2024-03-19

3 thoughts on “Член на ВСС информира Борисов за дебатите по „Яневагейт“

  1. Днес е само 14 януари.
    Новата година настъпи с газова криза, която не беше криза.
    Убийства на бизнесмени-поръчкови!
    Убийство на 18 годишен младеж!
    Нападение над младеж във Варна на осветена и снабдена с камери бензиностанция.
    Пребити старци!
    Непогребани родители , за да може дъщеря им да плати вересиите с последните им пенсии и да моли общината за ковчези, понеже няма средства.
    Свален лидер на политическа партия оставен без охрана в удобен момент, без разумно обяснение за свалянето й, предвид 2 годишното убеждение на народа за необходимото й наличие!
    Накрая ни взеха и репликата!
    „Стига толкова“ каза властта, но не за убийствата, не за побоите, не за безнаказаността, не за несправедливостта, а за критиката!
    Критиката към МВР ще е заплаха за националната сигурност!
    Тежки думи, но чия сигурност?!
    Българите отдавна няма сигурност, камо ли национална!
    1 милиард за МВР, почти толкова за съдебната система годишно за сигурността на шепа хора, които са решили, че са Божия благодат, а единственото, което правят е да карат младежите в недържавата да възкликнат, че техния град е гробище за младите хора!
    И понеже ни забраниха да говорим, врачани излязоха на мълчалив протест. На такъв излязоха и някои съдии в тоги миналата година.
    Страхуват ни с безмислието на изборите, страхуват ни с несъставяне на ново правителство с години, страхуват ни с това, че може следващите да са още по-страшни.
    Накъде по-страшно г-да управляващи, щом дъщеря държи майка си и баща си непогребани?
    Накъде по-страшно 18 годишно момче да загуби живота си, заради двама с висящи дела?
    Накъде по-страшно от безнадежността и призивите да напускаме територията, за да осигурим нормално съществуване на в повечето случаи единственото си дете?
    Смъртта е лека телесна повреда по непредпазливост, а справедливостта я гледайте в „Маями“!
    Ще мълчим ли още?
    Stela Nikolova

  2. Министър-председателят Бойко Борисов обвини председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че го е атакувал политически в речта си по повод 135-годишнината на ВКС.

    „Досега не съм коментирал Вашето изказване. Но то беше политическо. Критикувате работата на моята парламентарна група и на парламента. Вие не сте политик и не може да критикувате. Откъде накъде Вие ще ми давате акъл как да се оправям с моята парламентарна група и с промените в конституцията“, заяви днес Бойко Борисов, който изненадващо дойде на заседанието на Висшия съдебен съвет, а половината членове станаха на крака да го посрещнат.

    И продължи: „Всеки, който иска да се занимава с политика, да дойде на другия терен, да ме бие на избори и да управлява. Нямам претенции да съм съдия и прокурор, независимо че докладите идват до мен и Народното събрание мен ме пита какво съм направим за реформата. Вие сте тези, които трябва да реформирате съдебната система. Но въпросите са към нас, въпреки че представителят на държавата във ВСС няма глас.“

    Борисов каза още, че не е дошъл във ВСС за политически дебат и че той самият е искал промени в конституцията. „Когато направихме трудно правителството, не се говореше за конституционни промени. ГЕРБ и Реформаторският блок имахме 120 гласа. Проведохме много срещи и разговори и накрая намерихме 180 гласа. Предложенията от лятото щяха да минат и на второ четене, ако последните 10 дни чисто политически не бяха торпилирани, за да не се случат. Днес, ако решите, че е необходима промяна на конституцията, ще Ви кажа, че са необходими 180“, посочи премиерът.

    И още: „Нямам страх от вас, нито от истината. Но не се вкарвайте в политически игри,не се подлъгвайте, че ще има нов проект, който ще ни победи. Избирателите са тези, които гласуват.“ Тук спомена и Радан Кънев и намерението му да прави свой собствен проект и ще се кандидатира за президент.

