2024-04-19

3 thoughts on “Българските общности в Албания и Косово – заседание на парламентарна комисия

  1. Във въпросните страни има и българи мюсюлмани, и българи християни и заседанието не е било само хората с български произход в Албания и Косово, които са мюсюлмани, а за всички – и мюсюлмани, и християни. Що се отнася до това, че в името на една от организациите, които са няколко, е спомената религиозна принадлежност, не бива да се смята обезателно за нещо лошо и да се гледа на този въпрос с предубеждение. Няма национално предателство тука. Но има един друг проблем – от своето създаване досега Комисията по политиките за българите в чужбина отдели твърде малко време на проблемите на българските емигрантски общности. Проблемите на т.нар. исторически общности, към които спадат и общностите в Албания и Косово, са много. Но все пак можеше поне едно заседание на комисията да се направи по въпроса за консулските услуги например, вместо да се окаже, че разни проекти за е-консулски услуги, доколко резонни, доколко не, с които се похвали неотдавна МВнР, са били направени без връзка с представители на емигрантските общности, и без да се обсъди тази тема в комисията, създадена за политики за българите в чужбина.

  2. И още едно мнение. Не може организация на българи мохамедани да представлява български общности зад граница. Самото име на тази организация показва, че тя е на религиозна основа и представя не толкова българите в Косово, колкото исляма на български в Косово, а от заседанието на парламентарната комисия и в България.

  3. Мнението ми, е ,че при два и половина милиона етнически българи в емиграция, провеждане на заседание на парламентарна комисия на българският парламент на тема „Българо-мохамедански общности в Албания и Косово“ граничи с национално предателство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *