Home » Авторски страници, политика

Предстои решение на Парламента относно референдума за електронно гласуване

2016.01.11 Няма коментари
Spread the love

index

В сряда, 13.01.2016 г., предстои депутатите да вземат решение за бъдещето на електронното гласуване в България. На 25.10.2015 г. се проведе референдум, на който почти 2 милиона българи подкрепиха въвеждането на гласуване по дистанционен път. Резултатът от референдума категорично задължава законотворците да поставят въпроса отново в Парламента, който да го обсъди и гласува. Въпреки почти 70% подкрепа за електронния вот, партиите в Народното Събрание все още не са заявили ясно своите намерения при гласуване в пленарна зала.

Ние от ИК „Гласувай без граници“, представляван от Мануела Малеева, призоваваме всички парламентарни групи да подкрепят въвеждането на електронно гласуване. За целта е нужно в шестмесечен срок Народното събрание да приеме необходимите законодателни промени, които да гарантират въвеждането на дистанционно гласуване по електронен път при произвеждането на изборите и референдумите.

Настояваме в срок до 3 месеца временна парламентарна комисия да изготви проекти на закони за изменение и допълнение на Изборния кодекс и Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, включващи въвеждане и на дистанционно електронно гласуване при произвеждане на изборите и референдумите.

Вярваме в държавническото мислене на българските депутати. Вярваме, че при гласуването в пленарна зала ще надделее разумът и българският парламент ще се съобрази с волята на 70% от гласувалите на последния референдум български граждани.

 

ИК „Гласувай без граници“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.