Home » Авторски страници, българи зад граница, история

Филм за Мишо Хаджийски ще бъде показан в София

2016.02.09 Няма коментари
Spread the love

12669693_758542010948826_7914744937819651281_n

На 12 февруари т.г., от 19 ч. местно време, в София ще бъде показан документалният филм “Един изстрел”, посветен на таврийския българин и талантлив писател Мишо Хаджийски (1916-1944) , който загива трагично след смяната на властта в България на 9 септември.

Прожекцията на филма е в Компютърна академия It Stepe, бул. “Александър Стамболийски” 55. На събитието ще присъства и режисьорът на “Един изстрел”  Васил Барков. 

Мишо Хаджийски повежда около две хиляди наши сънародници от Таврия (Украйна) към България през Втората световна война. Той е автор на книгите “Нощите край Лозоватка”, “Из Бесарабия”, “Пуста чужда чужбина”, “Българи в Таврия”. Последните две са издадени в България през 1943 г. В късната есен на 1944 г., след веднъж вече е бил арестуван, при втория опит да го арестуват, той се самоубива.

За своите само 28 години живот, през които минава през много трудности и перипетии, Хаджийски успява да изяви само част от своя обещаващ литературен талант, както и да направи един много смел опит да спаси хиляди други таврийските българи от пожарищата на войната. Този опит за съжаление успява само временно и завършва трагично, не само за него, след преврата на 9 септември 1944 г.

Филмът за Мишо Хаджийски и е и филм за съдбата на българите, пръснати далеч от Отечеството. Филм и за таланта, за достойнството, за избора да бъдеш човек и за цената на този избор.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.