Home » Избрано

Скандал! Скритото разследване на Валя Яхчиева за ваксините

2016.01.09 Няма коментари
Spread the love

Вижте предаването за ваксините на журналистката Валя Ахчиева от предаването “Открито”  на БНТ, което беше спряно от властта

Untitled2

В него се разказва как са извършени престъпления, за да може ваксините срещу туберкулоза да стигнат като дарение до Турция. Служители на здравното министерство намират сили да разкажат истината за предаването „Открито”. Заради това в момента те са заплашени с уволнение и саморазправа. Животът им е поставен на карта. Фрог нюз излъчва разследването, след като попадна в ръцете на прокуратурата и ДАНС. Желанието на колегите е истината за опасните ваксини да не бъде погребана, а така също и хората, които са станали свидетели на престъпленията, да бъдат запазени.

Вече се знае, че получените 100 000 педиатрични ваксини срещу хепатит Б „Еувакс“ са рискови заради недопустимо голямото количество живак и нямат разрешение за ползване у нас и в Европейски съюз. Засега се намират на склад и по-нататъшната им съдба е неизвестна. Министърът твърди, че ще се използват за бежанци при извънредна епидемична обстановка, но първоначалната цел на вноса, според Споразумението между България и Турция, е да се ползват в имунизационния календар. Кое от двете е вярно и кой лъже – предстои да разберем. След като нямат разрешение у нас, не трябва да се прилагат на когото и да било, пребиваващ на наша територия.

При другата част от турското дарение, всъщност размяна на ваксини между двете страни – получените от Турция 100 000 бройки петкомпонентни ваксини „Пентаксим“, вече прилагани върху българските бебета от края на месец юли, също има нарушения и липсващи сертификати за качество – само един от общо 5-те компонента на ваксината реално има разрешение за употреба у нас, издадено от Изпълнителна агенция по лекарствата, други четири компонента нямат такова.

В писмо официалният производител на петкомпонентните ваксини “Санофи Пастьор“ изрично подчертава, че не може да носи отговорност за съдържанието на внесените ваксини Пентаксим от Турция, защото другите четири съставки се смесват и забъркват в южната ни съседка при условия, които не са известни на френския производител. По всичко личи, че здравният министър бяга от темата като дявол от тамян. Той даде да се разбере, че началникът на фирмата „Бул Био“ ще прави това, което му се нареди.

Все още няма ясен отговор кой и защо нареди да се спре излъчването на предаването на Ахчиева през декември, което все пак изтече в медиите и вече е на разположение на широката общественост, но е ясно кой е заинтересован то да не е достъпно. Тепърва предстои да се изясни и кои са отговорните за извършените документни нарушения при вноса и износа на ваксини с Турция.

Източник: Фрог нюз

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.