    Борисов обясни, че не е отишъл на 135-годишнината на ВКС, защото неговото появяване не било като на другите. „Идвам, когато се открива нещо, което съм направил. Но това е демокрацията. Вие имате право да се изказвате така. Не съм коментирал Вашата реч. Днес си позволих, защото отново ми се замесва името с ВСС. Точното толкова лошо за Вас е да се месите в политиката, колкото за мен в съдебната система. Ще олекнем и двамата“, отсече Борисов. Призна само, че е контактувал с Димитър Узунов, когато се е обсъждал бюджета на съдебната власт. Узунов искал пари, пък Борисов му ги дал, стана ясно още.

    До цялото това словоизлияние на премиера се стигна, след като Етичната комисия внесе като извънредна точка днес становището си по скандала „Яневагейт“. А то е, че няма извършени нарушения от замесените магистрати и членове на ВСС.

    Докато Висшият съдебен съвет обсъжда резултатите от проверката по скандала „Яневагейт“, някой от членовете на кадровия орган е информирал премиера Бойко Борисов за хода на дискусията. Това стана ясно от думите на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това стана причина Бойко Борисов да дойде на заседанието.

    Както вчера стана ясно, Етичната комисия излезе със становище, че нито един от замесените в скандала „Яневагейт“ не е извършил нарушения, а заключението на пратената от прокуратурата експертиза било, че записите са манипулирани. Становището бе вкарано като извънредна точка в днешния дневен ред.

    По време на дебата председателят на ВКС постави редица въпроси, които не са изяснени в хода на проверката – кое е вещото лице, изготвило експертизата, канен ли е на изслушване градският прокурор на София Христо Динев, чието име също се споменава в един от разговорите в контекста на това, че е искал целия регистър на СРС на градския съд, изискана ли е информация от Вайбър, поискано ли е мнението на премиера Бойко Борисов, който често се споменава в записите. „Той може да дойде, може да не дойде. Аз не бих дошъл. Но направихте ли поне опит да го поканите“, попита Панов членовете на Етичната комисия. И добави, че това, че има манипулация на записите не означава, че те не са автентични, каза още Панов.

    Председателят на ВКС каза още, че той самият не е бил уведомен, че днес ще бъде обсъждано становището на комисията. Похвали бързината на извършване на проверката, но той самият не виждал прозрачност и обективност.

    Посочи, че три седмици се занимават с неговата реч, а по този важен въпрос един ден преди заседанието този въпрос се внася на заседание. И заключи, че му прилича на замитане на проблемите, вместо на извършване на обективна проверка.

    Същото мнение – за допълнително изясняване на фактите поискаха Калин Калпакчиев и Соня Найденова. Представляващата ВСС поиска да знае дали прокуратурата е приела заключението на експертизата на записа или може би е разширила с допълнителни въпроси.

    Дебатът продължи с мненията на останалите членове на съвета, според които нямало какво повече да се направи, защото записите били манипулирани, това значи, че те са незаконно доказателствено средство. А Галя Георгиева заяви, че записите, разпространени от „Биволъ“ са безпардонно средство за спасяване на Румяна Ченалова от дисциплинарно уволнение.

    И така – дискусията си вървеше, кадровиците изказваха различни мнения. По едно време председателят на ВКС отново взе думата и заяви, че току-що е получил смс от телефонен номер, който има на Бойко Борисов. Съобщението гласи: „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме.“ Председателят на ВКС е получил препратения смс в 12.14 часа. Към този момент решение на ВСС по случая няма.

    Бе дадена почивка, а само няколко минути по-късно стана ясно, че Бойко Борисов ще дойде на заседанието.

