2024-07-18

1 thought on “Местан и законът на омертата

 1. В Улицата има един грандиозен скеч, наречен „Възторженият хор на ловците“.

  На фона на „Вълшебният стрелец“ на Карл-Мария фон Вебер, Кръстю Лафазанов дирижира ловна дружинка от мустакати балкански субекти.

  Всеки от хористите, който гъкне в неправилния тон, пада възнак с вик смертелен, пронизан от палката на диригента, който само обърсва кръвта в свивката на ръкава си и продължава към следващия.

  Колкото повече се разрежда дружинката, толкова по-отривисти са напъните на оцелелите да пеят в един глас – пък макар и фалшив – с „ускорения темпоритъм и дълбинния рефлекс“ на ликвидатора.

  Ако искате да видите живо изпълнение на възторжения хор на ловците, сипете си едно голямо и изгледайте какъв цирк спретна „цветът на българската журналистика“ на пресконференцията на Лютви Местан.

  Цялата медийна филхармония на Онзи, чието име не бива да се споменава, се беше строила да заглуши дългоочакваното „проговаряне“. Речено, сторено.

  К2 пита, Блиц суфлира, Канал 3 сугестира, Стандарт тълкува, накрая ПИК плете и през три плета преплита опорните точки.

  Още преди Местан да отвори уста, „Телевизията на народа“ обясни зад кадър какво иска да каже лирическият герой:

  „Очакваме да чуем новината дали Местан ще прави нова партия, дали ще разцепи ДПС, дали тази партия ще е ПРОИСЛЯМИСТКИ НАСТРОЕНА. Местан продължава да си бъбри с НЯКОЛКОТО свои съмишленици… Хафъзов си гледа часовника, не е ясно дали чакат ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК ИЛИ ДРУГИ ДИПЛОМАТИ ОТ ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО, които се бавят.. Местан е ОБЪРНАЛ ГРЪБ НА ВСИЧКИ МЕДИИ в момента. А, сякаш, че ме чу! И се обърна да видят лицето му, защото досега всички отснемаха ОГРОМНИЯ МУ ГРЪБ!“.

  Срам, не срам – тези думи излизат от устата на политически репортер със завиден стаж, понастоящем ястреб на Канал 3.

  Още по-страшен повод за гнет, обаче, имаше първата цигулка на журналистиката с партиен билет: Илиана Беновска.

  Наивният сапьор Местан имаше неблагоприличието да не й даде думата за първи въпрос след встъпителното си слово и сякаш отново стъпи на руска мина пряко в ефир.

  Оттам нататък Беновска „бомбира“ пресконференцията на Местан толкова рязко, че в суматохата изпусна знаменития лаф на народния представител Делян Пеевски: „Не се праветеее, обърнете се да Ви кажа“.

  Не щеш ли, го отнесе Коритаров, който тъкмо се беше подредил да вдигне топка за забивка на Местан.

  Георги Коритаров: Да задам въпрос…
  Илияна Беновска: Не ми отговорихте! Обяснете ми…
  Коритаров: Аз ще ти обясня.
  Беновска: Не, не искам ти да ми обясняваш, когато станеш на нивото да ми обясняваш, ще те питам тебе!

  От другата страна на барикадата Сашо Диков модерира сеира: „Беновска, дай малко да се уважаваме, щото на мен не можеш да ми говориш така, както говориш на някои колеги… Дай, изкажи се бе, душа, дай го тоя толкова страшен въпрос… А къде изчезнаха Ширин и Мариана?“.

  В един момент сякаш всички остриета получиха команда „атака на щик“ и се впуснаха в колективен блиц-криг върху Местан: „Защо не отговаряте? На какво основание оставате в парламента? Кой плаща за охраната ви в момента? Кои други посолства обиколихте с жена си? Това ли е цената на политическата ви кариера – развалянето на етническия мир в страната?“…

  Има разлика между това да правиш журналистика и да тролиш враговете на спонсора си под палката на Вълшебния стрелец от Сараите.

  Нещо като разликата между еротиката и порнографията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *