеф на МВР и за Екатерина Захариева като правосъден министър са били компромис, но този стил на работа трябва да бъде сменен.

БДП смята, че номинацията на Кунева е политическа и не се основава на експертиза. Георги Ковачев от Народен съюз обяви, че ПГ е разделена на две. Групата на НС, която е от 5-има няма да подкрепи каквито и да е персонални промени в кабинета, но 8-те представителите на партията БДЦ стоят зад правителството и ще подкрепят Кунева. Според Ковачев Кунева ще се опита да внесе някакъв ред в образованието, но по-скоро трябва да се търси вариант с вътрешен за системата човек. Той трябва да има и по-широка подкрепа. /“Сега”/

.

One Comment »

  • todorov said:

    Sram i posor,tazi ena e za zatvora,kakto i mnogo drugi ot taka narechenija ,,preho,,.Nared s tova e vzemala 300000$ ot Fondazija Amerikazabulgaria,da raspostranjava bulgarska literatura v Amerika,bez da zivee tam i nito e pisatelka.ili potesa.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.