    Премиерът пристигна, за да каже, че ВСС го унижава като го замесва в „разни гейтове“. Обясни, че няма желание и никога не се е намесвал в работата на съдебната власт. Добави, че няма нищо общо с двете съдийки. „Дори си позволих да кажа „каки“, за да ме оставят на мира, което е обидно. Но и аз не съм на най-млада възраст“, обясни се още Борисов.

    Добави, че не си е позволявал да казва на някого от ВСС да прави едно или друго. Нямал Вайбър, но си каза, че е приел м края на 2014 г. Румяна Ченалова, защото била много тревожна, а той имал навика да приема всички, които са в беда.

    „Днес получавам съобщение, че отново ме викате. Това е все едно аз да ви викам в Министерския съвет. Аз ви викам в сряда на Министерски съвет да ви питам за съдебната реформа. С цялото ми уважение към вас – вие сте избрани за друга работа, не да ме викате. Има прокурор да ме обвини, съдия да ме осъди. Колко пъти ме викаха в прокуратурата. Чинно заставам прав на банката и отговарям като всеки човек. Сега ме вкарвате във филми. ВСС в момента се занимава с мен и се внушава за мое вмешателство – че съм направил нещо спрямо вас или системата. За мен е унижение да ме разпитвате дали имам отношение към нещо – не сте съд, не сте прокурори, за да ме питате. Чистосърдечно ви казвам, че нямам никакво отношение“, каза още Борисов.

    „Готов съм и прав да стоя, нямам комплекси от това – г-н Панов и г-н Цацаров са тук, ако някъде съм се намесил различно от правомощията ми, има закон и ме накажете“, заключи премиерът.

    След неговото изказване, членовете на съвета един през друг го уверяваха, че не са взимали решение да го канят на изслушване. Той обаче каза, че това не е за първи път. Всъщност още в началото на проверката Ясен Тодоров заяви на заседание на съвета, че на първото събиране на Етичната комисия ще предложи да бъде поканен Бойко Борисов. Днес Тодоров не призна какво е казал преди около два месеца.

    Един от важните въпроси – кой е пратил смс-а на Борисов, с който му докладва какво става на дебата по скандала „Яневагейт“ зададоха Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев. Техни колеги обаче се опитаха да прехвърлят вината на медиите – подвикнаха на премиера дали смс-а не е пратен от журналисти.

    Министър-председателят призна, че е препратил смс-а на Лозан Панов. Но отказа да каже кой го е уведомил. „Това съобщение ми го пратиха и аз после го препратих. Защо си мислите, че няма хора, които искат да ме скарат с вас“, каза премиерът. На въпрос на Карагьозова откъде е научил, че ВСС иска да го кани, Борисов заяви, че заседанията се предават пряко – „Нали всички медии са тук“.

    Димитър Узунов и Милка Итова изместиха темата и се обърнаха към премиера с думите, че е много важен съдебният закон и предстоящите промени, които трябвало да станат много отдавна. „Важно е да дойдете отново при нас, за да ви кажем за належащите промени в ЗСВ“, каза Итова.

    Борисов препрати тази тема към правосъдния министър Екатерина Захариева.

    Тогава Узунов го попита какво е неговото обяснение – защо се пуска този смс-а.

    „Създава се напрежение. Да приключим дотук. Думата съдебна реформа трябва да изчезне от нашия речник, след като бъде направена, разбира се. Каквото е необходимо от моя страна го имате“, каза още министър-председателят и обеща подкрепа, каквато винаги е оказвал, когато е имало нужда.

    Тук думата взе Лозан Панов, за да обясни за какво става дума. Той почна с конституционните промени – обясни, че е направена стъпка назад от историческия компромис. Ако са били приети такива, каквито бяха на първо четене, нямало да се стигне до речта му на 135-годишнината.

    И се обърна към премиера с думите – Борисов обещава подкрепа и казва, че такава е оказвал, но Панов не видял такава при приемането на второ четене на измененията на основния закон, когато тогавашният правосъден министър Христо Иванов бил оставен абсолютно сам – нито един министър не бе в пленарна зала, дори и ресорният вицепремиер.

