Home » Авторски страници

СЕМ и БНР си прехвърлят топката за свалянето на “Деконструкция”

2016.01.09 Няма коментари
Spread the love

Председателят на Съвета за електронни медии /СЕМ/ Георги Лозанов е изпратил вчера до председателя на БСП Михаил Миков писмо, в отговор на негово запитване по повод свалянето от ефира на БНР на предаването “Деконструкция”. В писмото на СЕМ се казва, че за „Деконструкция” на Петър Волгин не е налагана административна санкция за нарушение на Закона за радиото и телевизията. От СЕМ очаквали от БНР допълнителна информация за процедурата, мотивите и анализа, довели до спирането на предаването.

Припомняме, че Управителният съвет на БНР обоснова свалянето на това предаване от ефир по следния начин:

“Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение. Отчита се липса на плурализъм на гледните точки при отразяване на различни убеждения и идеи. Г-н Волгин продължава системно да толерира и да насърчава подобно поведение, нарушаващо разпоредбите на ЗРТ, както и редакторите, и сътрудниците на предаването “Деконструкция”.”

Т.е. в официалните мотиви за свалянето на предаването, изложени от ръководството на БНР, се казва, че Волгин и екипът на предаването са нарушавали разпоредбите на Закона за радиото и телевизията.

Свалянето на “Деконструкция” преди две-три седмици дойде след предупреждението към БНР да бъде глобено от СЕМ с 3 хиляди лева. Тогава председателят на СЕМ Лозанов каза, че предаването на Волгин системно отказва да спазва изискването за плурализъм на мненията, което е задължително за обществените медии.

“В регулаторния орган има оплаквания от съдържанието на “Деконструкция” – често се говори срещу Реформаторския блок и ГЕРБ, срещу НАТО, но тяхното мнение не намира място в предаването” – каза тогава Лозанов.

В писмото, изпратено вчера от Лозанов на Миков, се казва:

“Ръководството на БНР не е длъжно да съгласува своите управленски решения със СЕМ, нито да търси и получава санкция за тях от медийния регулатор. В случая то действа самостоятелно, като мотивите му не са ни известни. Още повече, че тези действия са предприети, без да е наложена административна санкция по отношение на БНР за нарушение на ЗРТ”.

Както и, че: “Относно съставения акт на БНР, същият все още не е обсъждан на заседание на СЕМ. За да се издаде наказателно постановление, е необходимо да бъде разгледан актът и да се проведе гласуване, на което за налагане на санкция да дадат гласа си поне трима членове на Съвета. В тази връзка, на редовното ни заседание на 5 януари 2016 г. с членовете на Съвета обсъдихме необходимостта от допълнителни разяснения по този казус, които ръководството на обществената медия в лицето на Генералния директор и неговия Управителен съвет да предоставят за следващото ни заседание. Очакване да ни информират за процедурата, мотивите и анализа, довели до спирането на предаването „Деконструкция“.”

По-долу може да се види факсимиле от това писмо.

12402176_1694037417506144_7211669476811585448_o

1431_1694037450839474_8450874035741734937_n

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.