    Председателят на ВКС обясни още, че в почивката, дадена след като прочел смс-а пред членовете на съвета, се обадил на премиера.

    Тук в залата се чуха гласовете на Узунов и Итова, които поискаха обяснение защо го е направил. А Панов отговори, че за да се увери, че това е номерът на Борисов. Той бил. И попита: „Защо препратихме смс-а. Това Ваша грешка ли е или не?“ Добави, че няма как да не направи асоциация с проверките на ВСС по скандалите със записите на Камен Ситнилски и Николай Кокинов, когато решенията на съвета били други. Шефът на ВКС очаква сега ВСС да обясни каква е разликата между онези проверка и тази по „Яневагейт“.

    Вместо Борисов, думата взе Незабравка Стоева, която по следния начин обясни на Панов да не забравя кой го е избрал: „Който ходи на пръсти далеч не стига. Призовавам ви да започнем да ходим на земята. В последните два месеца се държите така все едно сте телепортиран извън България – звезда светеща и по никакъв начин не зависеща от процесите, които се случват в България.“

    Бойко Борисов я прекъсна с въпроса: „За мен ли говорите?“

    Незабравка Стоева уточни, че говори за председателя на ВКС и продължи: „Нека ходим по земята. По пет пъти слушаме за речта на Лозан Панов. Постоянно си противоречите. Едно говорите, друго вършите. Недейте да изолирате себе си от всички процеси, сякаш дойдохте от някъде и ставате съдник. Игнорирате всички. Имате подкрепа на 200 човека…“

    Калпакчиев я прекъсна, че са повече. „Добре. Измислената афера „Яневагейт“ не може да бъде тема на разговор и тази година“, отсече Стоева.

    След нея Борисов пък ядосано се обърна към Панов, че отново поставя въпроса за незаконния запис в неговата къща (за разговора с Николай Кокинов – б.а.). „Вие сте съдии и ако държите на закона, първо трябва да питате дали е законно или не. Ако не е – видяхте как постъпиха с Уикилийкс – американците казаха, че това, което не е по закон, няма да го коментират. Аз седя вкъщи, идват хора, опозиция съм, всеки идва и си говори. Откъде накъде пак ще ми го напомняте. Вие ми се натикахте в тоалетната и накрая ме изкарвате виновен. Но нека с мир да се разделим. Готов съм винаги да се явя да ме изслушате, но да ме викате, да ме разпитвате по някакъв гейт…“, разпали се премиерът.

    След призив на Борисов да се спре с темата, Ясен Тодоров заключи: „На практика с идването на премиера беше довършена проверката на Етичната комисия. Премиерът ясно отговорил дали е имал контакти с мен и Димитър Узунов. Не считам, че е редно председателят на ВКС да държи сметка на премиера за действия на народни представители.“

    „Аз знам колко сте разделени, дори не знам едно време кой сте предложили. Предлагам мир – искам да прекратя това, което става“, отсече Борисов и си тръгна.

    А ВСС взе решение, с което прие, че в скандала „Яневагейт“ никой не е извършил нарушения.

  3. България е онази недържава, където Комарницки застрашава националната сигурност, а убийството е лека телесна повреда по непредпазливост!
    България е онази недържава, където две бивши съдийки са каки и просто си говорят, а WCC-то се занимава с речта на Лозан Панов.
    България е онази недържава, където член на WCC-то изпраща sms на Премиера, какво се случва на заседанията им.
    България е онази недържава, където гл.прокурор се заема лично с леката телесна повреда,но Ценко Чоков и синовете му са недосегаеми !
    България е онази недържава, където дъщерята не погребва родителите си, за да може да получи пенсиите им да плати вересиите!
    България е онази недържава, където всички сме сеирджии и пишман революционери, но никой не излиза да каже „Стига толкова“ с необходимите средства и бройка за това!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *